20 blagodati đumbira za zdravlje, kožu i kosu

Da li volite svoju šolju čaja od đumbira? Ako je tako, onda su ovde dobre vesti za vas! Đumbir daje mnoge neverovatne prednosti vašoj kosi, koži i zdravlju.

Prirodna Kozmetika Dumbir La PIEL Lana Jurcevic

Šta je đumbir?

Đumbir je višegodišnja biljka poreklom iz Kine i Indije. Dobija se iz biljke Zingiber officinale. To je jedan od najcenjenijih lekova u Ayurvedi. Đumbir se često naziva korenom, ali zapravo je podzemna stabljika koja se zove rizom. Kao začin, đumbir i njegova upotreba datiraju 4.000 godina. Lekovita svojstva đumbira otkrivena su pre oko 2000 godina.

Đumbir je paprenog ukusa, sa primesom limuna i oštrom aromom. Njegov oštar, začinjen i aromatičan miris može se pripisati prisustvu esencijalnih ulja i fenolnih jedinjenja poput gingerola i šogaola. Zbog svoje jake i začinske arome, đumbir zauzima važno mesto kao začin, delikates, pa čak i lek. Pored toga što se koristi svež, suši se, praši, kiseli ili koristi u obliku soka ili ulja. Čaj od đumbira omiljen je u indijskim domaćinstvima i odličan lek za borbu protiv prehlade i gripa.

Blagodati đumbira za zdravlje

  1. Lečenje respiratornih problema

Zbog svojih antihistaminskih svojstava, đumbir je efikasan u lečenju alergija. Inhibira kontrakciju disajnih puteva i pomaže u stimulisanju lučenja sluzi. Vekovima se koristi kao prirodni lek za prehladu i grip. Kašičica soka i meda od đumbira efikasno ublažava uporni kašalj i upalu grla povezane sa prehladom. Čaj od đumbira pomaže u rešavanju blokade grla i nosa. Mešavina svežeg soka đumbira i piskavice korisna je u lečenju astme. Smatra se da je đumbir takođe koristan u lečenju stomačnog gripa ili trovanja hranom. Ovo je jedan od najčešće korišćenih đumbira.
    1. Pomaže varenju

    Đumbir se smatra najboljom biljkom za varenje. Konzumacija đumbira stimuliše žučnu kesu da oslobađa žuč, stimulišući varenje. Ovo podstiče asimilaciju hranljivih sastojaka iz hrane koju jedemo. Pored toga, đumbir takođe ublažava grčeve u stomaku, dijareju i nadimanje izazvano gastritisom. Đumbir se može uzimati u obliku čaja ili dodataka kao pomoć u varenju.

    1. Rak

    Nekoliko studija je pokazalo sposobnost đumbira da se bori protiv različitih vrsta ćelija karcinoma, uključujući rak pluća, jajnika, prostate, dojke i debelog creva. Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su da đumbir u prahu može da ubije ćelije raka jajnika. Takođe može lečiti rak prostate ubijajući ćelije koje indukuju rak. Đumbir sadrži gingerol, jedinjenje za koje je dokazano da ima antimetastatska svojstva i može pomoći u lečenju raka dojke i jajnika. Prema zdravstvenim stručnjacima, koren đumbira jedan je od najjeftinijih i najefikasnijih načina za prevenciju raka i poboljšanje kvaliteta života jer uklanja toksične supstance iz tela.

    1. Lečenje jutarnje bolesti

    Studije su dokazale da je đumbir jednako efikasan kao i vitamin B6 u lečenju jutarnjih mučnina. Zbog toga se trudnicama često preporučuje da spreče jutarnje mučnine.

    Kako uzimati đumbir protiv mučnine

    Za decu

    • Đumbir se ne sme davati deci mlađoj od 2 godine.
    • Deca starija od 2 godine mogu uzimati đumbir kao prirodni lek za mučninu, glavobolju i grčeve u stomaku. Međutim, trebalo bi da se obratite lekaru za odgovarajuću dozu.

    Za odrasle

    • Generalno, ne biste trebali prelaziti 4 grama đumbira dnevno. Takođe je važno imati na umu da trudnice ne bi smele uzimati više od 1 grama dnevno.
    • Za mučninu, probavne smetnje ili gasove: Kao što ste već naučili, neke studije su koristile 1 gram đumbira dnevno u podeljenim dozama. Trebalo bi da se obratite lekaru kako biste pronašli dozu koja odgovara vama.

    Za mučninu tokom trudnoće

    Neke studije koriste 650 miligrama do 1 grama dnevno za lečenje mučnine izazvane trudnoćom. Trebalo bi da se obratite lekaru kako biste bili sigurni da je đumbir sigurno uzimati dok ste trudni.

    Dumbir Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

    1. Protivupalno

    Đumbir je veoma koristan u lečenju hroničnih upala. Pruža značajno ublažavanje bolova izazvanih upalom, pa čak smanjuje otok i jutarnju ukočenost. Uspešno inhibira enzime ciklooksigenaze i 5-lipoksigenaze koji uzrokuju upalu.

    Otkriveno je da je dodatak korena đumbira vrlo efikasan u ublažavanju stanja kada se daje ljudima koji pate od upale debelog creva. Smanjivanje upale debelog creva pomaže u smanjenju šansi za razvoj raka debelog creva.

    1. Smanjenje bolova

    Analgetička i antiinflamatorna svojstva đumbira efikasno smanjuju bol i otok kod pacijenata koji pate od osteoartritisa kolena, reumatoidnog artritisa i opšte neugodnosti u mišićima. Koren đumbira takođe ublažava bol i posebno je koristan onima koji trebaju da uzimaju lek protiv bolova da bi smanjili upalu artritisa. Dodavanje đumbirskog ulja u kupku može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. U slučaju naprezanja mišića, možete da primenite mešavinu toplog đumbira i paste od kurkume za olakšanje. Ako takvi pacijenti redovno uključuju dodatke korena đumbira u svoju ishranu, njihova potreba za lekovima protiv bolova biće znatno smanjena. Stoga je đumbir veoma koristan za ublažavanje bolova izazvanih reumatoidnim artritisom i osteoporozom.

    1. Ublažavanje menstrualnog grča

    Uzimanje đumbira na početku menstruacije kod nekih žena može smanjiti simptome menstrualnog bola. Čaj od đumbira sa smeđim šećerom često se koristi u lečenju menstrualnih grčeva u kineskoj medicini.

    1. Ublažava migrene

    Đumbir pruža olakšanje migrene jer može inhibirati prostaglandine da izazovu bol i upale u krvnim sudovima. Nanošenje razblažene paste od đumbira na čelo ublažava migrenu.

    1. Oslobađanje od žgaravice

    1. Promoviše mršavljenje

    Ako želite da smršate, koren đumbira može vam biti od velike pomoći jer igra ključnu ulogu u procesu mršavljenja. Ima reputaciju jednog od najvećih sagorevača masti, jer ne samo da promoviše opšti gubitak kilograma, već uklanja i tvrdoglavu masnoću iz tela. Dodaci korena đumbira čine da se osećate sito nakon obroka, čak i u malim obrocima. Ovo ograničava unos hrane i time uzrokuje gubitak kilograma.

    1. Jača imunitet

    Snažan imuni sistem može da spreči sve bolesti i infekcije. Umesto uzimanja lekova za lečenje određene bolesti ili stanja, uvek je bolje preduzeti korake za njihovo sprečavanje. Ekstrakt korena đumbira veoma je koristan u poboljšanju imuniteta vašeg tela. Redovna konzumacija đumbira u malim količinama smanjuje rizik od moždanog udara uklanjanjem masnih naslaga u arterijama i održavanjem slobodne cirkulacije krvi.

    Dumbir Za Negu Lica La PIEL Lana Jurcevic

    Prednosti đumbira za kožu

    Pored svoje lekovite vrednosti, đumbir se koristi i u nezi kože. Često se koristi u mnogim komercijalnim proizvodima za poboljšanje kože. Sok od đumbira često se lokalno primenjuje za lečenje nekoliko kožnih problema.

    1. Prednosti protiv starenja

    Đumbir sadrži oko 40 antioksidativnih jedinjenja koja štite od starenja. Poboljšava izgled kože uklanjanjem toksina i podsticanjem cirkulacije, što rezultira isporukom više hranljivih sastojaka koži. Antioksidanti sprečavaju oštećenja slobodnim radikalima, čuvajući tako mladalački izgled kože. Poboljšava elastičnost, čineći vašu kožu čvršćom i mlađom. Na taj način usporava znake starenja.

    1. Smiruje opekotine

    Primena svežeg soka od đumbira može ublažiti bol i izlečiti opečenu kožu vraćanjem u prirodni položaj. Takođe možete dva do tri puta dnevno utrljati svežu krišku đumbira na kožu kako biste izbledeli ožiljci u roku od 6 do 12 nedelja. Obavezno koristite svežu krišku đumbira za lokalnu primenu.

    1. Čisti mrlje i akne

    Kao moćan antiseptik i sredstvo za čišćenje, đumbir pomaže da koža ostane čista, glatka i bez mrlja. Pored toga, takođe okrepljuje i stimuliše vašu kožu. Takođe je najbolje prirodno oružje za borbu protiv akni, jer smanjuje i uklanja bakterije koje uzrokuju akne i minimalizuje brzinu stvaranja i izbijanja akni.

    1. Lečenje hipopigmentiranih ožiljaka (beli ožiljci)

    Hipopigmentirani ožiljci nastaju kada koža izgubi pigmentaciju i uglavnom su bele ili mnogo svetlije od stvarnog tona kože. Đumbir može da znatno smanji izgled hipopigmentirane kože.

    1. Tonovi kože

    Đumbir je poznat po svojim afrodizijačkim, antioksidativnim i toničnim svojstvima koja doprinose blistavoj koži. Ovo će nahraniti i omekšati vašu kožu i sprečiti starenje.

    Dumbir Za Negu Lica Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

    Prednosti đumbira za kosu

    Đumbir se vekovima koristi za lečenje kose u ajurvedskoj medicini koja se oslanja na biljke za lečenje bolesti. S tim u vezi, ulje đumbira je posebno korisno jer podstiče rast kose. Dakle, đumbir je koristan za vašu kosu na sledeće načine.

    1. Podstiče rast kose

    Đumbir povećava cirkulaciju kože glave, što rezultira protokom krvi u kožu glave. Dakle, stimuliše folikule dlake i podstiče rast. Masne kiseline prisutne u đumbiru korisne su za tanku kosu.

    1. Dobro za suvu i lomljivu kosu

    1. Lečenje gubitka kose

    1. Lečenje peruti

    Perut je jedan od najčešćih problema sa vlasištem. Đumbir ima antiseptična svojstva koja mogu pomoći da se rešite peruti. Ulje đumbira je efikasan lek za prirodnu borbu protiv peruti.

    Nuspojave

    Nisu poznati neželjeni efekti đumbira; međutim, test zakrpe se uvek preporučuje kada isprobavate novi sastojak za negu kože.


    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.