AHA vs. BHA kiselina - koja je razlika?

Pitate se da li biste trebali probati AHA, BHA - ili oboje?

AHA I BHA Kiseline La PIEL Lana Jurcevic

Ove dve vrste kiselih pilinga pojavljuju se u više proizvoda nego ikad ranije, a često i zajedno! Dakle, mogli biste biti zbunjeni oko toga koji bi najbolje odgovarao Vašoj koži, koje rezultate možete očekivati i da li je dobro kombinirati ih.

Šta je AHA?

AHA ili alfa-hidroksi kiselina je - vrsta kiseline koja se dobija iz šećerne trske, mleka ili voća. Kao hemijski piling, AHA deluju pilingom mrtvih ćelija kože na površini kože, otkrivajući nove sveže ćelije kože ispod.

Ali kako tačno to rade? Prema studiji, AHA se piling smanjuju koncentracijom jona kalcijuma u ​​epidermisu i „lepkom“ između ćelija kože, omogućavajući im odbacivanje. Ali nedavna istraživanja su otkrila da to čine tako što uzrokuju vrstu ćelijske smrti poznatu kao apoptoza.

Evo različitih vrsta AHA koje ćete videti u proizvodima za negu kože:

  • Glikolna kiselina: najčešći AHA, dobijen iz šećerne trske. Takođe je najjači, zbog male veličine molekula, ali to ga takođe čini iritantnijim.
  • Mlečna kiselina: druga najčešća AHA, dobijena iz mleka. Nežnija je alternativa glikolnoj kiselini i može biti pogodna za osetljivu kožu.
  • Mandelična kiselina: Blaga AHA dobijena iz gorkih badema. Kako je slabija od mlečne kiseline, obično se kombinuje sa drugim kiselinama.
  • Jabučna kiselina: Blaga AHA dobijena iz jabuka. Kao i mandelna kiselina, sama po sebi neće učiniti dovoljno, pa ćete je obično videti u kombinaciji sa jačim AHA.
  • Vinska kiselina: AHA dobijena iz grožđa. Umesto da deluje kao piling, on se češće koristi za stabilizaciju nivoa pH drugih kiselina.
  • Limunska kiselina: AHA dobijena iz citrusa. Slična je vinskoj kiselini po tome što reguliše pH. Takođe se koristi kao konzervans.

Šta je BHA?

BHA ili beta-hidroksi kiselina je vrsta kiseline koja se nalazi u kori vrbe, zimzelenom lišću ili slatkoj kori breze. BHA su hemijski pilinzi koji omekšavaju i rastvaraju keratin, protein koji čini deo strukture kože. Ovo pomaže oslobađanju mrtvih ćelija kože, tako da se lako bacaju. BHA deluju i unutar pora, gde ne samo da rastvaraju keratinske čepove, već pomažu i u regulisanju keratinizacije (promet ćelija i prolivanje).

Na primer, stanje nalik aknama povezano je sa hiperkeratinizacijom - što znači da telo prebrzo uklanja ćelije kože. BHA usporavaju ovaj proces tako da ćelije funkcionišu duže pre nego što se oljušte (što znači da je manja verovatnoća da začepe pore).

Glavni BHA pilinzi koje ćete videti u proizvodima za negu kože su:

  • Salicilna kiselina: najčešći BHA, a ujedno i najjači BHA. Međutim, nije toliko iritantna kao glikolna kiselina (najjača AHA), jer ima veliku veličinu molekula, kao i antiinflamatorna svojstva.
  • Betain salicilat: BHA dobijen iz šećerne repe. Nežnija je alternativa salicilnoj kiselini, a prema istraživanjima proizvođača, podjednako je efikasna. (Kaže se da je četiri procenta betain salicilata ekvivalentno dva procenta salicilne kiseline.)
  • Salix alba ili ekstrakt kore vrbe: Prirodni BHA ekstrahovan iz biljaka. Iako se sadržaj salicina pretvara u salicilnu kiselinu, mnogo je slabiji (tako da Vam neće pružiti uporedive rezultate za piling ili lečenje akni).

Koliko su slični AHA i BHA?

Možda ste čuli da su AHA najbolji za piling, osvetljenje i protiv starenja, dok su BHA pogodni samo za osobe sa aknama.

To nije istina! Ovo su sve blagodati koje su zajedničke AHA i BHA:

  • Piling i zaglađivanje: Iako imaju različite mehanizme, AHA i BHA su efikasni u uklanjanju nakupina mrtvih ćelija kože i zaglađivanju kože.
  • Osvetljavanje: AHA i BHA smanjuju debljinu rožnog sloja (gornji sloj kože koji se sastoji od mrtvih ćelija kože). To znači da će koža odražavati više svetlosti i izgledati svetlije.
  • Sve bliža pigmentacija: s obzirom da obe promovišu uklanjanje starih, obojenih mrtvih ćelija kože, AHA i BHA mogu pomoći da blede tamne tragove i ujednače tonus kože.
  • Učvršćivanje i smanjenje bora: Pokazalo se da i AHA i BHA povećavaju gustinu kolagena u dermisu, što znači da bi vremenom mogli da pomognu u smanjenju finih linija i bora i poboljšaju čvrstoću kože.
  • Hidratacija: AHA i BHA takođe su hidratantni sastojci - sastojci koji privlače vodu i pomažu Vašoj koži da zadrži vlagu. Čišćenje i sprečavanje blagih akni: AHA i BHA pomažu kod akni pilingom mrtve kože koja može dovesti do začepljenja pora
    AHA BHA Kiselina Nega Lica I Tela La PIEL Lana Jurcevic

    Koliko se razlikuju AHA i BHA?

    Međutim, postoje neke važne razlike između AHA i BHA:

    • Rastvorljivost: AHA su rastvorljivi u vodi, pa se rastvaraju u vodi. BHA su rastvorljivi u ulju, pa se rastvaraju u uljima (što znači da mogu proći kroz sebum i lojne folikule).
    • Područje delovanja: AHA deluje na gornje slojeve kože, ali BHA deluje na površinu kože i unutar pora.
    • Koncentracija: Prema dr. Albertu Kligmanu, AHA treba koristiti u koncentracijama od najmanje osam procenata da bi bile efikasne, dok je BHA potrebna koncentracija od oko dva procenta. (A danas se BHA može naći u dozama od samo 0,5 procenta.)
    • Smanjenje proizvodnje ulja: AHA nemaju efekta na sebum. BHA mogu smanjiti višak ulja usporavanjem proizvodnje sebuma.
    • Čišćenje i sprečavanje akni, mitesera i začepljenih pora: Iako obe kiseline mogu pomoći kod blagih akni (uklanjanje mrtvih ćelija kože), BHA takođe deluje na dubljem nivou kako bi očistio zaglavljeni sebum u porama i sprečio stvaranje novih začepljenja. Takođe usporavaju lučenje ulja i olabavljaju mitesere, što ih čini lakšim za vađenje.
    • „Smanjivanje“ pora: Tehnički ne možete promeniti veličinu pora - ali one mogu izgledati veće kada se napune ostacima, zbog čega će se istezati. Iako AHA ne utiču na pore, BHA im mogu pomoći da izgledaju manje održavajući ih čistima.
    • Iritacija: Bilo koja kiselina može biti dehidrirajuća i nadražujuća ako koristite pogrešne koncentracije ili pH ili ako je prečesto nanosite na kožu. Međutim, AHA su češće povezane sa iritacijom, crvenilom i upalom. BHA imaju tendenciju da budu manje iritantni zbog veće veličine molekula. Takođe imaju antiinflamatorna svojstva.
    • Fotosenzibilnost: AHA povećavaju osetljivost Vaše kože na sunce, čineći je ranjivijom na oštećenja od sunca i prevremeno starenje. Iako je zaštita od sunca uvek neophodna, BHA zapravo imaju neke fotoprotektivne efekte.
    • Ranjavanje kože: AHA su agensi za ranjavanje kože, jer podstiču ćelije da se samounište apoptozom (programirana ćelijska smrt). BHA nisu ranjivi jer jednostavno olabavljaju veze između ćelija kože (više fiziološki proces). Da li apoptoza ili ćelijska smrt zabrinjavaju? Možda ako redovno koristite jake AHA. Apoptozu takođe indukuju toksini poput estrogena, nezasićenih masnih kiselina i zračenja, a ovaj članak je opisuje kao „ćelijsku krajnju tačku na odgovor na stres“.

    AHA, BHA ili oboje?

    Sad kad znate razlike između AHA i BHA, šta to znači za vaše kožne probleme?

    Akne:

    BHA su pravi put. Pokazalo se da salicilna kiselina smanjuje broj i ozbiljnost lezija akni i da je superiornija od benzoil peroksida. Potražite koncentraciju od dva procenta salicilne kiseline ili njenog ekvivalenta, četiri procenta betain salicilata. Imajte na umu da biste mogli doživeti početno čišćenje (što je dobro!).

    Masna koža:

    Samo BHA će smanjiti proizvodnju nafte. Možda će biti potrebno eksperimentisanje da biste pronašli najbolju dozu za vašu kožu - između 0,5 do dva procenta salicilne kiseline ili jedan do četiri procenta betain salicilata.

    Suva ili osetljiva koža:

    Mlečna kiselina je najbolja AHA za ove probleme jer je jedna od najnežnijih i najhidratantnijih kiselina. Za početak potražite koncentraciju između pet i osam procenata, a ako se toleriše, pomerite se do 10 procenata. Međutim, blaga BHA bila bi jednako pogodna opcija, kao što je 0,5 do jedan procenat salicilne kiseline ili jedan do dva procenta betain salicilata.

    Pigmentacija:

    I AHA i BHA će Vam pomoći, ali mislim da je BHA Vaš najbolji izbor - naročito ako imate tamniju kožu. Za razliku od AHA, oni neće pokretati postepenu hiperpigmentaciju, što predstavlja rizik za mnoge etničke grupe. BHA takođe imaju neka fotoprotektivna svojstva, pa je manja verovatnoća da ćete stvoriti novi pigment. Idite na veću koncentraciju ako možete, poput dva procenta salicilne kiseline ili četiri procenta betain salicilata. Za najbolje rezultate koristite ga zajedno sa niacinamidom (pogledajte savete za slojeve u ovom vodiču!).

    Bore:

    Pokazalo se da glikolna kiselina, mlečna kiselina i salicilna kiselina proizvode promene u debljini i dubini kože i broju finih linija i bora. Za najbolje rezultate biće vam potrebno oko osam procenata (ili više) glikolne ili mlečne kiseline ili jedan do dva procenta salicilne kiseline. Opet, samo imajte na umu da AHA mogu učiniti vašu kožu upaljenijom i podložnijom oštećenjima od sunca, što može pogoršati znake starenja.

    AHA BHA Kiseline Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

    Ako želite da kombinujete kiseline:

    A šta je sa AHA i BHA zajedno? Da li postoji korist od korišćenja oba?

    Ne baš! Salicilna kiselina čini sve što rade AHA i više, i to efikasnije. Dakle, ako imate dobar BHA, ne treba vam ni AHA.

    I dalje želite da uključite oboje u svoju rutinu? Isprobajte jednu od ovih opcija:

    • Koristite kombinovani AHA-BHA tretman sa blagom mešavinom kiselina. (Predlozi za proizvode u nastavku!)
    • Primenite svoje AHA i BHA u različito doba dana. Predlažem da se BHA koristi ujutro (jer ne deluje fotosenzibilno) i AHA noću. Ili biste ih mogli primeniti na alternativne noći.
    • Primenite svoj BHA na svoja masnija područja (poput T-zone) i AHA svuda drugde. Na ovaj način primenite obe istovremeno, ali bez udvostručavanja kiseline.
    • Nanesite jednu kiselinu na drugu, ali ovo povećava rizik od iritacije i suvoće! Pošto su AHA i BHA blizu pH vrednosti (između 3,0 i 4,0), ne bi trebalo da čekate između; samo prvo nanesite proizvod najtanje teksture i / ili najniži pH.

    Sada znate razlike između AHA i BHA!

    Bez obzira koju kiselinu odabrali, presudno je pronaći onu koja je prava snaga za Vašu kožu i ne pretjerivati. Verujem da ćete postići bolje rezultate redovnom upotrebom blage kiseline - često i svakodnevno - umesto da jednom nedeljno šokirate kožu jakim iritantnim pilingom.

    AHA BHA Kiseline Za Negu Koze La PIEL Lana Jurcevic

    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.