Balzam za usne - od čega se proizvodi i kako je nastao?

Balzam za usne, lip balm, labelo - kako god ga zvali, to je jedan od najčešćih kozmetičkih proizvoda koji se nalaze u gotovo svakoj ženskoj tašni.

 

Lip Balm Nega Usana Bez Parafina

 

Budući da većina nas ima problema sa suvim i ispucanim usnama, posebno zimi, negujući balzami za usne su pravi spas! Vetar i hladnoća su jedan od glavnih uzroka suve i ispucale kože, uključujući usne. Koža usana je zimi posebno osetljiva na spoljne uticaje, pa često imamo osećaj suvoće i stezanja usana kao rezultat prekomernog izlaganja hladnoći.

 


ZAŠTO KORISTITI BALZAM ZA USNE?

Lip Balm Prirodna Kozmetika La Piel
Koža na našem telu se razlikuje od one na usnama. Na usnama imamo mnogo manje slojeva, što im daje karakterističnu ružičastu boju. Iz tog razloga je njega usana izuzetno važna, sa NAJBOLJIM sastojcima. Usne se vremenom proređuju zbog gubitka kolagena i određenih proteina. Sa gubitkom slojeva kože gubi se i prirodna zaštita. Nošenjem balzama za usne štitite usne i dodajte im još jedan dodatni zaštitni sloj.


PČELINJI VOSAK – jedan od glavnih sastojaka

Pčelinji proizvodi mogu usporiti proces starenja kože i vratiti joj strukturu. Pčelinji vosak se dugo koristi za lečenje rana i kožnih oboljenja, a zahvaljujući regenerativnim, antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, pčelinji vosak se i danas koristi u medicini, farmaciji, kozmetici i industriji.

Gotovo je nezaobilazan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, posebno balzama za usne, jer savršeno kombinuje sve sastojke u sebi i daje mu karakterističnu strukturu. Vitamin A i F u njemu sprečavaju isušivanje kože, omogućavaju postizanje glatkih usana, ali i potrebnu vlagu.

Pcelinji Vosak U Lip Balmu Nega Usana

Za razliku od balzama za usne, koji sadrže vazelin i parafin, oni na bazi pčelinjeg voska pomažu usnama da dugo zadrže hidrataciju i ne isušuju usne.

Nijedna usna ne zaslužuje da bude ispucala ili suva. Bez obzira da li koristite balzam za usne svaki dan ili u određenim situacijama, setite se ovih uobičajenih, ali prirodnih sastojaka i kako mogu da pomognu usnama da se osećaju zdravo, lepo i negovano.



ISTORIJA

Istorija Razvoja Lip Balma

Od pčelinjeg voska do vazelina - ljudi smišljaju razne načine kako sprečiti isušivanje i pucanje usana, posebno kada dođu hladniji dani. Stanovnici drevnog Egipta koristili su pčelinji vosak, maslinovo ulje i životinjske masti u kozmetičke svrhe, za negu kože i usana.

Istorija Razvoja Lip Balma

 

 

1800. Lydia Maria Child napisala je knjigu pod nazivom " American Frugal Housewife " u kojoj preporučuje upotrebu cerumena (ušna mast, ušni vosak) kao tretman za ispucale usne.

 

 


Istorija Razvoja Lip Balma

1856 – 1872.
Robert Chesebrough, američki hemičar, otkrio je vazelin i zahvaljujući lekovitim svojstvima koristio ga za zarastanje rana i opekotina, odnosno promovisao ga kao mast sa lekovitim svojstvima.





Istorija Razvoja Lip Balma 

1880. Charles Browne Fleet, američki lekar i farmakolog, zaslužan je za prvi ručno rađen balzam za usne – ChapStick®







Istorija Razvoja Lip BalmaPočetkom 1900. mesta širom sveta, poput Japana i Švedske, započela su razvoj proizvoda za negu usana. Koristili su sastojke poput yuzu (japansko citrusno voće), ulje kamelije (ulje semenki čajevca) i pčelinji vosak.



 

Istorija Razvoja Balzama Za Usne
1912. 
John Morton kupio je Fleetinu formulu balzama za usne za 5 dolara! On i njegova supruga su rastopili sastojke, obojili ružičasto, sipali ih u male celine kako bi hlađenjem melema dobio oblik štapa. Na ovaj način ChapStick® je dobio novu ambalažu.

 



Istorija Razvoja Lip Balma

1937. 
Alfred Woelbing stvorio je Carmex® balzam za usne u pokušaju da umiri i izleči vlastite čireve na koži.

 



Istorija Razvoja Lip Balma


1947. 
Charles Arch osnovao je Blistex® proizvode za negu usana. Reklamirao ih je kao lekoviti balzam za usne koji sprečava isušivanje usna, ali i kao spoljni analgetik koji ublažava bolove

Istorija Razvoja Lip Balma




1973. 
Prvi svetski balzam za usne s okusom - Lip Smacker®. Prodavali su ga više-manje mladim devojkama sa svojim sloganom “all the flavor of being a girl.”

 


Istorija Razvoja Lip Balma 


1975.Dr. Pepper® započinje suradnju s Lip Smacker®  te nastavljaju svoje partnerstvo više od 40 godina.





Povijest Razvoja Lip Balma


1988. 
Kiehl's® američki kozmetički brend sponzorisao je ekspediciju na Mt. Everest - alpinisti su koristili Kiehl's® proizvode kako bi zaštitili svoju kožu, a posebno balzam za usne koji je pomogao zaštititi njihove usne od hladnoće i vjetra.

 




Istorija Razvoja Lip Balma
1991. 
Roxanne Quimby zaslužna je za Burt's Bees® balzam za usne od pčelinjeg voska.  Burt's Bees® je pre toga proizvodio sveće od pčelinjeg voska, međutim njihov balzam za usne ubrzo je postao najprodavaniji proizvod. 

 



Istorija Razvoja Lip Balma




2000. 
Abreva® je prvi farmaceutski lip balm odobren od strane FDA, koji se koristiti za ublažavanje čireva.

 




Istorija Razvoja Lip Balma

2010. Kanadska tvrtka Sweet Leaf Bath proizvela je prvi balzam za usne upakovan u biorazgradivoj ambalaži. Cilj im je da odaberu sastojke koji nisu štetni za našu kožu, a takođe nisu štetni za životnu sredinu.




DAKLE...

Da biste izbegli da su usne veoma suve i ispucale tokom hladnijih dana, ali i tokom cele godine, potrebno je pažljivo odabrati balzam za usne. Usne zahtevaju redovnu negu i sastojke koji promovišu zarastanje manjih ranica i obnavljaju kožu. Da usnama ne bi naneo više štete nego koristi, balzam za usne ne bi trebalo da sadrži štetne sastojke poput parafina, kerozina, silikona itd.

Pcelinji Vosak Cera Alba U Lip Balm Proizvodima
Iz tog razloga smo za vas razvili super formulu za najbolji balzam za usne koji ste ikada probali. Prirodni sastojci - pčelinji vosak, ulje jojobe, argan, avokado, shea maslac itd. Kao jedan od glavnih sastojaka pružiće usnama vrhunsku negu! Za vas razvijamo odlične mirise u kojima će svi pronaći dobar koji odgovara njima, bilo da ste ljubitelj kokosa, maline ili citrusa - balzam za usne koji će postati vaš omiljeni zimski MUST HAVE proizvod!

 

 

Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.