Biljni ekstrakti - prirodna pomoć za zdravu i lepu kožu

Upotreba biljaka u kozmetici bila je poznata još u davnim vremenima kada su žene, da bi ih krasila lepa, nežna i glatka koža, stavljale u kupke razne trave i biljke. Biljke već dugi niz godina imaju velike zasluge za zdravlje i lepotu, a lekoviti efekti biljaka nisu nesporni ni danas. Biljni ekstrakti su neiscrpni izvor čudesnih svojstava za farmaceutsku, prehrambenu i kozmetičku industriju.

Biljni Ekstrakti U Kozmetici

Ali šta su zapravo biljni ekstrakti? Biljni ekstrakti mogu se definisati kao sastojci dobijeni različitim postupcima ekstrakcije iz svežih ili suvih biljaka ili delova biljaka kao što su: lišće, cveće, seme, korenje i kora. Svrha ekstrakcije je zapravo koncentriranje korisnih supstanci iz biljke i odvajanje od onih dijelova koji su manje važni ili štetni. Tako su biljni ekstrakti neizostavni deo skincare proizvoda zbog svojih brojnih blagodati kao što su antioksidativna i protuupalna uloga, biljni ekstrakti su antiseptični i imaju antimikrobno dejstvo.

Postoji mnogo biljnih ekstrakata, od kojih svaki ima blagodati koje su veoma važne za zdravlje kože, a u nastavku saznajte koji su najpoznatiji i najefikasniji biljni ekstrakti koji su prirodna pomoć licu.

Alge (Algae)

Ekstrakt algi bogat je izvor biološki aktivnih i hranljivih sastojaka kao što su esencijalni vitamini, minerali i proteini iz mora koji su presudni u osnovnom procesu koji se naziva duboka obnova kože. Koristi se u kozmetičkim proizvodima čiji je glavni zadatak hidratacija i regeneracija, a suva, dehidrirana i ispucala koža najviše može imati koristi od njegovih efekata. Biljni ekstrakt algi deluje antioksidativno, a takođe je efikasan u smanjenju bora i usporavanju stvaranja novih bora. Alge se takođe koriste u proizvodima dizajniranim za smanjenje hiperpigmentacije, smanjenje crvenila kože i smanjenje celulita.

Aloe vera (Aloe Leaf Juice)

Ekstrakt lista aloe vere deluje snažno umirujuće na kožu. Aloe vera gel umiruje svrab, hladi, deluje protivupalno i vlaži kožu. Ima vrlo nizak potencijal iritacije, zbog čega možete koristiti ekstrakt aloe vere čak i ako je Vaša koža osetljiva i nadražena. Aloe vera takođe ima snažno antioksidativno dejstvo. Regeneracija tkiva i stimulacija stvaranja kolagena ključni su zadaci gela od listova aloe vere. Takođe deluje protiv virusa, bakterija i gljivica, zbog čega se preporučuje kao nega kože sklone aknama, ali suva, nadražena i osetljiva koža takođe ima koristi od delovanja aloe vere. Ako, pak, tražite prirodni lek za problem poput psorijaze, dermatitisa, opekotina od sunca, crvenila i iritacije, posegnite za ekstraktom aloe vere i umirite kožu.

Aloe Vera Za Umirujuce Delovanje

Beli čaj (White Tea)

Biljni ekstrakt belog čaja ima snažno antioksidativno dejstvo i štiti kožu od oksidativnog stresa koji dovodi do smanjenja ćelijske funkcije kože. Spoljna primena belog čaja podstiče poboljšanje i jačanje funkcije ćelija kože i štiti ih od problema koji se naziva negativnim i štetnim efektima UV zraka, pa beli čaj u krajnjoj liniji ima odličan podmlađujući efekat. Budući da je jedna od njegovih karakteristika antifungalni efekat, beli čaj može biti Vaš izbor ako je Vaša koža sklona aknama i ako patite od hiperpigmentacije.

Beli slez (Marshmallow Root)

Koren belog sleza sadrži biljni lepak koji deluje protivupalno i antimikrobno protiv iritacija i koji obezbeđuje zaštitni sloj kože. Upotrebom biljnog ekstrakta belog sleza koža postaje meka i zdrava, a istovremeno se sprečava upala. Važno je napomenuti da aktivne supstance sadržane u korenu belog sleza dobro podnose ljudi skloni alergijama.

Brusnica (Cranberry)

Ulje semenki brusnice ima snažno antioksidativno dejstvo i sjajno je ako je Vaša koža suva, oštećena i zrela. Brusnica promoviše pokretljivost i propusnost ćelijskih membrana, promoviše proces koji se naziva regeneracija kože i optimizuje metaboličke procese. Mešavina antioksidanata štiti kožu od oksidativnih oštećenja i usporava starenje kože izazvano uticajima okoline. Brusnica je odlična za sprečavanje razgradnje kolagena, pa je odličan anti-age proizvod. Čak i ako patite od masne kože i kože sklone aknama, vidljiv je efekat biljnog ekstrakta brusnice na upale i akne - brusnica na koži ostavlja blagi nemasni osećaj zatezanja i deluje umirujuće. Brusnica takođe sprečava začepljenje pora, pomaže kod hiperpigmentacije i daje koži elastičnost i vlagu.

Brusnica Za Regeneraciju Koze

Đumbir (Ginger)

Ekstrakt biljnog đumbira deluje protivupalno, antioksidativno i antimikrobno. Sprečavanje raspadanja kolagena, na koji đumbir ima zavidno dejstvo, glavni je kriterijum za efikasan anti-age proizvod. Koristi se kao proizvod za negu kože protiv starenja, smanjuje celulit i bore, a u nezi kože deluje antiseptično, protiv virusa i sprečava upale. Takođe, đumbir stimuliše cirkulaciju krvi i deluje kao antioksidans.

Gardenija (Gardenia Tahitensis Flower)

Ekstrakt biljke dobijen iz cveta gardenije deluje antioksidativno i ubrzava regeneraciju kože. Pozitivni efekti cveta gardenije na kožu su: poboljšanje cirkulacije, smanjenje crvenila, antiseptično delovanje, antimikrobno delovanje, antioksidativno djelovanje, regeneracija oštećenog tkiva.

Gavez (Comfrey)

Gavez se dugo koristi za zarastanje rana, lečenje čireva, ujeda insekata i lečenje mnogih drugih dermatoloških stanja. Gavez osim što veoma umiruje i promoviše mladalački izgled, pomaže i u lečenju oštećenja kože. Bez obzira da li koristite mast od gaveza ili gavez gel, Vaša koža će Vam sigurno biti zahvalna. Neke od blagodati gaveza su: hidratacija kože, sprečavanje gubitka vode, smanjenje upale, smirivanje iritacije, podsticanje rasta ćelija, obnavljanje kože, zaštita od bakterija i održavanje zdravlja kože.

Gotu kola (Gotu Kola)

Gotu kola, takođe nazvana „tigrova trava“, koristi se u narodnoj medicini stotinama godina kao lekovita biljka. Gotu kola deluje antioksidativno i antibakterijski, a takođe je odličan za zarastanje rana, sprečavanje stvaranja čireva i ublažavanje stvaranja ožiljaka. Korišćenje gotu kola u nezi kože može posebno koristiti zreloj koži, jer gotu kola stimuliše obnavljanje perifernih krvnih sudova i prirodno proizvodi kolagen, zbog čega je gotu kola nezamenljiv sastojak anti-age kozmetičkog proizvoda. Lekoviti efekat gotu kole takođe će koristiti koži kod ekcema, rana i opekotina, a slabo cirkulišuća i bleda koža dobiće svež izgled.

Gotu Kola Lek Za Nadrazenu Kozu

Hamamelis (Witch Hazel Leaf)

Hamamelis kao biljni ekstrakt smanjuje svrab, deluje antibakterijski i antioksidativno i odgovoran je za zarastanje. Efekat isceljenja je najizraženiji ako je Vaša koža pretrpela neznatna oštećenja kože, ali takođe i opekotine od sunca i protiv vena. Hamamelis je takođe odgovoran za sprečavanje gubitka vlage u koži, što poboljšava izgled kože koja je suva i oštećena. Hamamelis gel ili hamamelis krema takođe su odgovorni za smanjenje zapaljenskih procesa, zbog čega se preporučuju ako Vaša koža ima ekcem, kožu sklonu aknama ili ako patite od dermatitisa.

Kamilica (Chamomile)

Kamilica ima snažno antiinflamatorno, antibakterijsko i antiseptično dejstvo, posebno sastojci njenog esencijalnog ulja. Ovi sastojci poboljšavaju metabolizam kože i okidač su za regeneraciju tkiva i kože, zbog čega su glavna preporuka za dermatitis i ako je Vaša koža sklona aknama. Kamilica sadrži bisabolol, koji se takođe koristi izolovano u kozmetičkim proizvodima i pospešuje apsorpciju aktivnih supstanci u koži. Kamilicom se, kao i dermatitis, ekcemi i akne, takođe može negovati i masna koža koju vraća u prirodnu ravnotežu, a sve zato što deluje izuzetno umirujuće i osvežavajuće.

Kurkuma (Curcuma)

Kineska medicina je jedna od onih koja biljni ekstrakt kurkume koristi kao terapijsko sredstvo za kožu. Kurkuma ima snažno antioksidativno dejstvo, od suštinskog je značaja za sprečavanje upale, smanjenje otoka, zarastanje rana i podstiče cirkulaciju krvi. Posebno se preporučuje kod neurodermatitisa i akni, ali i kod ekcema i drugih zapaljenskih procesa na koži. Kurkuma je takođe efikasan anti-age sastojak, jer je bogata hranjivim sastojcima koji su neophodni za stvaranje kolagena i vezivnog tkiva.

Lipa (Linden Flower Water)

Cvet je sastojak mnogih lekova, a u alternativnoj medicini čaj od lipe dobar je za ublažavanje glavobolje ili migrene, nervoznih napetosti, lek za prehladu i gripu, nesanicu i visok krvni pritisak. Lipa ima snažno antibakterijsko i antioksidativno dejstvo, koristi se za čišćenje, toniranje i umirenje kože. Cvet lipe je zbog svojih svojstava odličan anti-age sastojak krema čiji je primarni zadatak sprečavanje stvaranja bora. Lipa efikasno sprečava gubitak vode i umiruje nadraženu kožu, što Vam u kombinaciji daje izgled kože na kome svi mogu da joj pozavide. Ako se borite sa problemima poput hiperpigmentacije i prekomerne proizvodnje sebuma, lipa je Vaše rešenje.

Nana (Peppermint)

Jedan od razloga zašto je nana postala popularna u kozmetici je činjenica da je vrlo efikasna za smirivanje nadražene kože. Razlog tome je što se nana koristi za ublažavanje svraba i zato što sadrži visok nivo vitamina A. Nana ima adstringentno dejstvo, posebno kao ulje od mente. Kada se koristi na ovaj način, nana je efikasna za lečenje bubuljica i akni. S obzirom na to da ima i antibakterijsko i antivirusno dejstvo, nana se koristi za čišćenje i smirivanje upale kože i sprečavanje akni. Jedan od sastojaka kojim se nana može pohvaliti je salicilna kiselina, zbog čega se nana koristi i kao nežni piling za uklanjanje mrtvih ćelija kože, što takođe štiti pore od začepljenja. Kao rezultat, imaćete manje akni, a ten će Vam biti blistav i čist.

Nana Za Ublazavanje Svraba

Nar (Pomegranate Seed)

Ulje semena nara ima izuzetno snažno antioksidativno i regenerišuće dejstvo i jedno je od najvrednijih efikasnih ulja. Odlično je za negu ako je Vaša koža suva, zrela ili zahtevna. Nar unapređuje stvaranje novih ćelija, povećava elastičnost kože i regeneraciju tkiva. S obzirom da se koristi za ublažavanje upala, ulje semenki nara idealna je nega za osetljivu kožu koja se bori protiv problema poput neurodermatitisa, ekcema i oštećenja od sunca. Biljni ekstrakt nara takođe se koristi za zaglađivanje kože i kao zaštita od spoljnih uticaja.

Neven (Calendula)

Neven, jer sadrži karotenoid, posebno je poznat po izuzetno antiinflamatornom, umirujućem i antioksidativnom dejstvu i efikasno pomaže u zarastanju rana. Esencijalno ulje nevena pruža antimikrobno delovanje protiv bakterija i gljivica. Neven sadrži mnoga lekovita svojstva, pa se koristi kao prirodna nega za nadraženu kožu i kožu sklonu ekcemu. Uklanjanje akni, hidratacija, učvršćivanje kože, nega posle sunčanja, nega suve kože i neispucane kože neke su od mnogih prednosti koje neven kao biljni ekstrakt pruža u nezi kože.

Ružina voda (Rose Water)

Ružina voda u nezi kože deluje adstringentno, ali ima i antibakterijsko, antiseptično, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Koža sklona ekcemima i zrela koža ružine vode imaju posebne prednosti, jer su njeni glavni zadaci hidratacija, sprečavanje gubitka vode i sprečavanje bora. Pored nege protiv starenja, na osnovu svojih dobrih hranljivih svojstava, ružina voda je pogodna i za druge proizvode za negu kože.

Ruzina Voda Znaci Lepa Koza

Smokva (Fig)

Smokva sadrži snažna antioksidativna svojstva koja neguju i hrane kožu i održavaju elastičnost, vitalnost i vlažnost kože. Pored toga što sadrže karoten, smokve su izvor brojnih vitamina poput vitamina C, vitamina B i minerala, koji se kombinuju kako bi zaštitili kožu od sunca i imali izuzetan podmlađujući efekat. Korišćenjem ekstrakta biljne smokve u nezi kože, hiperpigmentacija i gubitak vode više neće predstavljati problem Vašoj koži.

Tratinčica (Daisy)

Malen koliko je cvet tratinčice, njegova lekovita svojstva su veličanstvena. Tratinčica ima snažno antiinflamatorno i adstringentno dejstvo i odgovorna je za obnavljanje ćelija kože, posvetljavanje melanina u epidermisu i uklanjanje pega. Upotreba tratinčice u nezi kože presudna je za ujednačavanje boje ako je Vaša koža sklona pigmentaciji (hiperpigmentacija, sunčane pege, staračke pege). Tratinčica se takođe koristi kao zaštita od oksidativnog stresa i za zarastanje rana.

Zeleni čaj (Green Tea)

Ekstrakt zelenog čaja deluje snažno antioksidativno, antimikrobno i protivupalno. Hidratacija kože je primarni zadatak zelenog čaja, zbog čega je njegova nega protiv starenja njegova glavna svrha. Pored anti-age proizvoda, ekstrakt zelenog čaja sadrži i proizvode za negu kože sunca, proizvode za lečenje protiv celulita i proizvode za negu kose.

 Ovas (Oat)

Još jedan sjajan sastojak kozmetičkih tretmana je ovas jer sadrži najbolji balans aminokiselina među svim žitaricama. Ovas u kozmetici je zahvaljujući svojim umirujućim svojstvima odgovoran za održavanje prirodne vlažnosti kože. Kao i mnogi drugi biljni ekstrakti, i ovas ima zavidno antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo, a pored toga je i hipoalergen, zbog čega se koristi za čišćenje, omekšavanje i piling, a pogodan je za sve tipove kože. Flavonoidi koji su u sastavu ovasa apsorbuju UVA zračenje, zbog čega se sa sigurnošću može reći da je ovas odlična zaštita kože od UV zračenja. Ovas se koristi za negu kože, ali i za ublažavanje iritacija kože izazvanih problemima poput ekcema, osipa, dermatitisa, akni, ogrebotina, uboda insekata, pa čak i vodenih kozica.

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.