Čudotvorna biljka

Biljka koja čini čuda za Vaše telo, zdravlje i kožu

Aloe vera je jedna od najlekovitijih biljaka na zemlji. Ova čudesna biljka koristila se od davnina: poznato je da se u ajurvedi koristila pre 5000 godina kao biljka koja hrani i donosi dugovečnost, drevni Egipćani su je nazivali „biljkom besmrtnosti“, a mnoge istorijske ličnosti poput Aristotela, Hristofora Kolumba i kralja Solomona, svedočile su o njenim čudesnim lekovitim svojstvima. Egipatske kraljice smatrale su ovu biljku „izvorom lepote“, a prema legendi, vojska Aleksandra Velikog učinila ju je neuništivom - naime, njegovi vojnici su je koristili kao zaštitu od infekcija i lek za rane tokom osvajanja.

Njezin sastav je zaista neverovatan: aloe vera sadrži čak 240 hranljivih sastojaka i lekovitih sastojaka koji nam pružaju brojne zdravstvene prednosti. Magična formula gela aloe vere dobijena iz njegovog lišća. Sadrži lekovite aktivne supstance poput antrakinona, enzime, aminokiseline, lignin, saponine i razne vitamine i minerale, a neki od njegovih sastojaka nauci još nisu poznati.

Aloe vera (sin. A. barbadensis) je zeljasta trajnica sa debelim, sluzavim listovima koja raste u tropskim i suptropskim oblastima, najčešće u Africi i na Karibima. Višegodišnja je biljka koja može narasti i do šest metara. Listovi su joj dugi do 60 centimetara, bodljikave ivice, na vrhu zašiljeni, mesnati i bledo zeleni. Postoji nekoliko vrsta biljke aloe koje pripadaju porodici Aloaceae, a razlikuju se po izgledu i sastavu. Danas se u fitofarmaciji i zvaničnoj medicini koriste samo proizvodi dobijeni od vrste Aloe barbadensis - zapadnoindijska aloja i Aloe capensis - afrička aloja. Osobine i izgled aloje u velikoj meri zavise od načina dobijanja proizvoda.Aloe Vera Ljekovita Biljka Ispunjena Gelom Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Aktivne supstance i njihova svojstva

Listovi aloe vere ispunjeni su prozirnim gelom koji sadrži 98% vode i 2% preko 240 aktivnih i potencijalno lekovitih supstanci. Vitamini su jedna od komponenti biljnog gela. Aloe vera sadrži vitamine A, C i E poznate kao antioksidanti koji neutrališu slobodne radikale u telu. Takođe sadrži vitamine B9 i B12 i holin, neophodno organsko jedinjenje slično vitaminima B kompleksa. Gel sadrži 8 enzima važnih za smanjenje upale i razgradnju šećera i masti. Biljka takođe obezbeđuje veliki broj minerala: kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum, cink, mangan, selen, odgovorni za pravilnu funkciju enzimskih sistema, od kojih su neki antioksidanti. Listovi su bogati: šećerima, masnim kiselinama, hormonima, saponinima, aminokiselinama i salicilnom kiselinom, koji deluju antialergijski, antiinflamatorno, antiseptično i analgetički i pomažu u zarastanju rana. Ono što karakteriše aloe veru su fenolna jedinjenja antrakinoni. U ovoj biljci ima ih 12, koji su prepoznati kao laksativi, a neki kao analgetici sa antibakterijskim i antivirusnim delovanjem. Aloe vera svojim bogatim sastavom pruža širok spektar lekovitih svojstava u poboljšanju zdravlja i terapijama određenih medicinskih stanja.

Prednosti

Ako imate posla sa hroničnim stanjem kože, bilo bi dobro da se obratite svom dermatologu pre nego što nanesete bilo koji proizvod na lice. Razgovarajte sa svojim lekarom o sledećim potencijalnim prednostima aloe vere:

  1. Opekotine

Kod manjih opekotina nanesite gel aloe vere na pogođeno područje do tri puta dnevno. Možda ćete morati da zaštitite to područje gazom.

  1. Opekotine od sunca

Iako aloe vera pomaže u ublažavanju opekotina od sunca, pouzdan izvor pokazuje da to nije efikasan način za sprečavanje opekotina, zato obavezno nosite kremu za sunčanje svaki dan!

  1. Male ogrebotine

Ako ste pocepali bradu ili čelo, na to mesto možete naneti aloe veru kako biste brzo ublažili bol i osećaj pečenja. Koristite tri puta dnevno.

  1. Rezovi

Ako ste navikli da grabite Neosporin radi manje sečenja, razmislite o tome da probate aloe veru. Njegova molekularna struktura pomaže ranama da brzo zarastaju i smanjuje ožiljke pojačavanjem kolagena i borbom protiv bakterija. Nanesite do tri puta dnevno.

  1. Suva koža

Aloe vera gel se lako apsorbuje, što ga čini idealnim za masnu kožu. Međutim, takođe može pomoći u lečenju suve kože. Razmislite o tome da svoju redovnu hidratantnu kremu od aloe zamenite nakon kupke kako bi se zapečatila vlaga. 

  1. Ozebline

Ozebline su ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Iako se aloe vera gel u prošlosti koristio kao sredstvo protiv smrzavanja, pre nego što ga isprobate, prvo se obratite lekaru.

  1. Hladni čirevi

Za razliku od afte, afte se razvijaju na spoljnoj strani usta. Aloe vera može pomoći u lečenju herpes virusa, koji je ujedno i glavni uzrok herpesa. Nanesite malu količinu herpes gela dva puta dnevno dok ne nestane.

  1. Ekcem

Hidratantni efekti aloje mogu pomoći u ublažavanju suve, svrbežne kože povezane sa ekcemom. Aloe vera gel takođe može pomoći u ublažavanju seboroičnog dermatitisa. Iako se ovaj masni oblik ekcema najčešće nalazi u koži glave, takođe može uticati na delove vašeg lica i iza ušiju.

  1. Psorijaza

Kao i kod ekcema, aloja vera može pomoći u ublažavanju upale i svraba od psorijaze. Za najbolje rezultate nanesite gel aloe vere dva puta dnevno na pogođeno područje kože.

  1. Upalne akne

Zbog protivupalnih efekata aloe vere, gel može pomoći u lečenju zapaljenskih oblika akni, poput pustula i čvorova. Nanesite gel tri puta dnevno pamučnom krpom direktno na bubuljicu.Cudotvorna Biljka Aloa Vera Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Kako se koristi

Kada kupujete proizvod od aloe vere, izbegavajte proizvode sa dodatim sastojcima, poput alkohola ili drugih hemikalija. To može da ima štetne efekte na kožu.

Najlakši način da osoba dobije svež gel od aloe vere je da biljku drži u kući. Biljke aloe vere su često dostupne u lokalnim baštenskim prodavnicama ili na mreži. Postoji 420 različitih biljnih vrsta aloje. Većina proizvoda na bazi aloe sadrži gel mlinske biljke Aloe barbadensis.

Sledite ove korake za vađenje sirovog gela aloje iz lišća biljke:
  • oštrim nožem iseći list sa biljke što bliže korenu
  • isperite čaršav i osušite
  • stavite presečenu stranu u posudu i ostavite oko 15 minuta da se žuti aloe vera lateks steče i odbaci - ovo ima laksativna svojstva i možda neće odgovarati svima
  • odseći uski šiljati kraj od vrha lista
  • po potrebi ponovo iscedite lateks
  • pritisnite list da biste mu pomogli da omekša
  • isecite ’trnje’ sa obe strane biljke što je moguće bliže ivici
  • položite list ravno i presecite ga na pola od vrha do vrha ili za veće listove odsecite spoljni zeleni sloj
  • lagano uklonite gel kašikom ili oštricom noža - vrlo veliki listovi aloje mogu sadržati čvrste blokove gela
  • pažljivo operite gel da biste ga očistili od ostataka
  • stavite gel u zatvorenu posudu i stavite u frižider pre upotrebe
  • čuvajte posudu sa gelom u frižideru do 2 nedelje ili zamrznite gel aloe vere u kantama za led

Uvek uradite test flastera pre nanošenja aloe vere na lice. Nanesite malu količinu gela na unutrašnjost zgloba da biste proverili da li ima reakcija. Sačekajte 24 sata. Ako vas koža počne svrbeti, otekne ili promeni boju, nemojte nanositi aloe veru na lice.

Biljka Ispunjena Gelom Aloa Vera Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Upotreba

Pranje lica

Nakon pranja ruku vrhovima prstiju nanesite malu količinu gela na lice. Kružnim pokretima nežno očistite lice aloe vere, pokrivajući celu kožu. Isperite hladnom vodom i nežno osušite. Sledi tonik za kožu aloe vere.

Tonik za kožu

Da biste napravili tonik za kožu aloe vere, pomešajte 2 dela vode sa 1 delom gela aloe vere. Sipajte u čistu hermetično zatvorenu bocu i čuvajte u frižideru. Dobro promućkajte pre nanošenja tonika na lice svežom vatom.

Lečenje uboda insekata

Operite zahvaćeno područje vodom i sapunom. Osušite papirnim ubrusom. Pokrijte to područje aloe verom, ostavljajući ga na koži 15-20 minuta. Po potrebi ponovo to uradite.

Lakše rane ili posekotine na koži

Dobro operite to područje vodom i sapunom i ostavite da se osuši. Nanesite malu količinu aloe vere na tanjir ili isecite. Pokrijte to područje zavojem i pustite da zaraste preko noći. Ponovite ovaj postupak sledećeg dana ako je potrebno.

Lečenje protiv gljivica

Nanesite malu količinu gela na to područje tri puta dnevno tokom 2 nedelje.

Hidratatntni efekat i ublažavanje ekcema

Nanesite malu količinu gela na lice i ostavite da deluje 5-10 minuta. Isperite hladnom vodom i nežno osušite.

Tačke od akni

Napravite rastvor za akne koristeći 1 kašiku gela aloe vere sa 2-3 kapi svežeg limunovog soka. Smesu čuvajte u zatvorenoj tegli u frižideru. Nakon nežnog čišćenja lica, nanesite malu količinu na mesta i akne jednom ili dva puta dnevno.

Alternativno, kombinujte gel aloe vere sa nekoliko kapi ulja čajevca.

Opekotine od sunca

Naneti ohlađeni gel od aloe vere dva ili tri puta dnevno na opečeno mesto. Koristite nekoliko dana ili dok se boja kože ne normalizuje i upala se ne poboljša.

Alternativno, pomešajte 2 dela vode sa 1 delom aloe vere da biste napravili sprej. Rastvor držite u frižideru. Kada koristite sprej, izbegavajte oči.

Lakše opekotine

Nanesite dovoljno ohlađenog gela aloe vere da potpuno prekrije opekotinu. Pokrijte opekotinu zavojem. Skinite oblog sutradan.

Neželjeni efekti i upozorenja

Iako se lokalno smatraju bezbednim kada se koriste prema uputstvima, Uprava za hranu i lekove ne reguliše proizvode od aloe vere. To znači da je na Vama, potrošaču, da li ćete bezbedno koristiti aloe veru i prijaviti lekaru sve štetne kožne reakcije. Takođe možete razmotriti uklanjanje aloe vere ako imate ozbiljnu opekotinu ili druge značajne rane. U stvari, postoje čak i dokazi da aloja može smanjiti prirodnu sposobnost Vaše kože da zaraste od dubokih rana povezanih sa operacijom.

Neki korisnici mogu osećati svrab ili blago peckanje dok aloja vera deluje na vašu kožu. Međutim, ako osetite osip ili osip, mogli biste osetiti gel i odmah biste trebali prestati da ga koristite. Ne koristite gel aloe vere na zaraženoj koži. Iako gel ima mikrobna svojstva, njegov zaštitni sloj može poremetiti proces zarastanja i pogoršati infekciju.

Iskustvo i dokazi

Pored tradicionalne upotrebe, danas se Aloe vera koristi kod dijabetesa, astme, osteoartritisa, opekotina, psorijaze i drugih bolesti. Sve ove indikacije nisu dokazane u kliničkim studijama i potrebna su dalja istraživanja za naučne dokaze, ali pokazalo se da deluje laksativno i najčešće se koristi u kombinaciji sa drugim laksativima. Dokazano je dejstvo aloje na psorijazu (krema 0,5% tokom četiri nedelje), a može da pomogne i kod opekotina od sunca, ozeblina, zarastanja rana i osipa na peleni.

U narodnoj medicini se najčešće koristi lokalno, sveži sok za zarastanje rana. Ovo iskustvo koristila je kozmetička industrija koja je proizvodila Aloe gel. Za njegovu proizvodnju koristi se biljno tkivo (parenhim) mladih, centralnih listova, odnosno sveži sok vrste Aloe barbadensis (Aloe vera). Ovaj sok nema laksativni efekat, ali je bogat ugljenim hidratima, mineralima i aminokiselinama i koristi se za pravljenje lekovitog soka koji se često prodaje u kombinaciji sa drugim biljnim vrstama za jačanje imuniteta, na primer, noni. Potrebno je preduzeti mere predostrožnosti prilikom oralnog uzimanja kod trudnica i dojilja i male dece (mlađih od 12 godina), a ne smeju ga koristiti osobe sa Crohnovom bolešću, ulceroznim kolitisom, crevnom opstrukcijom i osobe koje imaju bubrege i problemi sa hemoroidima.

Kao laksativ može smanjiti nivo kalijuma

Trebali biste biti oprezni kada uzimate aloju ako istovremeno uzimate digoksin, jer Aloe vera kao laksativ može smanjiti nivo kalijuma u ​​telu, a nizak nivo kalijuma može povećati neželjene efekte digoksina. Oprez je takođe potreban prilikom uzimanja diuretika i drugih laksativa. Za lekovite preparate od Aloe vere koriste se gel i lateks. Aloe gel je providan, želatinozan i dobija se iz ćelija iz središta lista, dok se lateks dobija iz ćelija neposredno ispod kože lista i žute je boje. Aloe vera se danas pojavljuje na tržištu u nekoliko oblika - u obliku sirupa, tableta, krema i za više indikacija poput podizanja imuniteta, lečenja zatvora i još mnogo toga. Popularno je dodavanje aloje kozmetičkim preparatima - šamponima, pastama za zube, gelovima za tuširanje, u vodu za uklanjanje šminke. Obavezno potražite mišljenje svog farmaceuta pre kupovine bilo kog proizvoda.

DETOX NAPITAK ALOE VERA 

Sastojci:

  • 3 kašike gela očišćenog od lišća Aloe vere
  • Isceđeni sok od 2 pomorandže
  • 1 jabuka

Priprema:

Stavite sve u blender. Aloe gel i sok su vrlo gorki, pa je dodavanje voćnih sokova način da se pije svež i čist.

Kada to završimo, biramo prirodni voćni sok po Vašem izboru, preporučujem isceđenu pomorandžu, a možete dodati i pola limuna i sve zajedno staviti na nekoliko sekundi u blender ili mešati štapnim mikserom da se dobije jednolični napitak. Možete da eksperimentišete sa ukusima dodavanjem manje ili više Aloe Vere ili promenom soka sa kojim mešate gel. Samo se pobrinite da je sok prirodan i da nema dodatog šećera ili zaslađivača kako bi napitak bio potpuno zdrav.

Kožu lista, umesto da je bacite, možete naneti na ruke ili lice jer je gel izuzetno dobar za vlaženje kože.

Ako niste potrošili ceo list sokova, stavite ga u frižider do sledećeg pripremanja pića.

La PIEL proizvod u kojima je jedan od sastojaka Aloe Vera:

Lekovita Biljka Aloe Vera Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.