Eksfolijacija: svojoj koži osigurajte zdrav i blistav izgled!

Eksfolijacija kože je ključ za čišćenje kože i zdrav i blistav izgled!

Koju god kremu da koristite, ten Vam je i dalje neujednačen, a lice bez sjaja? Osećate li grubu strukturu na licu? Da li želite da uklonite „staru“ kožu sa lica i zamenite je novom? Želite da započnete sa negom kože? Kako za svaki problem postoji rešenje, tako vam dajemo odgovor koji je isti na sva Vaša pitanja - eksfolijacija! To je neverovatno efikasna metoda koja, jednostavno rečeno, obnavlja i podmlađuje našu kožu. Eksfolijacija uklanja mrtve ćelije naše kože i podstiče stvaranje novih, a osim uklanjanja viška kože pilingom, postaje podložniji daljoj nezi kože i apsorpciji drugih proizvoda koji su od suštinske važnosti za kožu.

Šta je piling?

Eksfolijacija Koze Pilingom

Eksfolijacija poboljšava kvalitet i tonus kože jer uklanja mrtve ćelije sa površine. Da bismo Vam dokazali koliko je važno ovo uklanjanje mrtvih ćelija i njihovo obnavljanje, započećemo sa činjenicom da ljudska koža proizvede oko milion ćelija za 40 minuta, što znači da proizvodi oko 36 miliona ćelija dnevno. Kako se naše ćelije obnavljaju, stare površinske ćelije slabe i gube vlagu i na kraju se odvajaju od kože kako bi omogućile novim ćelijama da dođu do površine. Ovaj proces se naziva ljuštenje. Ljuštenje uklanja i oštećene i zagađene ćelije koje sadrže mikroorganizme. Budući da neće uvek otpasti s naše kože, mrtve ćelije mogu dovesti do isušivanja kože i prouzrokovati začepljenje i upalu kože. Sa odgovarajućim eksfolijacijom, ove ćelije se efikasno uklanjaju, a nove ćelije doprinose svežem i zdravom izgledu. Mehanički se ćelije uklanjaju pomoću zrnastih proizvoda (prirodnih i veštačkih), dok se hemijski piling zasniva na AHA i BHA kiselinama, glikolnoj, salicilnoj kiselini i slično, koji rastvaraju mrtve ćelije. Redovnom eksfolijacijom lica i tela postiže se pročišćeniji, ujednačeni ten, a rezultat je sprečavanje urastanja dlaka i pojava nepravilnosti. Pored toga što će koži dati lepšu teksturu, piling će podstaknuti cirkulaciju krvi i metabolizam kože pod njenom površinom, što će Vašem tenu vratiti svežinu i mladalačku, zdravu boju.

Vrste eksfolijanata

  1. Mehanički pilinzi
  2. Hemijski pilinzi
  3. Enzimski pilinzi

Svi već znamo da je eksfolijacija jedan od ključnih koraka za očuvanje lepe kože koja odiše zdravljem, svežinom i prirodnim sjajem. Mehanički pilinzi su najpopularniji jer su najlakši za upotrebu, ali samo površno uklanjaju mrtve ćelije kože i mogu biti preoštri za osetljivu kožu. Osim njih, postoje i hemijski pilinzi koji deluju na dublje slojeve kože. Takođe imamo enzimske pilinge koji su najnežniji. Da biste znali kako pravilno izabrati, prvo se morate detaljnije upoznati sa vrstama eksfolijanata, odnosno pilinga.

Mehanički pilinzi

Mehanicki Piling U Nezi Koze

Mehanički piling je klasični piling koji sadrži granule i abrazivnim česticama uklanja površinski sloj kože. Veličina i tekstura granula u mehaničkim pilinzima mogu varirati, pa za one koji vole blage pilinge postoje pilinzi sa manjim i tanjim granulama, dok oni drugi pilingi koji ostavljaju blago crvenilo na koži odmah nakon tretmana ostaju rezervisani za one koji poput malo grubljih kora. Nijedan izbor nije nužno pogrešan, jer zavisi isključivo od toga šta želite da postignete i koja vrsta pilinga odgovara Vašoj koži. Takođe, ako više volite pilinge sa većim i grubljim granulama, vodite računa da takve pilinge ne biste trebali koristiti prečesto. Zavisno od kože, jednom u 7 ili 10 dana je sasvim dovoljno. Piling meke teksture možete koristiti malo češće, u zavisnosti od potreba Vaše kože.

Koji god piling odabrali, ne budite grubi po koži. Kada koristite piling, idealna je nežna masaža kružnim pokretima. Dakle, kako ne biste iritirali kožu, budite oprezni sa snagom trljanja, a ako imate osetljivu kožu, nemojte preterati sa pilingom.

Hemijski pilinzi

Za razliku od mehaničkog pilinga koji abrazivnim česticama uklanja mrtve slojeve kože, hemijski piling stimuliše ljuštenje ćelija i stvaranje novih ćelija kože. Hemijski pilinzi su proizvodi koji sadrže specifične kiseline, koje povećavaju promet ćelija i rastvaraju mrtve ćelije kože.

Hemijski Piling Za Eksfolijaciju Koze

Postoji pet vrsta kiselina koje se često javljaju u ovim eksfolijantima, a to su glikolna, salicilna, mlečna, fitinska i mandelinska kiselina. Glikolna kiselina je najjača jer su njeni molekuli vrlo mali, dok sve ostale kiseline imaju veće molekule zbog čega im treba više vremena da rade svoj posao. Međutim, to ne znači da druge kiseline ne zaslužuju šansu, jer svaka od njih takođe ima svoje prednosti. Eksfolijanti koji sadrže salicilnu kiselinu gotovo uvek imaju jačinu od dva procenta, što im omogućava uklanjanje akni i smirivanje bilo koje vrste upale na koži. Mlečna kiselina dobijena iz mleka takođe se prirodno proizvodi u našem telu, tačnije u mišićnom tkivu i ima svojstva zadržavanja vlage. Zbog toga je idealan izbor za one sa suvom kožom lica. Mandela i fitinska kiselina su najnežnije, pa su najprikladnije za osetljivu kožu.

Kada govorimo o hemijskim pilinzima, glavnu reč vode dobro poznate alfa-hidroksi kiseline (skraćeno AHA) i beta-hidroksi kiseline (skraćeno BHA). Iako imamo nekoliko načina za piling kože, daleko najefikasnije i najistraženije su AHA i BHA kiseline. Blagodati dobro formulisanih AHA ili BHA kiselina mogu se videti odmah nakon upotrebe ili, bar, nekoliko dana nakon upotrebe. Najbolje od svega je što će se koža vremenom i dalje oporavljati kontinuiranom upotrebom.

Ali koja je tačno razlika između njih? Primarna razlika između AHA i BHA kiselina je u tome što su AHA kiseline rastvorljive u vodi, dok je BHA rastvorljiva u masti. Ovo jedinstveno svojstvo BHA kiselina omogućava im probijanje masti u pore i piling ćelija kože koje se nalaze unutar uljne žlezde koje mogu začepiti pore. BHA kiseline se najbolje koriste za lečenje problema uzrokovanih prištićima, aknama i miteserima, dok su AHA kiseline najbolje za suvu, zadebljalu i suncem oštećenu kožu, gde izbijanje akni ne predstavlja problem.

Postoje brojne prednosti korišćenja kiselina. Hemijski piling uspešno leči masnu kožu, akne, proširene pore, nečistoće, hrapavu i neravnu površinu kože, neujednačen ten, hiperpigmentaciju, bore, oslabljeni tonus i umornu kožu. BHA kiselina je idealna za rastvaranje sebuma i otvaranje i čišćenje pore. BHA kiselina takođe deluje antibakterijski i protivupalno i smanjuje prištiće, akne i mitesere. Hemijski piling se takođe može koristiti za ublažavanje nepravilnosti pigmenta na ostatku tela, a ne samo na licu (npr. Na zadnjem delu ruku, leđima, ramenima ...).

Ali veoma je važno napomenuti da AHA i BHA kiseline nisu pogodne za vrlo tanku kožu, trudnice, dojilje, hronične pacijente i ljude sa herpesom. Takođe ih ne treba koristiti do nedelju dana nakon depilacije područja koje treba tretirati kiselinom, tokom dermatoloških tretmana i sunčanja, kao i kože oko očiju i područja kože sa trajnom šminkom, tetovažama i madežima tokom upotrebe AHA a BHA kiseline treba adekvatno zaštititi.

Enzimski pilinzi

Enzimski Piling Za Eksfolijaciju Koze

Za razliku od AHA i BHA kiselina, enzimi su mnogo nežniji na koži. Enzimski piling prirodno ubrzava proces keratinizacije ili obnavljanja ćelija, što ga čini najnežnijim pilingom koji možete koristiti. Enzimski piling bi se mogao nazvati mešavinom mehaničkog i hemijskog, jer sadrži proteine koji izazivaju hemijsku reakciju kože i u ovom slučaju ubrzavaju regeneraciju tkiva i sintezu kolagena i elastina koji osiguravaju čvrstoću i elastičnost. Mogu ga koristiti ljudi svih tipova kože, ali posebno se preporučuje ako je Vaša koža osetljiva. Enzimski piling nežno i efikasno uklanja nečistoće i mrtve ćelije kože, a njegovo blago dejstvo takođe smanjuje bore i elastičnost kože. Enzimski piling obično dolazi kao mikroeksfolijant, odnosno prah koji se pomeša sa vodom i nanosi kistom.

Enzimski proizvodi mogu se koristiti za redovno piling svih vrsta kože i za probleme kao što su: miteseri, akne, začepljene pore, urasle dlake, dehidrirana koža bez obzira na tip kože i hiperpigmentacije.

PRAVILNI IZBOR PILINGA S OBZIROM NA TIP I STANJE KOŽE

Sada kada smo naučili da razlikujemo vrste pilinga koje delimo na mehaničke, hemijske i enzimske, sledeći važan korak je odabir pravog pilinga prema tipu kože i stanju u kojem se Vaša koža trenutno nalazi.

SUVA KOŽA - I VAŠOJ KOŽI JE POTREBAN PILING!

Ako je vaša koža suva, izbegavajte proizvode sa visokim sadržajem alkohola. Odgovaraće vam piling sa sastojcima koji vlaže kožu, poput kokosovog ulja, shea putera ili ceramida. Takođe, ako imate suvu kožu, piling je dovoljan jednom nedeljno. Mlečna kiselina i preparati sa enzimima, koji će pomoći vašoj koži da zablista punim sjajem, pokazali su se posebno dobrim.

MASNA KOŽA - EKSFOLIJACIJOM PROTIV MASNE KOŽE! Masnu kožu odlikuje viši stepen tolerancije, pa se piling može izvoditi i do pet puta nedeljno, u zavisnosti od proizvoda. Najbolje je potražiti pilinge koji sadrže AHA i BHA kiseline, ali čak i ako vaša koža nije osetljiva, trebalo bi da pazite da ne preterujete sa pilingom i da pružite bogatu hidrataciju koži nakon pilinga. Prekomerni piling na masnoj koži može izazvati iritaciju i crvenilo, a kao odgovor na dehidraciju tela može se stimulisati dodatno lučenje masti, što bi značilo da prekomerno piling nije rešio vaš problem, već ste dobili novi.

NORMALNA KOŽA - AKO IMATE OVAJ TIP KOŽE, NE PRETERUJTE S PILINGOM!

Eksfolijacija Koze I Njezine Koristi Za Kozu

Ako ste imali sreće da imate normalan tip kože, preporučujemo Vam da potražite enzimske pilinge ili nežne mandelinske i fitinske kiseline, koji će Vašoj koži pružiti jednako toliko obnavljanja ćelija koliko je Vašoj koži potrebno. Za normalnu kožu piling je dovoljan dva ili tri puta nedeljno, ali pazite da ne preterate jer svojoj koži možete naneti više štete nego koristi.

MJEŠOVITA KOŽA - EKSOLIJACIJA NIJE UVIJEK POTREBNA CIJELO LICE!

Ako je Vaša koža mešana ili je kombinacija masne T-zone i suvih do normalnih obraza, piling je uglavnom rezervisan za T-zonu. Shodno tome, izbor vrste pilinga biće kombinovan, pa se za T-zonu preporučuje upotreba AHA i BHA kiselina, dok je za ostatak lica poželjno korišćenje enzimskih pilinga. Međutim, uzmite u obzir raznolikost vaše kože i ako neki deo ne zahteva obnavljanje kože, zanemarite je prilikom pilinga. Bez obzira na kombinaciju tipa kože i pilinga, ono što je za mešovitu kožu prilikom pilinga je i hidratacija koju stavljate na celo lice.

KOŽA PREDLOŽENA ZA AKNE - VAŠA KOŽA I EKSOLIACIJA SU VOLJENE!

Koža sklona aknama proizvodi do pet puta više mrtvih ćelija od zdrave kože, što znači da je pogodan piling odličan za takvu kožu i da je idealan i pravi izbor za kožu sklonu aknama. Ako je Vaša koža sklona aknama, preporučujemo Vam da izbegavate mehanički piling koji može pogoršati upale i umesto toga koristite hemijski piling lica. AHA i BHA kiseline, koje su hemijski pilinzi, efikasne su jer pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija, sprečavajući začepljenje folikula koje inače dovode do upale i akni. Naravno, nakon postupka pilinga, uvek hidrirajte kožu kako biste povratili vlagu koju je izgubila.

OSETLJIVA KOŽA - ZA VAŠU KOŽU POSTOJI NEŽNI MIKROEKSFOLIJANT!

Ako imate osetljivu kožu, ređe se preporučuje eksfolijacija i to sa pilinzima sa mekšim mikrozrnima na bazi esencijalnih ulja koji neće oštetiti Vašu epidermu i tako prouzrokovati još veću osetljivost. Konkretno, ako je Vaša koža vrlo osetljiva, trebalo bi da izaberete enzimske pilinge za piling i izbegavate mehaničke.

DEHIDRIRANA KOŽA - OLAKŠAJTE VAŠOJ KOŽI DA UPIJETE HIDRATSKE SASTOJKE!

Nedostatak vlage u koži uzrokuje male pukotine na ćelijskoj barijeri, što kožu čini zategnutom i rastegnutom, ali stare ćelije ne otpadaju već stvaraju kožu koja je bez sjaja i neravnomernog tona. Eksfolijacija efikasno uklanja mrtve ćelije, a hidratantni sastojci mogu dublje prodreti u dehidriranu kožu zahvaljujući pilingu. Ako je Vaša koža dehidrirana, posegnite za enzimskim pilingom koji će sa proteinima nežno pružiti Vašoj koži upravo ono što joj treba, a za pilingom mlečnom kiselinom koja ima svojstvo potrebno da zadrži vlagu.

ZRELA KOŽA - EKSFOLIJACIJA U BORBI ZA ELASTIČNU KOŽU BEZ BORA!

Kada smo mlađi, naše ćelije se obnavljaju svakih 12 do 19 dana, ali kako starimo, ovaj proces se usporava, pa prirodno ljuštenje starih ćelija postaje još zahtevniji proces, uzrokujući zadebljanju kože neravnomernog tona i bez sjaja. U proseku obnavljanje ćelija u srednjem dobu traje 28 do 35 dana, a u zrelim godinama oko 90 dana! Upravo ovo sporo obnavljanje ćelija čini piling posebno efikasnim u prerano ostareloj i zreloj koži, jer podstiče obnavljanje ćelija brže nego što samo telo može. AHA kiseline će pomoći Vašoj koži u borbi protiv bora i hiperpigmentacije, a upotreba enzimskih pilinga stimulisaće sintezu kolagena i elastina i obezbediti čvrstoću i elastičnost Vaše zrele kože.

Eksfolijacija Koze Za Zdravu Kozu

5 RAZLOGA ZA UVOĐENJE EKSFOLIJACIJE U VAŠU BEAUTY RUTINU:

1. VAŠA KOŽA ĆE BITI MEKA!

Koža sa koje su uklonjene mrtve ćelije je meka i svilenkasta na dodir, jer eksfolijacija poboljšava njenu teksturu i čini je baršunastom. Ovo će ukloniti slojeve mrtve kože, a njihovo mesto zauzeće potpuno nove ćelije zbog kojih ćete izgledati svežije.

2. ZNACI STARENJA BIT ĆE OBRISANI SA VAŠE KOŽE!

Eksfolijacija pruža mladalački izgled jer mrtve ćelije dodatno ističu sve linije, mrlje i nepravilnosti. Stoga, kada ih se rešite, rešite se i znakova starenja. Koža prirodno sama oslobađa ove ćelije, ali sa starenjem postaje sve sporija. Proizvodi za piling su odlični za usporavanje ovog prirodnog procesa i prikrivanje njegovih simptoma.

3. SMANJIT ĆETE MRLJE NA SVOJOJ NA KOŽI!

Hiperpigmentacija je povećanje pigmenta u koži. Može biti uzrokovano povećanjem melanina u melanocitima ili nastalo od supstanci koje proizvode boju stvaranjem naslaga na koži. Piling pomaže bržem uklanjanju pigmentiranih mrtvih ćelija kože, tako da sastojci efikasnije prodiru i leče hiperpigmentaciju.

4. IMAT ĆETE SAVRŠEN TEN!

Još jedna prednost ovog beauty koraka je što ujednačava ten i čini ga blistavim. Piling poboljšava kvalitet i tonus kože jer uklanja mrtve ćelije sa površine. Jedna od sjajnih stvari koju nam pruža piling je otvaranje i čišćenje pora, što je najbolja prevencija problematične kože lica.

5. DAT ĆETE OSTALE PROIZVODE IZ VAŠE NJEGE PRILIKE DA RADITE UČINKOVITIJE I JAČE!

Nakon što se rešite mrtvih ćelija kože uz pomoć eksfolijacije, koristite sredstva za čišćenje lica i negu kože, koji će nakon ovog koraka imati još jači efekat. Ako preskočite eksfolijaciju, sprečićete da ovi preparati prođu kroz površinski sloj kože i daćete svom licu sve što mogu.

„DA LI MOGU DA PRETERAM S PILINGOM?“

Da, prečesta eksfolijacija oštećuje kožu!

Posle dobrog pilinga koža izgleda sjajno, zaglađuje se, zateže i osvežava i bolje upija aktivne sastojke. Ali ne nasedajte na trik i počnite da preterujete sa pilingom kako ne biste na kožu doneli novi umesto da rešite problem. Prekomerna eksfolijacija uzrokuje upalne reakcije i narušava zaštitnu barijeru kože, što dovodi do povećane osetljivosti kože, iritacije, crvenila i ubrzanog starenja.

U nastavku su navedeni znaci koji upućuju na preterivanje s eksfolijacijom:

  • vidljiva dehidracija kože
  • ljuštenje kože
  • napetost kože
  • crvenilo i svrab kože
  • povećana osetljivost kože
  • akne i iritacija

Ako primetite negativne posledice eksfolijacije, počnite da koristite umirujući proizvod i hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom SPF za negu kože. Zaštita kože od UV zračenja je obavezna, ne samo kao lek za preterivanje sa eksfolijacijom, već i kao svakodnevna zaštita!

Pametno nanesite piling i osigurajte zdrav i blistav izgled kože! P.S. nakon pilinga ne zaboravite na hidratantnu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom :)

La PIEL proizvodi koji vam mogu pomoći u pilingu kože:

Coffee Babe Matcha Babe Sugar Babe Pilinzi Za Eksfolijaciju Koze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La PIEL Coffee BABE piling

La PIEL Matcha BABE piling

La PIEL Sugar BABE piling

 


Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.