Hijaluronska kiselina i njeno čudesno delovanje

Šta je zapravo hijaluronska kiselina i kako deluje?

Bilo da imate elastičnu, jaku ili izuzetno osetljivu kožu, tamniju kožu ili bledu kožu, borite se sa aknama ili počinjete da primećujete prve bore - jedna karakteristika koja je zajednička za svu kožu je potreba za dubokom hidratacijom.

Funkcionisanje celog našeg tela zavisi od unosa tečnosti - svakoj našoj ćeliji je potrebna hidratacija, a to je najvidljivije na koži. Čak i mala dehidracija uticaće na svežinu i sjaj tena, a kada je reč o dugotrajnom nedostatku vlage, posledice se pogoršavaju sa godinama. Hijaluronska kiselina ili hijaluron kiselina danas se čitaju kao čudo koje briše bore i vraća vlažnost kože. Ova kiselina je najprisutnija u koži, iako gradi i druga tkiva, hrskavicu i zglobove. Hijaluronska kiselina je prisutna u vašem telu i teška je oko 15 grama, ali njena količina opada sa godinama.

Hijaluronska kiselina je veoma popularna u kozmetici zbog svoje sposobnosti vezivanja vode. Prema svom sastavu, to je polisaharid ili ugljeni hidrat, ovaj građevni blok kože se prirodno nalazi u celom telu, a u većim količinama može se naći između ćelija kože gde pruža vlagu, čvrstoću i gipkost. U ljudskom telu se najviše nalazi u oku i zglobovima (hrskavicama) i vezivnom, epitelnom i nervnom tkivu. Učestvuje u popunjavanju bora i stvaranju kolagena.

Pa, evo nekoliko činjenica koje biste trebali znati o ovom herojskom sastojku za negu kože, imenima hijaluronska kiselina (za koju verujemo da ste se setili na samom početku ovog bloga) i tačno zašto biste je trebali uključiti u svoju redovnu rutinu lepote. Ako već niste.

 Hijaluron Protiv Starenja Izvor Mladosti

Hijaluronska kiselina veže hiljadu puta više vode

Hijaluronska kiselina je dobila ime po grčkoj reči „hyalos“ (staklo), zbog svog staklastog izgleda i sastavni je deo većine organa, pa je, na primer, u mišićima 8 procenata, u vezivnom tkivu 27 procenata. prisutan u oku i zglobovima (hrskavicama), ali je najviše prisutan u koži, gde iznosi čak 56 procenata. Po sastavu, polimerno jedinjenje (mukopolisaharid) sastoji se od velikog broja disaharidnih jedinica, što znači da je supstanca velike molekulske težine težina, a njegovo glavno svojstvo je sposobnost vezivanja vode - samo jedan gram hijaluronske kiseline ima impresivnu sposobnost da zadrži do šest (da, šest) litara vode. Ako se tome doda super pametna sposobnost regulisanja vlage u ćelijama, imate jedan prilično genijalan sastojak. Kada se koristi u proizvodima za negu kože, kao što su kreme i serumi, hijaluronska kiselina donosi vlagu na površinu kože. Proverite sastav proizvoda vaše omiljene kreme - verovatno je da već koristite hijaluronsku kiselinu u nekom obliku. Sve dok je u pravilnoj formulaciji, koža će izgledati glatko i mlađe, jer poboljšava elastičnost kože. Hijaluronska kiselina dobro deluje sa većinom ostalih sastojaka i može se kombinovati sa pilingima, retinolima, vitaminima i kiselinama. Jedini izuzetak bi bile kiseline sa niskim pH, kao što je glikolna kiselina, jer je mogu razgraditi i učiniti neefikasnom.

Zanimljivost: Osoba prosečne težine 70 kg ima 15 g hijaluronske kiseline, dok telo koristi oko 5 g dnevno za obavljanje različitih zahtevnih zadataka u našim ćelijama.

Hijaluron pegla bore i ožiljke

Verujem da ste već čuli za čuvene injekcije hijaluronske kiseline koje se injektiraju radi popunjavanja bora i ožiljaka. Sa godinama, nivo hijaluronske kiseline opada. Prve znake duboke dehidracije počinjemo da primećujemo oko 30. godine, kada količina hijaluronske kiseline u koži počinje da opada, što se ogleda u gubitku elastičnosti i stvaranju prvih bora, najčešće u predelu oko usana i očiju. Uzroci nisu samo starost, već i način života. Pušenje, stres, nezdrava ishrana mogu doprineti gubitku hijaluronske kiseline.

Možete početi da koristite hijaluronsku kiselinu kada primetite stvaranje bora i da vratite koži elastičnost i vlagu. Pošto se prirodno nalazi u telu, rizik od alergija je vrlo mali. Hijaluronska kiselina takođe igra ključnu ulogu u zarastanju rana. Prirodno je prisutan u koži, ali njegova koncentracija se povećava kada dođe do oštećenja koje treba popraviti. Hijaluronska kiselina takođe ima antibakterijska svojstva, tako da može pomoći u smanjenju rizika od infekcije kada se primenjuje direktno na otvorene rane. Štaviše, efikasan je u borbi protiv bolesti desni i ubrzavanju zarastanja nakon stomatološke operacije.

 

 

Hijaluronska Kiselina Lek Protiv Bora


Hijaluronska kiselina je presudna u borbi protiv starenja

Starenjem, koža počinje da gubi hijaluronsku kiselinu, kolagen, potkožnu masnoću i elastičnost. Kao rezultat, i zahvaljujući gravitacionoj sili i stalnoj upotrebi mišića, stvaraju se bore, lice gubi zapreminu, a koža postaje umorna i dosadna. Kada je koža hidrirana, linije i bore (čak i one dublje) izgledaju manje, pa je odličan sastojak za one koji primećuju starenje kože, a ne starenje i žele da zadrže svoj mladalački, svež izgled. Čini čuda za sve. Hijaluronska kiselina utiče na bilo koji tip kože, čak i na osetljivu ili problematičnu, ali i na masnu kožu.

Hijaluronski dermalni fileri namenjeni su lečenju svih područja lica. Njihovim ubrizgavanjem u kožu popunjavaju se bore, ali i obnavlja izgubljeni volumen (punjenje obraza, naglašavanje izgubljene linije brade, podizanje uglova usana) i rehidratacija kože. Takođe, dokazano je da punila utiču na regeneraciju i stvaranje novog kolagena.

Najvažnije je naglasiti da hijaluronski dermalni fileri omogućavaju postizanje i održavanje prirodnog izgleda kontura lica.

Oni mogu lečiti:

  • Nazobijalne bore (od nosa do usana)
  • Pušačke bora oko usana
  • Bore na spoljnoj strani očiju
  • Podizanje jagodica
  • Podizanje celog lica
  • Podmlađivanje dekoltea, vrata i ruku
  • Povećanje usana
Hijaluronski dermalni fileri ne ugrožavaju prirodnost lica i izraza lica. Tretmani dermalnih filera mogu započeti stvaranjem prvih izraženijih bora.
Kod nekih se bore pojavljuju u ranijoj dobi, u kasnim dvadesetim, a kod drugih mnogo kasnije, za šta su zaslužni genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, odmor, svakodnevni stres).
Od pojave prvih bora pa nadalje, hijaluronski dermalni fileri mogu se dopunjavati svake godine oko godinu dana kako bi se što duže održao mladalački izgled kože i održala dobra kontura lica.
Dermalni fileri poput Juvederma i Restylanea koriste gelasti oblik hijaluronske kiseline za dodavanje volumena dermalnom sloju kože. Sa nekoliko štapića igle zaglađuju fine linije i smanjuju senke - a tokom perioda od nekoliko meseci do godinu dana, dermalno punilo se raspada i nestaje.
Hijaluronska kiselina stvara zapreminu jer uvlači vodu u područje stvarajući efekat punjenja. Neželjeni efekti su minimalni: možete osetiti otok ili modrice koji mogu trajati dva ili tri dana. Najvažnija stvar koju morate imati na umu prilikom uzimanja bilo kog punila ili injekcionih lekova je da vam treba provereni dermatolog ili plastični hirurg.
Budući da je hijaluronska kiselina nešto što naša tela već proizvode, smatra se sigurnom za upotrebu u svim vrstama injekcija. Uzmimo za primer nehirurško ispravljanje nosa. Estetski hirurzi koriste dermalne filere za ujednačavanje nepravilnosti u nosu i poboljšanje oblika, ili čak za poboljšanje bolova u stopalima kod pacijenata koji su izgubili amortizaciju u petama. Punilo za korekciju nosa je samo privremeno rešenje, a efekat traje od godinu do dve, u zavisnosti od upotrebljenog preparata i samog tkiva pacijenta.
Ova korekcija nosa dobar je test za osobu koja želi da vidi kako bi izgledala sa drugim nosom i teško se odlučuje za operaciju. Punilo za korekciju nosa ubrizgava se direktno u nos ili iznutra kroz nozdrvu. Anestezija često nije potrebna. Crvenilo prolazi nakon nekoliko dana nakon nanošenja punila. To je privremena nadoknada bez promene funkcije nosa i disanja.

 

Koža poput bebine

Uloga hijaluronske kiseline u elastičnosti i čvrstoći kože, odnosno stvaranju bora, postala je zanimljiva naučnicima kada su otkrili da je u dečijoj koži ima mnogo više nego u koži starijih osoba. Mlada koža bogata je vodom, čvrsta, elastična i sveža. Vremenom, kao rezultat starenja, pušenja i loše ishrane, hijaluronska kiselina koja se nalazi u koži smanjuje se zbog čega koža gubi vlagu, čvrstoću, zapreminu i elastičnost, a dolazi i do bora i opuštenosti kože oko očiju i usta. U laboratorijama kozmetičkih kompanija uspeli su da pronađu način da ugrade hijaluronsku kiselinu u proizvode za negu lica, vraćajući tako koži vlagu i elastičnost. Na tržištu postoji niz proizvoda za negu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu, poput hidratantnih krema, krema protiv bora i seruma. Međutim, zbog velike molekulske težine, molekuli hijaluronske kiseline teško prodiru u dublje slojeve kože ako se preparat nanosi površno, pa posebni tehnološki postupci molekule rastavljaju na manje fragmente i na taj način obezbeđuju njihov prodor u dermis . U dermisu stimulišu proizvodnju sopstvene hijaluronske kiseline i tako imaju optimalan efekat, ne samo na hidrataciju kože već i na smanjenje vidljivosti bora. Ako se hijaluronska kiselina koristi nepravilno, takođe može dehidrirati vašu kožu. Molekulu je potrebna voda da bi se naduvao, ali bez vlage na površini kože ili iz vazduha povući će vodu iz dubine kože. Ali ovo je lako zaobići - najbolje je naneti serum na vlažnu kožu, a zatim ga prekriti omiljenom kremom.

U studiji iz 2017. godine, istraživači su ispitali efekte hijaluronske kiseline protiv starenja kod 60 odraslih Japanaca. Istraživači su nasumično dodelili učesnike studije ili lečenju ili placebo grupi. Učesnici koji su uzimali suplemente hijaluronske kiseline prijavili su smanjenje bora i poboljšanje stanja kože u poređenju sa onima u placebo grupi. Međutim, studija je uključivala malu količinu uzoraka, a takođe je finansirala kompanija koja proizvodi suplemente hijaluronske kiseline, što je naravno moglo uticati na rezultate. Još jedno malo istraživanje pokazalo je da hijaluronska kiselina može poboljšati elastičnost kože i smanjiti hrapavost kože za samo 2-8 nedelja. U nemačkoj studiji iz 2016. godine istraživači su uporedili anti-age efekte četiri različite kreme za lice koje sadrže hijaluronsku kiselinu. Istraživači su primetili povećanu zategnutost kože i smanjenje dubine bora za 10-20% kod svih 20 učesnika. Mnogi kozmetički brendovi tvrde da njihovi proizvodi sa hijaluronskom kiselinom mogu drastično usporiti znake starenja. Međutim, većina proizvoda koji se prodaju bez recepta sadrže molekule hijaluronske kiseline koji su preveliki da bi prošli kroz spoljni sloj ćelija kože, prema nekim podacima iz 2015. godine.

Pošto telo prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu, vrlo retko izaziva ozbiljne neželjene efekte ili alergijske reakcije. Međutim, ljudi koji imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija, poput anafilaksije, treba da budu oprezni kada koriste hijaluronsku kiselinu. Njegovi efekti tokom trudnoće i dojenja ostaju nepoznati, pa će žene možda želeti da izbegnu uzimanje hijaluronske kiseline u to vreme. Generalno, svakako treba da se obratite lekaru / farmaceutu pre nego što isprobate novi lek / proizvod, posebno ako: uzimate lekove na recept jer se lečite od neke bolesti ili imate hronično zdravstveno stanje. Ljudi uvek mogu da razgovaraju sa svojim lekarom o tome da li je hijaluronska kiselina prava za njih.

Zaključak

Ukratko, hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja pomaže zadržavanju vlage u koži i očima i podmazuje zglobove. Takođe igra presudnu ulogu u zarastanju rana kontrolišući upale i preusmeravajući protok krvi u oštećeno tkivo. Nivoi hijaluronske kiseline opadaju kako ljudi stare, a to takođe može doprineti fizičkim znacima starenja, poput pojave bora i starosnih uslova, uključujući osteoartritis. Iako je hijaluronska kiselina prisutna u mnogim kozmetičkim i medicinskim proizvodima, njeni efekti se mogu razlikovati od osobe do osobe. Ljudi mogu kupiti hijaluronsku kiselinu u apoteci ili pitati svog lekara o medicinskim proizvodima koji sadrže tu supstancu. Neke proizvode možete kupiti i putem interneta.

Hijaluronska kiselina je sastojak koji se nalazi u mnogim našim proizvodima kako bi naša koža tela, kao i lice, bila hidrirana i zdrava. Jedan od naših bestselera - Beach BABE - u svom sastavu sadrži hijaluronsku kiselinu. Možemo ga koristiti u svakodnevnoj nezi tela, ali najčešće se koristi za sunčanje. U letnjim mesecima izuzetno je važno zadržati vlagu u koži kako ne bi postala suva. S obzirom da je hijaluronska kiselina jedan od najjačih vlažilaca, ona veže vodu za sebe i sprečava njen gubitak i pojavu suve i ispucale kože. Ako je koža suva, puna mrtvih ćelija kože, veća je mogućnost neravnomernog preplanulosti i stvaranja mrlja tokom sunčanja.

Pored Beach BABE multinamenskog maslac ulja za sunčanje, nova La PIEL LAB kolekcija za lice pruža vašoj koži sve najbolje sastojke neophodne za mladalački i svež izgled. Krema i maska za lice sadrže hijaluronsku kiselinu koja, osim što hidrira i sprečava isušivanje kože, sprečava nastanak bora na mladoj koži i zaglađuje postojeće sitne bore u zrelijoj koži (anti-age efekat). Pogodan je za sve tipove kože, pa čak i za osetljivu, pa bi hijaluronska kiselina trebalo da bude osnovni sastojak nege kože lica, s obzirom na to da tokom godina gubimo količinu hijaluronske kiseline koja se nalazi u našem telu.


Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.