Što je hiperpigmentacija i kako ju lečiti?

Što se zapravo krije iza hiperpigmentacije lica i koji je lek?

Svi se možemo složiti da nam uživanje na suncu donosi mnogo koristi i sreće, od stvaranja vitamina D do ublažavanja stresa i depresije. Međutim, nakon letnjih odmora i dužeg izlaganja suncu, na koži se mogu pojaviti neželjene tamne mrlje, poznatije kao hiperpigmentacija.

Hiperpigmentacija, ili tamne mrlje različitih oblika, jedan je od najtvrdokornijih estetskih problema sa kožom sa kojima se pre ili kasnije susretne većina ljudi. Možda ste već uvereni na svojoj koži da uklanjanje nije uvek lako! Najčešće se javlja hiperpigmentacija lica, vrata, dekoltea i ruku, a osim oblika, razlikuju se i u boji. Primećujemo ih kao plitke i nepravilne mrlje, tamnije od ostatka kože koja ih okružuje, a uzrok nastanka je prekomerna proizvodnja melanina u određenim delovima kože.

Tamne mrlje nepravilnog oblika sve su češći estetski problem žena, ali i muškaraca, i iako su izraženije posle 40. godine, često se pojavljuju mnogo ranije zbog prekomernog izlaganja suncu bez zaštite. To su hiperpigmentacije ili promene boje kože, poremećaji uzrokovani povećanom proizvodnjom pigmenta melanina u koži. Iako je to vrlo raširen fenomen, hiperpigmentacione mrlje se i dalje smatraju jednim od najzahtevnijih znakova starenja, jer licu dodaju godine, a lečenje se, nažalost, ne odvija preko noći.

Pjege Vrsta Hiperpigmentacije

U nastavku ćemo Vam otkriti što je zapravo hiperpigmentacija, vrste i oblike hiperpigmentacije i objasniti uzroke njenog pojavljivanja. Takođe ćemo Vam otkriti kako možete sprečiti hiperpigmentaciju i koji su koraci u nezi kože koji mogu uticati na smanjenje hiperpigmentacionih mrlja nakon što su se već formirale.


Što je hiperpigmentacija?

Termin hiperpigmentacija povezan je sa neujednačenim mrljama na koži izazvanim prekomernom proizvodnjom melanina. U epidermisu, odnosno površinskom sloju kože, melanociti proizvode smeđi pigment melanin, koji se zatim prenosi na površinu kože i tada se, u zavisnosti od količine, menja boja kože. Melanin je prirodni pigment koji se proizvodi od aminokiseline tirozina pod dejstvom enzima i daje našoj koži, kosi i očima prirodnu boju. Proizvodnja melanina, a samim tim i boje kože, zavisi od niza važnih faktora, a pre svega od naše genetske predispozicije, izloženosti UV zračenju, uticaja hormona, kao i povreda kože. Dakle, hiperpigmentacija se javlja kada unutrašnji ili spoljni faktori uzrokuju povećanu proizvodnju melanina što rezultira promenom boje kože, najčešće u oblastima izloženim suncu. Postoje različiti oblici hiperpigmentacije koji se mogu pojaviti na Vašoj koži, poput pigmentnih mrlja (starosnih pega i sunčanih pega), melazme i postupalne hiperpigmentacije, od kojih se svaka manifestuje u obliku plitkih, tamnih mrlja na koži različitih veličina i oblika. Hiperpigmentacija se najčešće javlja u oblastima najizloženijim direktnoj sunčevoj svetlosti, kao što su lice, dlanovi, vrat i dekolte, a uzroci povećane proizvodnje melanina u tim oblastima mogu da variraju, poput trudnoće, određenih bolesti, starenja, upotrebe određenih fotosenzibilnih lekova, vitamina i kozmetičkih proizvoda, traume na koži ili ožiljci od akni, pa čak i genetska predispozicija, a mogu biti rezultat estetskih tretmana. Međutim, najčešći i najjači uzrok je svakako povećana izloženost sunčevoj svetlosti bez odgovarajuće UV zaštite, jer direktno stimuliše proizvodnju melanina. Melanin deluje kao prirodna zaštita kože od UV zračenja, zbog čega koža izložena suncu poprima preplanulu boju. Ali budite sigurni da znate da prekomerno izlaganje suncu može poremetiti normalno funkcionisanje Vaše kože i izazvati hiperpigmentaciju.


Uzroci hiperpigmentacionih mrlja

Već smo pomenuli da se hiperpigmentacija javlja usled prekomerne proizvodnje melanina koji je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje prirodnu boju. Na prekomernu proizvodnju melanina mogu uticati brojni faktori, ali najvažniji su povezani sa izlaganjem suncu, genetikom, hormonskim uticajima i povredama ili upalom kože.

Hiperpigmentacija i izlaganje suncu

Prekomerno izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije, jer sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju melanina. Melanin deluje kao prirodna zaštita kože od sunca, štiteći je od štetnog UV zračenja i upravo zbog njega koža izložena suncu preplane. Međutim, prekomerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

Hiperpigmentacija i hormoni

Hormoni su glavni uzročnici posebne vrste hiperpigmentacije poznate kao melazma ili hloazma. Naročito je čest kod žena i smatra se da se javlja kada ženski polni hormoni estrogen i progesteron stimulišu prekomernu proizvodnju melanina nakon izlaganja kože suncu. Hiperpigmentacija se može javiti i kao neželjeni efekat nekih hormonskih terapija, poput kontracepcijskih pilula.

Hiperpigmentacija i starenje

Kako koža stari, opada broj ćelija koje proizvode melanin, poznate kao melanociti, ali preostale se povećavaju i menja se njihova preraspodela, uzrokujući fiziološke promene koje zatim utiču na formiranje i povećanje staračkih pega, uglavnom kod pojedinaca starijih od 40 godina.

Hiperpigmentacija i povrede kože i upale

Kao što i samo ime govori, postupalna hiperpigmentacija se javlja nakon povrede ili upale kože, kao što su posekotine, opekotine, izlaganje hemikalijama, akne, atopijski dermatitis ili psorijaza. Postupalna hiperpigmentacija se javlja nakon zarastanja rane, nakon što je koža potamnela i izgubila boju.

Hiperpigmentacija i bolesti i lekovi

Hiperpigmentacija je takođe simptom nekih bolesti, na primer, autoimunih bolesti i bolesti digestivnog sistema, metaboličkih poremećaja i nedostatka vitamina. Može se javiti i kao neželjeni efekat nekih hormonskih terapija, hemoterapije, antibiotika, antiepileptika i drugih lekova.


Koji su oblici hiperpigmentacije?

Već smo pomenuli da postoji nekoliko oblika hiperpigmentacije koji se mogu pojaviti na Vašoj koži, poput pigmentnih mrlja kao što su staračke pege i sunčane pege, melazme i postupalne hiperpigmentacije (PIH), a u nastavku ćemo detaljnije objasniti svaki od ovih oblika koje su karakteristike svakog oblika i zašto se takve mrlje uopšte javljaju.

Pigmentacione mrlje

Pjege Od Sunca Hiperpigmentacija Započećemo sa pigmentacionim mrljama koje mogu da budu "staračke" i sunčane pege. Pigmentacione mrlje nastaju usled prekomernog izlaganja kože suncu, a javljaju se obično na rukama, licu i dekolteu, pa se najčešće pojavljuju na delovima kože koji su najizloženiji suncu, poput leđa, lica, podlaktice, čela i ramena, a najskloniji su im ljudi svetle puti iznad 40 godina. Ovaj oblik hiperpigmentacije često se meša sa takozvanim starosnim pegama koje se javljaju kao rezultat prirodnog procesa starenja kože. Pigmentacione mrlje su uglavnom mali, tamni delovi kože i jedan od prvih znakova kožnog (foto)starenja. Iako su pigmentacione mrlje obično bezopasne, određeni oblici mogu biti opasni po život, poput melanoma, zbog čega se preporučuje redovna dermatološka procena kožnih i pigmentacionih mrlja.

Što uzrokuje pigmentacione mrlje?
Budući da glavna odrednica boje kože nije broj, već aktivnost melanocita, pigmentacione mrlje nastaju zbog povećane aktivnosti melanocita, odnosno ćelija koje proizvode melanin, u bazalnom sloju epidermisa. Melanin upija UV zračenje sunčevih zraka kako bi zaštitio kožu i pod uslovom da je izlaganje suncu ograničeno, rezultat je koža koja je ravnomerno preplanula. Međutim, ako je koža duže vreme izložena previše suncu, aktivnost melanocita će se povećati i proizvešće previše melanina. To će rezultirati pojavom pigmentacionih mrlja na najčešće izloženim mestima, kao što su lice i ruke i dekolte. Kako koža stari, broj melanocita opada, ali preostali melanociti se povećavaju i gušće raspoređuju u određenim delovima kože, uzrokujući promene u slojevima kože koje objašnjavaju povećanje pigmentacionih tačaka kod osoba starijih od 40 godina, koje se tada nazivaju starosnim pegama. Genetika takođe može igrati ulogu u stvaranju pigmentacionih mrlja poput pega. Ako su jedan ili oba roditelja imali pege, veća je verovatnoća da će se pojaviti i u sledećoj generaciji.

Melazma

 Melazma Pigmentacione MrljeMelazma, takođe poznata i kao „maska za trudnoću“, je oblik hiperpigmentacije koji se obično javlja simetrično na delovima tela koji su stalno izloženi suncu, poput lica, posebno na obrazima, nosu, čelu i gornjoj usni, a ponekad i na drugim delovima tela izloženim suncu, kao što su podlaktice. Štaviše, izlaganje suncu je glavni faktor pogoršanja situacije. Pojava melazme je direktna veza sa hormonalnim promenama koje se javljaju prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva ili tokom trudnoće, ali određene genetske predispozicije takođe imaju uticaja. Melazma je zato češća kod žena, posebno tokom i posle trudnoće.

Postoje tri vrste melazme: epidermalna, dermalna i mešovita. Epidermalna melazma utiče na gornji sloj kože, hiperpigmentacija je smeđa i ima jasno definisane granice. Dermalna melazma utiče na dublji sloj kože, dermis, i karakterišu je plavo-sive mrlje. Mešana melazma, koja je kombinacija epidermalne i dermalne melazme, manifestuje se kao smeđe-sivi pigment. Zbog dubine melaninskih pigmenata u dermalnoj melazmi i melazmi mešovitog tipa, ova dva oblika mogu biti teža za lečenje.

Što uzrokuje melazmu?

Melazma je uzrokovana prekomernom proizvodnjom pigmenta melanina. Iako se ovo stanje javlja kao odgovor na hormonalne promene kao što su trudnoća, uzimanje kontracepcijskih pilula ili hormonska terapija zamene, drugi faktori kao što su izloženost UV zračenju, porodične predispozicije, starost i neki lekovi za epilepsiju takođe mogu imati uticaja. Melanociti, odnosno ćelije koje proizvode melanin i nalaze se u bazalnom sloju epidermisa, odgovorne su za povećanu epidermalnu pigmentaciju u melazmi. Tokom trudnoće endogeni hormoni stimulišu melanocite zbog čega proizvode više melaninskih pigmenata. Takođe, žene koje uzimaju kontracepcijske pilule ili uzimaju terapiju zamene hormona mogu dobiti melazmu jer njihovo telo prolazi kroz hormonalne promene slične onima koje se javljaju tokom trudnoće, što znači da melanociti takođe proizvode više melaninskih pigmenata što dovodi do hiperpigmentacije.

Postupalna hiperpigmentacija

Postupalna Hiperpigmentacija

Postupalna hiperpigmentacija se javlja kao odgovor na zarastanje povrede ili udarca na koži, nakon čega ostaje plitka mrlja, odnosno diskoloracija. Takođe je čest kod ljudi čija je koža sklona aknama, a ponekad mogu biti uzrokovane estetskim postupcima poput dermoabrazije, hemijskog pilinga i laserskih terapija. Postupalna hiperpigmentacija se manifestuje u obliku plitkih, tamnih područja na koži, a takve mrlje mogu da variraju u boji od ružičaste do crvene, smeđe ili crne, u zavisnosti od boje kože i stepena promene boje. Mogu izgledati kao pege druge boje ili veće tamnije mrlje, a mogu biti i sjajne ili izgledati kao „nova“ koža. Svi tipovi kože su podložni postupalnoj hiperpigmentaciji, ali je zastupljenija kod ljudi tamnije puti. Što se tiče pola, i muškarci i žene podjednako su podložni postupalnoj hiperpigmentaciji.

Mrlje postupalne hiperpigmentacije mogu biti uzrokovane prilično beznačajnim bubuljicama, kao i ozbiljnijim povredama. Međutim, što je veće zapaljenje, to će postupalne hiperpigmentacije biti izraženije u pogledu veličine i boje. Veoma je važno napomenuti da ako se bubuljica previše stisne ili dodirne, to povećava šansu za razvoj postupalne hiperpigmentacije, i iako ne izaziva postupalnu hiperpigmentaciju, sunce može pogoršati simptome, potamniti pogođena područja kože i produžiti vreme potrebno za uklanjanje mrlja.

Šta uzrokuje postupalnu hiperpigmentaciju?

Kada se koža upali zbog povreda, osipa, bubuljica ili bilo koje druge vrste udara, stimuliše melanocite, odnosno ćelije koje proizvode melanin, da oslobode prekomernu količinu melanosoma koji sadrže enzime odgovorne za proizvodnju melanina. Ova ispuštena zrna pigmenta potamne i promene boju prethodno povređene kože i ostaju tamo dugo nakon zarastanja rane. Vreme oporavka varira, ali u proseku mogu proći tri do 24 meseca da tamna područja na koži izblede, ali u nekim slučajevima može potrajati i duže. Trajanje oporavka zavisi od razlike između boje prirodne kože i preplanule kože, pa što je veća ta razlika, biće potrebno duže vreme za ujednačavanje tonusa.


Kako smanjiti hiperpigmentacione mrlje?

Kada naučimo šta je hiperpigmentacija i koje vrste postoje, nastavićemo sa savetima koji Vam mogu pomoći da smanjite hiperpigmentacione mrlje. Da bi se eliminisala promena boje kože uzrokovana hiperpigmentacijom, laserska terapija ili hemijski piling koriste se za smanjenje mrlja koji uklanjaju hiperpigmentirane ćelije kože tako da se nova koža može formirati bez hiperpigmentacije. Kada se koriste hemijski pilingi, poput AHA kiselina, uloga hemijskih pilinga je kontrolisano pilinganje nekoliko slojeva ćelija, uklanjanje starih i mrtvih ćelija kože, podstičući tako rast novih ćelija. Posle hemijskog pilinga, koža postaje glatka, pore se smanjuju i sužavaju, ublažavaju se plitke bore, smanjuju ožiljci od akni, ujednačava se boja kože i poboljšava blistavost i sjaj kože. S druge strane, laserska terapija koristi visokoenergetsko svetlo na pogođenim delovima kože da bi rešila hiperpigmentacione mrlje.

Ako se borite protiv hiperpigmentacionih mrlja, savetujemo Vam da prilikom kupovine proizvoda za negu kože potražite one koji sadrže sledeće sastojke: glikolna kiselina, retinoična kiselina i vitamin C. Glikolna kiselina je kiselina koju dermatolozi koriste u hemijskim pilingima i predstavlja uobičajeni aktivni sastojak.u mnogim lokalnim kremama za hiperpigmentaciju. Retinoična kiselina se pokazala efikasnom u borbi protiv hiperpigmentacije, ali može da izazove neželjene efekte poput iritacije i prekomerne osetljivosti na sunce, što je već postojeći problem za ljude koji pate od progresivne hiperpigmentacije. Ali trebali biste znati da retinoičnu kiselinu ne smeju da koriste trudnice i dojilje. Pokazalo se da su derivati vitamina C relativno efikasni u uklanjanju hiperpigmentacija, posebno progresivne hiperpigmentacije, i često se koriste u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima.

Veoma je važno znati da sunčeve UV zrake imaju odličan efekat na kožu. Izlaganje suncu će verovatno pogoršati simptome i, uz što manje izlaganja, preporučuje se upotreba kreme za sunčanje širokog spektra kao deo svakodnevne rutine čišćenja i nege. Ne biste trebali očekivati rezultate borbe protiv hiperpigmentacije preko noći, jer tretmani mogu da potraju i do nekoliko nedelja pre vidljivih poboljšanja na koži, pa su doslednost, strpljenje i istrajnost važni.

SAVETI ZA SPREČAVANJE - 5 prirodnih načina za sprečavanje hiperpigmentacije

Nažalost, nijedna metoda, čak ni najskuplje kreme, ne mogu u potpunosti garantovati da ćemo s prvim sunčevim zracima moći da sprečimo hiperpigmentaciju, ali donosimo vam 5 prirodnih i jednostavnih načina da bar usporite dolazak hiperpigmentacije.

  1. Osnovni temelj lečenja hiperpigmentacije je zaštita od sunca koja blokira UVB, UVA, ali i vidljivi deo spektra koji treba svakodnevno primenjivati, bez obzira na godišnje doba. Pored nanošenja kreme za sunčanje, potrebno je nositi kapu, sunčane naočare, ali i izbegavati sunce od 11 do 16 sati kada je najjače. Dakle, ograničite izlaganje suncu i zaštitite izloženu kožu SPF-om tokom cele godine.
  2. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, vitaminima C i E i omega 3 masnim kiselinama poput bobica, zelenog lisnatog povrća, divljeg lososa, nara, jagoda, borovnica i višanja, paradajza, šargarepe i slatkog krompira i neizbežnog zelenog čaja.
  3. Prema preporuci lekara, može Vam pomoći i upotreba dijetetskih suplemenata koji će poboljšati izgled i zdravlje Vaše kože. To mogu biti antioksidanti, uključujući vitamine A, C i E, vitamine B3 i B 5, omega 3 masne kiseline i cink.
  4. Prirodna kozmetika bogata biljnim aktivnim sastojcima, bez štetnih sintetičkih sastojaka, takođe se pokazuje kao odličan način za sprečavanje hiperpigmentacije.
  5. Redovno vežbanje pomaže u jačanju imunološkog sistema i obezbeđuje telu preko potrebnu detoksikaciju i cirkulaciju.

     

    EFEKAT PILINGA U BORBI PROTIV HIPERPIGMENTACIJE

    Pomoć u borbi protiv hiperpigmentacionih mrlja na telu treba da budu La PIEL pilinzi koji svojim sastojcima smanjuju tamne mrlje na Vašem telu, a istovremeno Vam pružaju zdravu, meku i negovanu kožu. Coffee BABE, Matcha BABE i Sugar BABE uz pomoć njihovih prirodnih sastojaka kao što su arganovo ulje, jojoba i bademi, shea maslac i vitamin E, pomažu u popravljanju oštećene kože i pospešuju zarastanje rana, podstiču vašu kožu da se samo regeneriše i duboko ju neguju i hrane.

    Coffee Babe Matcha Babe Sugar Babe Pilinzi Lana Jurcevic

    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.