Kako glavni sastojak gotovo svih kozmetičkih proizvoda utiče na kožu?

Glicerin, omiljeni sastojak dermokozmetike, osnova je gotovo svih proizvoda za podmlađivanje kože!

Ako obratite pažnju na sastav proizvoda, u gotovo svakom opisu proizvoda naći ćete oznaku „glicerin“. Ova etiketa vam je možda poznata kao opis masti u proizvodu koji hidrira kožu. Ali šta je tačno glicerin? Odakle dolazi glicerin? Koje su njegove koristi za kožu? Glicerin u kozmetici je najčešći pojam i vreme je da saznamo istinu o tome zašto ga uopšte koristimo kao sastav mnogih kozmetičkih proizvoda.

 

Šta je glicerin?

Glicerin Cest Sastojak Kozmetickih Proizvoda

Glicerin je organsko jedinjenje poznato kao glicerol i to je bistra, želatinozna tečnost bez mirisa slatkog ukusa. Može se dobiti fermentacijom šećera ili sintetički - iz propilena (to je metoda fermentacije šećera), hidrolize (razgradnje molekula kovalentnih složenih hemijskih jedinjenja u reakciji sa vodom) i iz masti (biljnih ili životinjskih). Kada ga nanesemo na kožu, osećamo laganu toplinu. A to se dešava jer je glicerin humektant. To znači da glicerin privlači vlagu i smanjuje gubitak vlage u koži. Kada se glicerin kombinuje sa vlagom u koži, dolazi do egzotermne reakcije, pa se osećamo toplo kada ga primenimo. Dobro je znati da glicerin nije toksičan za kožu. Takođe, može se prirodno naći u koži i, poput kolagena, treba ga zameniti ako nam nedostaje.

Tajna svega su molekuli glicerina. Naime, glicerin ili glicerol su ustvari trostruki alkohol prema formuli, a ova slatka tečnost bez boje i mirisa poznata je kao izuzetno dobro rastvaralo, zbog čega se svakodnevno koristi u kozmetici, jer se mnoge supstance rastvaraju mnogo bolje i brže nego u vodi.ili drugim oblicima alkohola.

Zašto se glicerin nalazi u kozmetici?

Glicerin je u kozmetici poznat kao prirodni faktor koji koži daje vlagu (čime sprečava nestajanje vlage). Pored toga, poboljšava glatkoću kože, odnosno čini je mekom. Zbog toga je kompatibilan za bilo koji tip kože i za sve starosne grupe, sredstvo je za obnavljanje kose i davanje hidratacije i sredstvo za negu usta.

Prema istraživanjima iz fabrika kozmetike, glicerin je treći sastojak koji se najčešće prijavljuje u svakom kozmetičkom proizvodu, posle vode i parfema.

Glicerin Koristi Za Kozu

 

Ako obratimo pažnju na neke proizvode, možemo odgovoriti na pitanje koji se glicerin koristi u proizvodima.

  • Šampon - zadržavanje vlage u kosi, hidratacija kose. Glicerin se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje šampona, čineći teksturu šampona gustom i bogatom.
  • Losion za telo - hidratacija kože
  • Pasta za zube - sprečavanje sušenja paste, uticaj na slatkoću ukusa paste

 

Glicerin u kozmetičkim proizvodima

Gotovo da nema kozmetičkog proizvoda bez glicerina. Ako sada uzmete bilo koji kozmetički proizvod i pogledate sastojke, sigurni smo da ćete pronaći i glicerin. Glicerin je sastojak mnogih proizvoda: krema za lice, hidratantna krema, krema za sunčanje, proizvodi za kupanje, losion, krema za telo, šampon, regenerator za kosu, proizvodi za oralnu higijenu, parfemi, lakovi za kosu...

Kada pročitate sastav proizvoda na pakovanju, glicerin se može naći pod oznakama: Glycerol, Glycerolum, Glicerol, Glyzerin, 1,2,3-Propantriol, Glycerinester, Pfl. Glycerin, Clycerin, Glycreth-26, Polyglycerol, Vegetable Glycerin

 

Koristi glicerina

Glicerin, koji se u poslednje vreme češće naziva glicerolom, jedan je od najčešćih sastojaka kozmetičkih proizvoda, a sadrže ga pretežno proizvodi za negu suve i oštećene kože.

  • To je efikasna hidratantna krema: iako je možda niste aktivno tražili s nekom namerom, vrlo je verovatno da je glicerin već prisutan u vašem kozmetičkom ormariću. Razlog tome je što je glicerin veoma efikasan sastojak za održavanje i zadržavanje vlage, zbog čega ga hemičari koriste u većini formulacija raznih kozmetičkih proizvoda. Ovaj naizgled jednostavan sastojak sastavni je deo vašeg sistema za vlaženje kože, zbog čega ga koža savršeno toleriše i lako ga koristi kada se primenjuje u lokalnim proizvodima. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da privlači, upija i zadržava vodu dugo vremena, smatra se jednim od najmoćnijih hidratatora kože, zbog čega se često koristi u proizvodima za obnavljanje funkcije kožne barijere i povećanje elastičnosti kože. Ako je vaša koža suva, dehidrirana ili ispucala, posegnite za glicerolom i na brz i efikasan način rešite problem suvoće.
  • Zaštita kože od grubih proizvoda: Glicerin se mnogo koristi kao sastojak različitih krema, a lekari ga uglavnom promovišu za lečenje ekstremno suve kože i kao obnavljanje elastičnosti kože. Rezultat upotrebe glicerina je meka, podatna i hidratizovana koža, što je neophodno tokom upotrebe grubih proizvoda od sapuna koji uklanjaju prirodna ulja sa vaše kože.
    Humektans Glicerin Hidratacija Koze
    • Sprečavanje gubitka vlage: Ako se pitate da li postoji razlika između proizvoda na bazi glicerina i ne-glicerina, odgovor sledi u nastavku. Ulja i serumi (proizvodi bez glicerina) deluju prodirući kroz kožnu barijeru kroz koju se apsorbuju. S druge strane, gusti proizvodi, poput onih koji uključuju glicerin, treba da podržavaju kožnu barijeru pokrivajući spolja. Na ovaj način, kozmetički proizvodi sa glicerinom pomažu u sprečavanju gubitka vode u koži, što omogućava prirodnim uljima da neguju i regenerišu. Takođe, glicerin je humektans, što znači da privlači vodu iz okoline i donjih slojeva kože, kako bi pomogao površini kože da nadoknadi izgubljenu vlagu. Naime, iako je zadržavanje vlage više nego poželjno, mora se voditi računa o njenom privlačenju - čisti glicerin će iz dubljih slojeva povući vodu na površinu, kroz koju će koža lako izgubiti vlagu, a dublji slojevi će ostati dehidrirani. Ne brinite, ovaj efekat bi izazvao samo čisti glicerin, a u našim omiljenim kozmetičkim proizvodima nalazimo ga upravo onako kako želimo - u kombinaciji sa mastima. U optimalnoj koncentraciji, glicerin predstavlja do 10% u poređenju sa ostalim sastojcima, dok doprinosi regeneraciji kože i sprečavanju prevremenih znakova starenja.
    • Zaštita od iritacije: Još jedna prednost glicerina je što je efikasan u sprečavanju zadebljanja kože i ubrzanom zarastanju povreda, zbog čega se često koristi kao sastojak krema za suvu i oštećenu kožu, kao i onih krema namenjenih za kožu nakon izlaganja suncu, jer gotovo da nema sastojka koji će tako brzo nadoknaditi koži svu izgubljenu vlagu. Pored toga, dokazano je da ublažava i smanjuje iritacije i oštećenja kože, a najpogodniji je za suvu kožu, sklonu iritaciji, kao i kožu čija je prirodna zaštitna barijera oštećena.

    Pored hidratacije i zadržavanja vlage u koži, glicerin ima i mnoge druge prednosti:

    • nega suve, oštećene kože
    • učvršćivanje kože - rezultat je jaka i glatka koža
    • efekat na prodiranje ostalih sastojaka u dublje slojeve kože
    • poboljšava elastičnost kože
    • mladalački izgled kože
    • sprečava piling kože
    • poboljšana struktura kože i izgled
    • pomažu sazrevanju ćelija kože
    • poboljšava elastičnost kože
    • promoviše zarastanje kože
    • može se koristiti kao sredstvo za čišćenje kože

    Izvori glicerina

    Glicerin se nalazi u svim lipidima (mastima), bilo životinjskog ili biljnog porekla, a može se proizvesti i sintetički.

    Životinjske masti

    Glicerin iz životinjskih masti potiče iz životinjskih triglicerida, vrste molekula masti koja se obično nalazi u životinjskoj krvi i glavna je komponenta masnog tkiva životinja. Svaki molekul triglicerida sadrži tri lanca masnih kiselina, koji su svi povezani sa bazom glicerola. Tokom pripreme sapuna, jedinjenja koja drže masne kiseline na glicerolu se razgrađuju, dajući glicerin kao nusproizvod.

    Mast se pomeša sa vodom i zagrejava na srednjoj do niskoj temperaturi dok ne postane gusta. Smeša je zatim hlađena preko noći u frižideru. Očvrsla smeša se može prokuvati da bi se uklonila višak vode ili stegnuti da ukloni nečistoće, a zatim se može koristiti u sapunima, losionima ili proizvodima za kosu.

    Biljna ulja

    Srećom, glicerin možemo naći i u biljkama. Obično se pravi od sojinog ulja, kokosovog i palminog ulja. Biljni lipidi se takođe obično čuvaju kao trigliceridi. Biljni trigliceridi se često razlikuju od životinjskih triglicerida zbog svojih lanaca masnih kiselina; biljni trigliceridi obično sadrže nezasićene lance masnih kiselina.

    Biljni glicerin se često koristi u lepoti, jer se lako apsorbuje u kožu, što koži olakšava apsorpciju aktivnih sastojaka proizvoda.

    Da bismo znali šta stavljamo na kožu, dobro je biti informisan o sastojcima proizvoda. Sa oznakom „glycerin“ na pakovanju, ne možemo biti sigurni o kojem izvoru se radi. Zbog toga je najsigurnije koristiti veganske proizvode, odnosno one koji ne sadrže nikakve životinjske sastojke.

     


    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.