Kako prepoznati dobro sredstvo za dezinfekciju i dobru kremu za ruke?

Kako proceniti koje je sredstvo za dezinfekciju ruku efikasno?

Na policama, posebno sada, tokom virusne pandemije, fokus je na mnogim verzijama dezinficijensa, antiseptika i proizvoda koji se „bore“ ili barem tvrde da se „bore“ protiv mikroorganizama (bakterija, virusa itd.), Ali je veoma važno je odabrati pravi jer nisu svi podjednako efikasni.

Pre kupovine sredstva za dezinfekciju ruku važno je znati da nijedan dezinficijens za ruke ne sprečava širenje Covida-19 niti definitivno štiti od virusa ili bakterija u određenom vremenskom periodu, kao što je 24 sata. Nijedno potrošačko sredstvo za dezinfekciju ruku koje tvrdi da je bilo šta od ovoga pouzdano.

Svaka prodavnica, kafić, restoran, apoteka, bilo koji prostor koji posetite, neće vas rado prihvatiti ako ne prskate po rukama ono što su vam pripremili. To bi trebalo da bude službeno sredstvo za dezinfekciju koje ubija virus korone, ali mnogi sumnjaju da im je to servirano. Retko koji dezinficijens ima deklaraciju na ulazima. To su uglavnom paketi u rinfuzi. Što zapravo znači prskanje njihovih preparata na čisto uverenje da je to zaista ono što Štab naređuje, a to je zvanični takozvani biocidni preparat koji je odobrilo Ministarstvo zdravlja.

Da bi proizvod bio potpuno funkcionalan i kao takav plasiran na tržište, mora proći inspekciju Ministarstva zdravlja. Tek tada, zajedno sa deklaracijom, može dobiti ovu oznaku - klasu i registarski broj. Mnogi se s pravom pitaju da li tako česta dezinfekcija i dalje može doneti više štete nego koristi. Takođe su se pojavile glasine da česta dezinfekcija rizikuje razvoj super bakterija.

Oprez!

Na vašoj boci stoji da „ubija 99% mikroorganizama“ i slične stvari? U redu. Možda da, možda ne. Sada okrenite leđa i počnite da čitate deklaraciju, odnosno listu sastojaka. Šta vidite? Ako vaš SASTAV započinje sa „aqua“, već možete zaključiti da je voda prisutna u najvećoj količini (više vode i manje alkohola) što, naravno, u ovom slučaju nije dobro. Imajte na umu da procenat alkohola mora biti najmanje 60 - 70%, gde je idealno 70% - dovoljno da ukloni i spreči širenje mikroorganizama iz ruku. Ovaj alkohol može biti označen kao etanol, alkohol, izopropanol, etil ili 2-propanol. „Alcohol“ (etanol) mora biti na vrhu liste sastojaka, što znači da je najčešći. Ako procenat alkohola u sredstvu za dezinfekciju ruku nije izražen, pokušajte da nađete onaj koji transparentno prikazuje odnos kako biste bili sigurni. Mogu se koristiti sredstva za dezinfekciju koja sadrže manje od 60 procenata alkohola ili benzalkonijum hlorida (bezalkoholna baza), ali smanjuju broj klica umesto da ih ubiju.

Potrošači ne bi smeli da koriste sredstva za dezinfekciju koja sadrže metanol, drveni alkohol ili 1-propanol. Takođe bi trebalo da izbegavaju proizvode za čišćenje ili dezinfekciju u domaćinstvu kao dezinficijens. Ovi sastojci i proizvodi nisu namenjeni za upotrebu na koži i mogu biti toksični.

Pranje ruku običnim sapunom i vodom i dalje je najefikasniji metod dezinfekcije ruku. Međutim, sredstva za dezinfekciju ruku mogu se koristiti kada pranje nije moguće, na primer kada smo u prodavnici ili u drugim situacijama kada bi nam ruke mogle biti izložene klicama.

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola mogu brzo smanjiti nivo klica na našim rukama, ali važno je napomenuti da ne uklanjaju sve vrste klica. Ne bi ih trebalo koristiti na vidno prljavim rukama ili za uklanjanje štetnih hemikalija, poput pesticida ili teških metala.

Važna uputstva:

Preporučuje se nanošenje dezinficijensa na dlan jedne ruke (na etiketi treba navesti odgovarajuću količinu), a zatim trljajte proizvod na rukama - dlanovima, prstima i poleđini ruku - dok se ruke ne osuše. Brisanje ruku o pantalone ili druge predmete može smanjiti efikasnost sredstva za dezinfekciju, čak i ako ima odgovarajući nivo alkohola. Pored liste sredstava za dezinfekciju ruku koje svakodnevno rastu, važno je znati na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine ovog proizvoda.

Da biste sprečili širenje infekcije, veoma je važno slediti neke od osnovnih koraka:
  1. Dezinfekcija ruku - upotreba antiseptika/dezinficijensa sa najmanje 60-70% alkohola
  2. Takođe se preporučuje čišćenje i dezinfekcija radnih površina, proizvoda ili hrane koja je bila izložena dodiru drugih ljudi, bankovnih kartica itd. Pranje odeće min. 60°C uništava većinu patogena, kao i priprema hrane na visokim temperaturama i smanjuje rizik od infekcije dovoljno dugo.

Koliko dugo treba da se peru ruke?

Perite ruke najmanje 20 do 30 sekundi. Isto važi i za sredstvo za dezinfekciju ruku: koristite sredstvo za dezinfekciju koje sadrži najmanje 60% alkohola i trljajte ga u ruke najmanje 20 sekundi kako biste osigurali potpuno pokrivanje.

Kada treba prati/dezinfikovati ruke?

Da biste se što više zaštitili od koronavirusa, obavezno operite / dezinfikujte ruke:

  • Nakon izduvavanja nosa, kašljanja ili kijanja
  • Nakon boravka napolju, posebno u javnom prevozu, prodavnicama, pijacama i drugim javnim mestima
  • Nakon dodirivanja površina i stvari (izvan vašeg doma), a posebno novca
  • Pre, tokom i posle nege bolesne osobe
  • Pre i posle jela

Generalno, uvek treba da operete ruke:

  • Nakon korišćenja toaleta
  • Pre i posle jela
  • Nakon što ste bacili smeće
  • Nakon dodirivanja kućnih ljubimaca i/ili drugih životinja
  • Nakon što promenite dečije pelene ili im pomognete da koriste toalet
  • Kad su vam ruke vidljivo prljave
    Sredstvo Za Dezinfekciju Ruku S Aloe Verom I Glicerinom La Piel
    Na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora dezinficijensa?
    Dezinfekcija je postupak kojim se broj mikroorganizama smanjuje na neškodljiv nivo. Dezinfekcija se vrši dezinfekcionim sredstvom koje deluje na viruse prema uputstvima proizvođača, a preporučuju se sredstva na bazi sledećih aktivnih supstanci:
    • Etanol
    • Natrijum hipohlorit
    Glutaraldehid
    • Izopropanol
    • Benzalkonijum hlorid
    • Natrijum hlorit

    ALKOHOL SUŠI KOŽU

    Ruke su izložene hladnoći, vodi, sapunima i drugim hemikalijama mnogo češće od ostalih delova tela što ih čini podložnijim poremećajima funkcije barijere, što rezultira gubitkom vlage i prodiranjem alergena, što može izazvati suvoću, crvenilo, perut, svrab i iritaciju.
    Ako ste revni u higijenskom smislu, onda ste sigurno primetili da se koža na rukama još više isušuje zbog upotrebe gelova i losiona za dezinfekciju.
    Nije ni čudo, jer ovi losioni i gelovi za dezinfekciju ruku, kojima je u prodavnicama vladala prava pomama, sadrže alkohol koji iritira i isušuje kožu na rukama.
    Alkohol Etanol Najzastupljeniji Sastojak
    Moramo biti iskreni. Da, alkohol sam po sebi isušuje vašu kožu, pa je to na neki način neizbežno kada se često koristi sredstvo za dezinfekciju. Ali što se tiče zdravlja i to zavisi od nas, tada ćemo mu ‘progledati’ kroz prste. Zbog toga je važno dodati neke sastojke poput Aloe vere, glicerina, esencijalnog ulja lavande, čajevca itd. Njima 'ublažavamo' isušivanje kože i koža tako dobija bar onu količinu sastojaka koji ju hrani, štiti i neguje.

    NA ŠTO TREBA OBRATITI PAŽNJU PRI IZBORU HRANJIVE KREME ZA RUKE?

    Upotreba hranjivih krema za ruke takođe igra važnu ulogu. Ranjenoj i suvoj koži je lakše propustiti unos mikroorganizama, što naravno nije poželjno. Pored toga, mnoge kreme sadrže štetne sastojke koji mogu:

    • izazivaju alergijske reakcije
    • hormonske neravnoteže
    • jako sušenje kože
    • začepljenje pora
    • iritacije kože
    • i mnogi drugi, čak i mnogo gori zdravstveni problemi

    Iako je poznato da dezinficijensi nisu najbolji za nežnu kožu ruku, zbog opasnosti od koronavirusa neophodna je svakodnevna upotreba.

    Ako ste primetili da su vam zimi ruke suve nego inače, tada ćete morati da uvedete dodatne mere redovne hidratacije kože ruku uz pomoć kreme za ruke ili losiona.

    Sara Webster iz Young LDN-a kaže da će s vremenom prekomerno pranje ruku i upotreba proizvoda oštetiti prirodnu zaštitnu barijeru kože.

    Takođe preporučuje da se suvoća može ispraviti češćom upotrebom hidratantnih krema, posebno onih obogaćenih vitaminom B, hijaluronskom kiselinom, bademovim uljem, orasima makadamije, avokadom, pšeničnim klicama i shea maslacem, koji duboko neguju i neguju ispucalu i suvu kožu. Poput bogate i hranjive kreme za ruke La PIEL.

    Najbolji preparati za negu suve i ispucale kože ruku su oni koji sadrže prirodne supstance koje pospešuju hidrataciju oštećene kože, omogućavajući ponovnu epitelizaciju i brže zarastanje i obnavljanje hidrolipidnog sloja kože.

    U samoj koži imamo savršeno podešen mehanizam zarastanja, u kojem hijaluronska kiselina, prirodni mukopolisaharid i sastavni deo naše kože igraju izuzetno važnu ulogu. Hijaluronska kiselina može mnogo puta povećati zapreminu zbog velikog kapaciteta akumulacije vlage (vode) i tako ispuniti kožu iznutra, omogućavajući dobru hidrataciju. Takođe je važan za elastičnost kože jer podstiče proizvodnju kolagena i elastinskih vlakana i strukturnih proteina.

    Pored hijaluronske kiseline, poželjno je da proizvod sadrži i hladno presovana biljna ulja poput bademovog ulja, koje neguje i štiti kožu od isušivanja, čime se obnavlja prirodna barijera. Najbolje je nanijeti puno hidratantne kreme nakon svake upotrebe deterdženta za ruke. Ponovite ovaj lepotni ritual uveče kada legnete u krevet da biste duboko nahranili kožu.

    Pročitajte deklaraciju i IZBEGAVAJTE proizvode koji sadrže sledeće sastojke:

    • PARABENI - methylparaben, butylparaben and propylparaben
    • SILIKONI – sastojci koji završavaju na -thicone i -siloxane. Dimethicone, dimethicone, cyclomethicone ili drugi sastojci koji završavaju na -thicone ili –cone.  Cyclopentasiloxane i ostali sastojci koji završavaju na -siloxane ili -silanol.
    • NAFTNI DERIVATI - Petrolatum, Petroleum Jelly, Paraffin Oil, Mineral Oil, White Petrolatum 
    • FTALATI - dibutyl phtalate (DBP), diethyl phthalate (DEP), dimethyl phthalate, butyl benzyl phthalate (BBP)...
    • Formaldehid (FRP) - quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol), glyoxal i oxaldehyde
    • Polietilen glikol (PEG) - polyethylene glycol
    • ETANOLAMINI - Triethanolamine, diethanolamine, DEA, TEA, cocamide DEA, cocamide MEA, DEA-cetyl phosphate, DEA oleth-3 phosphate, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA-lauryl sulfate
    • Octinoxate,Octyl methoxycinnamate (OMC), parsol, parsol MCX, parsol MOX, escalol, 2-ethylhexyl p-methoxycinnamate
    • Butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene (BHT)

    Novčana kazna za stavljanje na tržište neispravnog dezinficijensa iznosi od 155000 do 1550000 hiljada dinara, no dvojbeno je da li se radi o stavljanju na tržište nečega što se ne prodaje, već samo stavlja u upotrebu. Povećana potražnja za dezinficijensima takođe je dovela do povećanja ponude u poslednje vreme. Svako ko se može dokopati alkohola ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju pokušava da uđe u posao.

    Naveli smo samo neke od potencijalno štetnih sastojaka, nažalost lista je mnogo veća, ali nadamo se da smo vam malo olakšali čitanje deklaracije.

     

    Najbolje Dezinfekciono Sredstvo Za Ruke


    Brinite o svojoj koži i priuštite joj najbolju moguću negu!

    *više o antiseptičkom i dezinfekcionom dejstvu možete da proučite u znanstvenom radu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88911/

     


    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.