Kozmetički sastojci koje MORATE da izbegavate!

10 opasnih kozmetičkih sastojaka koje MORATE izbegavati!

Prirodna kozmetika je sve češća na tržištu, ali u opisima proizvoda nailazimo na pojmove koji su nam strani, imaju duga imena ili ih je nemoguće izgovoriti. U kozmetici postoje sastojci koje redovno koristimo i veoma su štetni za naše zdravlje. Čak i sam izgovor reči sugeriše da je lošeg hemijskog sastava. Štetni sastojci kozmetike su toksični. Gotovo svaki proizvod je proglašen prirodnim, ali to može biti laž. Ako vidimo da proizvod ima sliku zdrave hrane i da je zelene boje, to ne mora nužno značiti da je proizvod prirodan. Zaključujemo koliko je važno pročitati sastav proizvoda i upoznati se sa njegovim sastojcima. Ponekad nemamo vremena, možda nismo dovoljno obrazovani, ali to ne bi trebalo da nam bude izgovor da znamo šta stavljamo na kožu. Hemijski sastojci u proizvodima povezani su sa tumorima, hormonskom neravnotežom i idu direktno u krvotok.

Iskoristite ovo vreme koje provodite u svojim domovima, proučite deklaracije kozmetičkih proizvoda koje koristite i napravite veliki korak za svoje zdravlje. U današnjem blogu donosimo Vam vodič za štetne sastojke u kozmetici i odgovaramo na pitanja šta su oni, koje proizvode sadrže, kako ih možete prepoznati, ali i izbeći i zašto su štetni po vaše zdravlje. Na kraju vam donosimo savete kako da odaberete najbolje za sebe i na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora kozmetičkih proizvoda.

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ŠTA STAVIMO NA KOŽU?

Koža je najveći organ ljudskog tela. Njegove funkcije su brojne - predstavlja fizičku barijeru tela za životnu sredinu, ograničava, ali i sprečava izlazak i ulazak određenih količina vode i elektrolita iz tela, štiti nas od ultraljubičastog (UV) zračenja i raznih mikroorganizama itd. Međutim, koža takođe kroz svoje male otvore (pore) predstavlja put ulaska različitih supstanci u telo. To znači da svaka supstanca koju nanesemo na kožu ima određeni potencijal da uđe u telo i ima neki efekat - pozitivan ili negativan. Zbog toga je veoma važno znati sastojke svih proizvoda koje stavljamo na kožu kako bismo izbegli one supstance koje mogu štetno uticati na naše telo i celokupno zdravlje.

Kozmetički proizvodi se često sastoje od velikog broja hemikalija, od kojih svaka ima specifičan efekat na našu kožu. Ova akcija može biti povoljna ili nepovoljna, a problem se javlja upravo ovde. Naime, za većinu sastojaka kozmetičkih proizvoda još uvek nije potpuno poznato kako oni deluju i, što je još važnije, kakav uticaj imaju na zdravlje. Ovo bi trebalo dodatno uzeti u obzir činjenicu da žene od ranog detinjstva stavljaju razne proizvode na svoju kožu i nikada zapravo ne prestaju. To znači decenije i decenije upotrebe proizvoda, a samim tim i mnogih sastojaka za koje se ni ne zna kakav hronični efekat imaju na telo. Na ovu temu se sprovode brojna istraživanja i upravo zbog njih su neki sastojci koji su bili sastavni deo mnogih kozmetičkih proizvoda pre deset godina sada zabranjeni. Istraživanja su još u toku, što znači da će s vremenom sigurno biti otkrivene nove hemikalije koje štetno deluju na zdravlje pojedinca. Budući da je potrebno dugo vremena da se zabrane takvi sastojci, kako biste zaštitili svoje zdravlje, uklanjanje štetnih proizvoda iz Vaše svakodnevne rutine trebalo bi da počne već danas.

Kakva štetna dejstva na zdravlje mogu imati određeni kozmetički sastojci? Verovatno znate kako se povećala učestalost malignih oboljenja u populaciji i dokazano je da značajan faktor u tome ima način života. Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomerni unos životinjskih masti i mnoge druge životne navike mogu povećati rizik od bolesti. Međutim, pretpostavlja se da mnoge supstance sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt takođe učestvuju u razvoju bolesti, a kozmetički proizvodi takođe spadaju u ovu kategoriju. Neki od sastojaka o kojima ćemo razgovarati povezani su sa razvojem: različiti karcinomi, negativni uticaj na reproduktivno zdravlje, hormonska neravnoteža, štetan uticaj na razvoj fetusa, autoimune bolesti i brojne alergijske bolesti.

Zdrava I Lepa Koza Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

ŠTETNI SASTOJCI U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Ključni sastojci koji čine većinu kozmetičkih proizvoda su različiti konzervansi, zgušnjivači, hidratantne kreme, boje, mirisi itd. Svi oni mogu biti prirodnog i veštačkog porekla, a jedan prosečan kozmetički proizvod sastoji se od 10 do 15 takvih sastojaka. Prosečna žena dnevno koristi 9 do 15 proizvoda za negu, što znači da dnevno na kožu stavi oko 500 hemikalija. U nastavku ćemo Vas provesti kroz 10 od 10 najčešće pronađenih štetnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima. Pored najvažnijih informacija koje o njima treba da znate, navedena su i njihova engleska imena, jer se pod tim uslovima najčešće nalaze na deklaracijama proizvoda.

PARABENI

Parabeni su konzervansi koji se koriste u velikom broju proizvoda za negu kože, posebno u onima sa visokim procentom vode. Njihova uloga je da sačuvaju dugovečnost proizvoda i spreče rast bakterija. Nisu rastvorljivi u vodi i lako prodiru u kožu.

Proizvodi u kojima se mogu naći

 • šampon,
 • regenerator za kosu,
 • kupka za telo,
 • krema za lice,
 • losion za telo

Zašto su štetni?

S obzirom da se parabeni i dalje nalaze u velikom broju proizvoda, iako se pokušavaju zameniti sa manje toksičnim konzervansima, mnoge žene su svakodnevno i hronično izložene njihovim efektima. Najugroženija grupa žena su trudnice, ali i mala deca. Studije su pokazale da su parabeni potencijalni endokrini disruptori, što znači da mogu imitirati delovanje estrogena i drugih hormona u telu. Zbog toga su povezani sa rakom zavisnim od hormona, poput raka dojke. Pored toga, parabeni su povezani sa razvojnom i reproduktivnom toksičnošću. Jedna studija je otkrila da je izlaganje majki metilparabenu tokom trudnoće i dojenja povezano sa oštećenim reproduktivnim razvojem dojenčadi.

Kako ih izbeći?

Izaberite proizvode na kojima piše „bez parabena“. Postoji mnogo organskih proizvoda koji ne sadrže parabene.

Oznake na ambalaži proizvoda:

Sve što se završava na -paraben (benzilparaben, butilparaben, propilparaben, metilparaben, etilparaben, izobutilparaben).

SLS (NATRIJUM LAURIL SULFAT) I SLES (NATRIJUM LAURET SULFAT)

SLS (eng. sodium lauryl sulfate ) i SLES (eng. sodium laureth sulfate) su površinski aktivne supstance - supstance koje smanjuju površinsku napetost između ostalih sastojaka. Takođe se koriste kao sastojci za penušanje i u kozmetičkim proizvodima koji se koriste za čišćenje.

Proizvodi u kojima se mogu naći

 • šampon za kosu,
 • proizvod za čišćenje lica,
 • gel za tuširanje,
 • pasta za zube itd.

Zašto su štetni?

Iako se donedavno mislilo da su SLS i SLES kancerogeni, odnosno da su povezani sa razvojem karcinoma, istraživanjima je utvrđeno da takva opasnost ne postoji. Međutim, oni mogu biti kontaminirani karcinogenima kao što je 1,4-dioksan. Takođe, ovi sulfati su dokazani iritanti i mogu iritirati kožu, vlasište i oči, pa je preporučljivo da ih izbegavate.

Kako ih izbeći?

Izaberite proizvode koji su označeni kao „bez sulfata“ i one koji nemaju sulfate navedene na listi sastojaka.

Oznake na ambalaži proizvoda:

Natrijum lauret sulfat, natrijum lauril sulfat, natrijum lauril eter sulfat, bezvodni natrijum lauril sulfat i irijum.

TRIKLOSAN

Triklosan je sastojak koji ima antimikrobna svojstva, zbog čega se često koristi u sapunima i deterdžentima, ali ga imaju i neki kozmetički proizvodi.

Proizvodi u kojima se mogu naći

 • antibakterijski sapuni,
 • antiperspiranti i dezodoransi,
 • pasta za zube,
 • sredstva za izbeljivanje zuba,
 • krema za lice itd.

  Zašto su štetni?

  Postoje dokazi da je triklozan hormonski poremećaj i da utiče na rad štitne žlezde i njenih hormona. Takođe, neka istraživanja su pokazala da upotreba triklosana u sapunima i drugim kozmetičkim proizvodima povećava otpornost bakterija na antibakterijske proizvode i da njegovo prisustvo u proizvodu pruža dobro okruženje za razvoj bakterija otpornih na lekove. S obzirom da ovo jedinjenje dobro prolazi kroz kožu i akumulira se u masnom tkivu, smatra se da je posebno opasno za trudnice i dojilje.

  Kako ih izbeći?

  Izaberite kozmetičke proizvode koji ne sadrže ovaj sastojak i ne zaboravite da obratite pažnju na sapune za ruke.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  Triklosan (TSC), triklokarban (TCC).

  DIJETANOLAMIN (DEA), TRIETANOLAMIN (TEA), MONOETANOLAMIN (MEA)

  Etanolamini su hemijske grupe koje se sastoje od aminokiselina i alkohola. Jedinjenja koja se koriste u kozmetici kao emulgatori i kao sredstvo za penjenje. Široko se koriste u kozmetici. Evropska komisija zabranjuje dietanolamin (DEA) u kozmetici kako bi se smanjila kontaminacija kancerogenim nitrozaminima (supstancama koje se takođe često nalaze u kozmetici).

  Proizvodi u kojima se mogu naći

  • kozmetički proizvodi i proizvodi za negu kože:
  • šampon za kosu,
  • farba za kosu,
  • parfem,
  • pena za brijanje itd.

  Zašto su štetni?

  Kada se ova jedinjenja pronađu zajedno sa nekim drugim jedinjenjima u kozmetici koja sadrži azot, mogu se formirati nitrozamini - hemijska jedinjenja koja su u grupi verovatnih kancerogena. Dalje, istraživanje je pokazalo da DEA može biti toksičan za mnoge organe, pre svega za bubrege i jetru i nervni sistem, ali takođe može izazvati iritaciju kože, očiju i respiratornog sistema.

  Kako ih izbeći?

  Izaberite proizvode koji ne sadrže skraćenice DEA, TEA ili MEA. Takođe obratite pažnju na sredstva za čišćenje kuće.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  DEA ili dietanolimin, TEA ili trietanolamin, MEA ili monoetanolamin cocamide DEA ili kokamid dietanolimin, lauramid DEA ili lauramid dietanolimin, DEA lauril sulfat ili dietanolimin sulfat, linoleid DEA ili linoleid Dietanolimin, ili oleamid DEA ili linoleid dietanolimin, ili oleamid DEA ili linoleid dietanolimin, ili oleamid DEA ili oleamid dietanolimin, ili oleamid DEA ili oleamid dietanolimin.

  Stetni Kozmeticki Sastojci Sredstva Za Stvaranje Pene Losi Za Zdravlje Koze La PIEL Lana Jurcevic

  POLIETILEN GLIKOL (PEG jedinjenja)

  PEG jedinjenja na bazi nafte mešaju se sa masnim kiselinama i masnim alkoholima kako bi stvorili sastojke za brojne funkcije kozmetike, od zgušnjivača, omekšivača do stabilizatora. Često su kontaminirani etilen oksidom i 1,4-dioksanom, a oba su kancerogena. Takođe su štetni za životnu sredinu i opasni ako se udišu u čistom obliku. Upotreba akrilamida je zabranjena u kozmetici u EU, a EU takođe postavlja ograničenja za količinu akrilamida dozvoljenu u proizvodima koji sadrže poliakrilamid.

  Proizvodi u kojima se mogu naći

  • krema za lice,
  • losion za telo,
  • proizvodi za kosu itd.

  Zašto su štetni?

  Poliakrilamid sam po sebi nije štetan sastojak. Međutim, sastoji se od mnogih molekula akrilamida za koje se uverljivo pretpostavlja da su kancerogeni. Pošto se poliakrilamid može razbiti na ove pojedinačne molekule, to je razlog za zabrinutost. Studije pokazuju da se poliakrilamid vrlo brzo apsorbuje kroz kožu i povezan je sa rakom dojke i rakom pankreasa. Pored toga, smatra se da je neurotoksičan, posebno u fetalnom periodu.

  Kako ih izbeći?

  Evropska unija je postavila ograničenja dozvoljene koncentracije poliakrilamida po proizvodu. Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da žene često koriste više proizvoda u svakodnevnoj rutini, pa preporučujemo da obratite pažnju na spisak sastojaka i izbegavate one koji navode poliakrilamid.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  Poliakrilamid, akrilamid, poliakrilat, polikvaternijum, akrilat.

  BUTILIRANI HIDROKSIJANISOL (BHA) i BUTILIRANI HIDROKSITOLUEN (BHT)

  Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) su sintetički antioksidanti na bazi naftnih derivata, koji se u kozmetici koriste kao konzervans. Pored kozmetike, široko se koriste i kao konzervans za hranu. Evropska komisija je klasifikovala BHA kao toksičnu supstancu. Povezani su sa mnogim zdravstvenim problemima.

  Proizvodi u kojima se mogu naći

  • krema za telo,
  • proizvodi za kosu,
  • dezodorans,
  • karmin,
  • parfem itd.

  Zašto su štetni?

  Ova jedinjenja su klasifikovana kao toksične supstance i verovatni kancerogeni. Takođe, BHA i BHT su verovatni endokrini disruptori koji mogu izazvati razvojne poremećaje u fetusu, ali takođe imaju toksične efekte na različite organe.

  Kako ih izbeći?

  S liste sastojaka odaberite proizvode koji ne sadrže ova jedinjenja.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  Skraćeni su najčešće kao BHA i BHT.

  FORMALDEHID

  Formaldehid je bezbojni gas jakog mirisa koji se koristi u industriji i proizvodima za građevinarstvo, nameštaj i kozmetiku. Kozmetička industrija koristi oblik formaldehida koji nastaje oslobađanjem formaldehida tokom određenog vremenskog perioda. Koristi se kao antibakterijski konzervans. Ovaj sastojak je zabranjen u EU.

  Poput formaldehida, konzervansi koji oslobađaju formaldehid takođe su alergeni i senzibilizatori.

  Proizvodi u kojima se mogu naći

  • lak za nokte,
  • gel za kosu,
  • farba za kosu,
  •  šampon za telo,
  • šampon za decu itd.

  Zašto su štetni?

  Formaldehid je kancerogen koji je povezan sa različitim malignim bolestima. Pored toga, izaziva alergijske kožne reakcije i osip. Naročito ranjive grupe su zaposleni u frizerskim salonima, zaposleni u salonima za nokte i mala deca.

  Kako ih izbeći? 

  Izaberite proizvode koji ne sadrže gore navedene sastojke. Koristite lakove sa oznakom „bez formaldehida“. Ne koristite kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja i ne ostavljajte proizvode na jakom suncu, jer to može podstaći oslobađanje formaldehida.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  Formaldehid, formalin, urea, diazolidinil urea, imidazolidin urea, polioksimetilen urea, glioksal, DMDM hidantoin, kvaternijum-15, 2-bromo-2-nitropropan-l, 3-diol i natrijum hidroksilmetilglicinat.

  UV FILTRI

  UV filtri su, kako im samo ime govori, jedinjenja koja upijaju ili odbijaju štetno UV zračenje da bi zaštitila kožu. Većina proizvoda zaštićenih UV zračenjem koristi kombinaciju dva do šest hemijskih filtera. UV zaštitu je veoma važno koristiti tokom cele godine, međutim, neka jedinjenja koja pružaju takvu zaštitu su toksična i štetna.

  Proizvodi u kojima se mogu naći

  • krema za lice i telo,
  • u obliku sprejeva,
  • gelova, pena itd.

  Zašto su štetni?

  Ovi UV filteri su nedavno povezani sa raznim zdravstvenim rizicima kao što su alergije na koži, imitacija hormonskog delovanja, poremećaji štitne žlezde, štetni efekti na razvoj fetusa itd. To se posebno odnosi na oksibenzon.

  Kako ih izbeći?

  Izaberite proizvode sa UV zaštitom koji ne sadrže navedene štetne filtere, posebno oksibenzon (eng. oxybenzone). Sigurnije alternative hemijskim filterima su mineralni filteri koji pružaju podjednako efikasnu zaštitu i nisu štetni. Tu spadaju cink oksid (engl. zinc oxide) i titan dioksid (titanium dioxide), jedini UV filteri za koje je FDA (Food and Drug Administration) utvrdila da su potpuno bezbedni. Zbog toga preporučujemo odabir proizvoda sa ovim sastojcima.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  UV filteri koje treba izbjegavati mogu se naći pod imenima eng. oxybenzone, octinoxate (octyl methoxycinnamate), homosalate, octisalate, octocrylene.

  Krema Za Telo bez UV Filtera La PIEL Lana Jurcevic

  SINTETIČKI MIRISI

  Sintetički mirisi su sastojci koji se dodaju u većinu kozmetičkih proizvoda. Pod ovim pojmom možete pronaći do 4000 različitih sastojaka koji ne moraju biti navedeni u sastavu proizvoda jer se smatraju „tajnim receptom“ kompanije koja ga proizvodi.

  Proizvodi u kojima se mogu naći

  • gotovo svi kozmetički proizvodi
  • šampon za telo
  • krema za lice
  • senke za oči
  • karmin.

  Zašto su štetni?

  Termin „miris“ može sakriti nekoliko hiljada hemijskih jedinjenja, od kojih su neka povezana sa razvojem karcinoma, reproduktivnom toksičnošću i alergijskim reakcijama. Budući da kozmetičke kompanije nisu dužne da na proizvod stavljaju spisak ovih sastojaka, nikada ne možete zaista znati šta stavljate na sebe kada koristite mirisni proizvod.

  Kako ih izbeći?

  Izaberite proizvode sa oznakom „bez mirisa“, eng. „fragrance free“ ili prirodni proizvodi koji imaju prirodne mirise jasno naznačene na listi sastojaka.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  Na spisku sastojaka mogu se označiti pod nazivom eng. fragrance, perfume, parfum, essential oil blend, aroma.

  POLIAKRILAMID

  Poliakrilamid je jedinjenje koje se koristi kao sredstvo za učvršćivanje i stabilizaciju u nekim kozmetičkim proizvodima.

  Proizvodi u kojima se mogu naći

  • krema za lice,
  • losion za telo,
  • proizvodi za kosu itd.

  Zašto su štetni?

  Poliakrilamid sam po sebi nije štetan sastojak. Međutim, sastoji se od mnogih molekula akrilamida za koje se uverljivo pretpostavlja da su kancerogeni. Pošto se poliakrilamid može razbiti na ove pojedinačne molekule, to je razlog za zabrinutost. Studije pokazuju da se poliakrilamid vrlo brzo apsorbuje kroz kožu i povezan je sa rakom dojke i rakom pankreasa. Pored toga, smatra se da je neurotoksičan, posebno u fetalnom periodu.

  Kako ih izbeći?

  Evropska unija je postavila ograničenja dozvoljene koncentracije poliakrilamida po proizvodu. Međutim, treba uzeti u obzir da žene često koriste više proizvoda u svojoj svakodnevnoj rutini, pa preporučujemo da obrate pažnju na listu sastojaka i da izbegavaju one koji navode poliakrilamid.

  Oznake na ambalaži proizvoda:

  Poliakrilamid se može naći na listi sastojaka pod imenima eng. polyacrylamide, acrylamide, polyacrylate, polyquaternium, acrylate.

  ODABERITE PRIRODNO, ALI S OPREZOM

  Pre kupovine bilo kog kozmetičkog proizvoda koji stavite na lice ili telo, obratite pažnju na njegovu listu sastojaka. Ne morate da znate značenje svakog pojedinačnog sastojka ili hemijskog jedinjenja, ali pokušajte da zapamtite bar nekoliko njih koje biste trebali izbegavati. Pokušajte da odaberete prirodne proizvode, ali sa dozom opreza. Mnogi proizvodi imaju oznaku da su sastojci organskog porekla i potpuno prirodni, ali to često nije sasvim tačno. Isto tako, nije uvek slučaj ono što je prirodno i sto posto sigurno. Zbog toga preporučujemo prvenstveno čitanje deklaracija proizvoda i izbegavanje onih koji sadrže agresivne i štetne sastojke, poput onih o kojima smo pisali na ovom blogu.

  Svi proizvodi koje možete pronaći u našoj La PIEL prodavnici su na prirodnoj bazi bez štetnih sastojaka, bez alkohola (osim dezinficijensa za ruke koji sadrži 72% alkohol-etanola) i potpuno su sigurni za Vašu kožu!

  Prirodni Proizvodi Za Lep Izgled Koze La PIEL Lana Jurcevic

  Komentariši

  Komentari moraju biti odobreni pre objave

  ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

  BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

  Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

  PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

  Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

  VELIKA ZAJEDNICA

  Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.