Ulje oraha - čarobno rešenje za sve probleme

Šta je orah i zašto ga smatramo čarobnim rešenjem za sve probleme?

Orah, jezgričasto voće koje potiče iz delova Centralne Azije i mediteranskog regiona. Poznato je da je pun omega-3 masti, proteina, antioksidanata, biljnih sterola, magnezijuma, bakra, vitamina A, D itd. Orasi ne samo da imaju dobar ukus, već nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Stari Grci su ih nazivali „plodom Jupitera“, smatrajući orahe pogodnim i za bogove.

Od davnina se orasi pominju u vezi s intelektualnošću - samo voće ima oblik ljudskog mozga, zbog čega se često naziva „hranom za mozak“ - i zato što je dobro za jačanje zdravlja mozga. Široko se koristi u kuvanju za pravljenje niza ukusnih poslastica poput žitarica za doručak, salata, testenina, poslastica, energetskih pločica itd.

Svi orašasti plodovi su dobri za zdravlje, ali u poređenju sa ostalim orašastim plodovima, orasi sadrže dvostruko više antioksidanata. Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dve najpoznatije vrste su perzijski orah (Juglans regia) koji potiče iz Azije i Dalekog istoka i crni orah (Juglans nigra) poreklom iz Severne Amerike.

Danas se orasi gaje u oblastima od jugoistočne Evrope pa sve do Japana, te u nekim delovima Kanade, Kalifornije i Argentine. Plodovi svih oraha su jestivi, ali orasi koje možete kupiti u prodavnicama su uglavnom perzijski orasi. Treba da prođe 15 godina da drvo izraste i počne da rađa. Prosečno drvo oraha donosi plod 45 godina.

Iako se većina nas svakodnevno susreće sa konzumacijom oraha, danas se sve više koristi ulje oraha. Razlog tome su svakako brojne zdravstvene beneficije koje utiču na telo. Takođe se koristi kao prirodni lek u kozmetici. Ulje oraha je ulje koje se ekstrahuje iz oraha i koristi u razne svrhe. Glavni proizvođači ove skupe nafte su Kina, Iran, Sjedinjene Države, Ukrajina i Indija.

Orahovo Ulje Za Kozu I Lice

Ulje oraha i njegove blagodati

Postoje dve vrste ulja od oraha koje su komercijalno dostupne - hladno ceđeno i rafinirano. Hladno presovano organsko ulje od oraha sastoji se od većine hranljivih sastojaka koji su važni za naše zdravlje i zbog toga je skuplje. S druge strane, rafinisano ulje ima malo osnovnih hranljivih sastojaka i često se koristi u lepoti i umetnosti. Ulje se sastoji od nekoliko svojstava za poboljšanje zdravlja zbog svojih minerala i hranljivih sastojaka.

Nekoliko blagodati upotrebe orahovog ulja su:

  • Borba protiv gljivičnih infekcija - Ulje oraha može se koristiti za lečenje gljivičnih infekcija poput kandide, svraba u stomaku i atletskog stopala. Hladno prešano ulje od oraha može se naneti na pogođeno područje ili pomešati sa drugim sastojcima protiv gljivica kao što je beli luk. Infekcije se takođe mogu lečiti dodavanjem nekoliko kapi ulja čajevca u ulje oraha. Da bi se sprečile ponovne infekcije, ove lekove treba redovno koristiti. Antigljivična svojstva orašastih plodova takođe pomažu u borbi protiv akni.
  • Smanjuje znakove starenja - orahovo ulje se bori i odlaže starenje pomažući da se smanji ili spreči stvaranje bora, sitnih bora itd. Sadržaj vitamina B nas štiti od prevremenog starenja. Uspeva da smanji nivo stresa i oslobađa nas slobodnih radikala koji uzrokuju stres. Vitamin E osigurava čvršću i mladalačku kožu, jer je izuzetno efikasan antioksidans. Svi njegovi minerali i hranljive materije brinu se o svim vrstama ožiljaka i tragova na našoj koži. Takođe se može mešati sa jogurtom, medom i ovsenom kašom u prahu kako biste napravili „uradi sam“ masku za lice. Domaći preparat koji može pomoći da koža ostane blistava i meka.
  • Pomoć u lečenju psorijaze - psorijaza je hronična, genetski uslovljena, autoimuna bolest kože za koju je tipičan izgled crvenila i zadebljanja kože prekrivene srebrnasto belim, mekim i suvim krljuštima. Zapaljivo stanje izazvano prehladom, infekcijama i stresom. Može se pojaviti kao osip na koži ili osip na skalpu ili noktima pojedinca. Dodavanje orahovog ulja na pogođeno područje pomaže u ublažavanju upale. Može se primeniti direktno na mesto upale ili pomešati sa vodom tokom kupanja.
  • Smanjuje podočnjake - nedostatak sna, stres i ekcem uzrokuju podočnjake i vrećice ispod očiju. Nanošenje toplog ulja od oraha može biti od velike pomoći za njihovo osvetljenje i smirivanje osetljive kože oko očiju. Masiranje mlakog ulja redovno osvetljava kožu, čini je zdravijom i vraća joj prirodni sjaj. Otečenost i otupljenost očiju su uklonjene i deluje mnogo svetlije i svežije.
  • Pomaže kod zapaljenskih bolesti i probavnih tegoba - bolesti poput astme, ekcema i artritisa mogu se ublažiti nanošenjem orahovog ulja na područja koja uzrokuju probleme. Visok nivo masnih kiselina pomaže u lečenju ovih problema. Orasi imaju visok sadržaj vlakana, a to pomaže našem digestivnom sistemu. Poboljšava rad creva i eliminiše većinu probavnih problema.

Ulje oraha bogato je nezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor omega 3 masnih kiselina. Mnogi vitamini se nalaze u ulju, poput vitamina B, C i E. Od minerala u njemu nalazimo gvožđe, kalcijum, selen, magnezijum, fosfor i cink.

Konzumacijom ulja rešićete se problema sa jetrom, problema sa disanjem kod respiratornih bolesti, a dobro je za čišćenje jetre. Smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti, snizićete nivo triglicerida i holesterola. Ako imate problema sa oštećenom cirkulacijom, preporučujemo upotrebu orahovog ulja. Takođe će sprečiti rak, posebno rak dojke kod žena i rak prostate kod muškaraca. Poboljšaće funkciju mozga i pamćenje, pa se posebno preporučuje u stresnim situacijama, a dobar je kod nesanice i za regulaciju krvnog pritiska. Održava odgovarajući nivo hormona i smatra se jednim od najvažnijih antioksidanata, posebno u poređenju sa ostalim orašastim plodovima.

Sve blagodati ulja od oraha danas možete postići pomoću našeg multinamenskog bronzanog Beach BABE-a. Reč je o maslac-ulju koje pored oraha sadrži i kokosovo, arganovo, šargarepovo ulje i maslinovo ulje. Obogaćen je i hijaluronskom kiselinom koja veže za sebe vodu i dubinski hidrira kožu vraćajući joj vlagu i elastičnost. Uz bronzani, Unicorn Beach BABE sadrži i ulje oraha, ali i ulje badema, kajsije, masline i grožđa.

Beach BABE Bronze Ulje By La PIEL

 

Ulje oraha za kosu

Ulje oraha lako možete naneti direktno na kožu. Ono što ulje oraha čini tako zdravim za kosu je visoka koncentracija omega-6 masnih kiselina koje deluju kao faktor rasta.

Pored toga, čine Vašu kosu glatkom, zdravom i sjajnom. Nedostatak omega-6 masnih kiselina može usporiti rast Vaše kose. Ulje oraha brzo prodire u kožu ispod kose i ulazi u folikul dlake, povećavajući sadržaj lekovitih svojstava i proteina u samom središtu kose.

Prisustvo zdravih masnih kiselina iz orahovog ulja smiruje upalne procese u folikulu, čisti prostor između i podstiče rast nove, mlade kose. Značajna količina kalcijuma koja se nalazi u ulju oraha takođe stimuliše i stimuliše proizvodnju novih ćelija. Antibakterijski sastav ovog ulja idealan je za sprečavanje prevremenog gubitka kose, ali i određene neugodnosti na površini glave.

Dovoljno je dva puta nedeljno laganim pokretima utrljati ulje oraha na kožu glave i ostaviti dvadesetak minuta.

Posle toga, važno je oprati kožu nekim organskim šamponima koje koristite.

Kako napraviti ulje od oraha?

Donosimo vam recept za lepotu za pripremu ulja od oraha.

Ulje oraha za kosu

Domaće ulje od oraha priprema se vrlo jednostavno. Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • staklena tegla
  • maslinovo ulje
  • nekoliko oraha (u ljusci)

Priprema:

  • Izaberite nekoliko nezrelih oraha (zelenih).
  • Naseckajte orahe na 6 jednakih delova, a zatim ih stavite u teglu odgovarajuće veličine i prelijte maslinovim uljem.
  • Usitnjene komade oraha treba u potpunosti natopiti maslinovim uljem. Z
  • atvorite teglu i dobro promućkajte, a zatim je stavite na toplo mesto izloženo sunčevoj svetlosti gde će stajati najmanje 45 dana. Ponekad protresite teglu.
  • Posle perioda stajanja, uzmite gazu i procedite smešu iz tegle. Sipajte u tamne boce i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
  • Ulje oraha može se čuvati u frižideru najviše 4 meseca.

Na kosu možete naneti ulje oraha i ostaviti da deluje sat vremena. Zatim kosu treba oprati uobičajenim pranjem kose. Ulje od oraha možete koristiti i za izradu prirodnih maski za lice i telo.

Ulje oraha za sunčanje

Ulje oraha naneto na kožu deluje slično kao i na kosu - potamnjuje je i daje joj sjaj. Međutim, kada se koristi za sunčanje, ulje oraha daje Vašoj koži tamniji ten na potpuno prirodan način.

Takođe štiti od UV zračenja visokog spektra, ali takođe privlači puno sunca. Malo je poznato da, između ostalog, mnogo pomaže kod opekotina od sunca.

Takođe, s obzirom da je ulje oraha neverovatan izvor esencijalnih masnih kiselina, sjajno je za hidrataciju kože nakon i tokom sunčanja. Upravo zbog Oleic kiselina, ovo ulje hidrira Vašu kožu i kao snažno omekšivač zadržava mekoću i fleksibilnost kože.

Iskustva ljudi koji su koristili ulje oraha za sunčanje su fantastična. Nakon upotrebe, svi se mogu pohvaliti prelepom bronzanom bojom i prirodnim i atraktivnim tenom.

Sunčanje sa ovim uljem nije samo sigurno i zdravo, već će uz njegovu pomoć uspomene sa odmora duže ostati na Vašoj koži.

Ulje oraha za lice

Ulje oraha ima dragocene sastojke za Vašu kožu lica. Prvenstveno sadrži flavonoide, poznatije kao C-kompleksi. Flavonoidi sadržani u fenolnim antioksidantima eliminišu uzroke slobodnih radikala i demotivišu oksidativni metabolizam, najveći problem svake osobe. Takođe, flavonoidi deluju antitrombotično na nivou kapilara i vena i podstiču mikrokapilare ispod dermisa da obavljaju funkciju regeneracije bez prekida. Antibakterijska i antiinflamatorna svojstva flavonoida uklanjaju upale i procese ekcema na koži lica.

Ali ulje oraha, pored flavonoida, sadrži i izuzetno važne sastojke poput alfa-linolenske kiseline i oleinske kiseline, koji se sve više koriste u kozmetici. Njihova kombinacija sa već pomenutim flavonoidima je maestralna, jer se međusobno dopunjuju i podržavaju. Alfa-linolenska kiselina smanjuje prisustvo akni prodirući duboko ispod dermisa, a antiinflamatorna funkcija duboko smiruje potkožno upalu. Zatim osvetljava kožu, dok, s druge strane, oleinska kiselina održava i reguliše nivo vlage na površini kože, dajući joj mekoću i fleksibilnost. Snižavanjem kapilarnog krvnog pritiska uklanja crvene mrlje na vašem licu, kapilare. Nanošenje orahovog ulja na lice takođe smanjuje znake starenja. Nanesite ga na kožu lica, posebno oko bora, i masirajte laganim i kružnim pokretima. Izuzetno je koristan za bore oko očiju gde je koža izuzetno tanka i sklona finim linijama.

Slobodni radikali postaju prošlost Vaše kože nakon dugotrajne upotrebe orahovog ulja. Ako ga redovno nanosite na kožu, mnoga i veoma važna antioksidativna jedinjenja čuvaće se u sloju masti ispod kože. Tamo zadržavaju antioksidativne efekte koji vam pomažu dugoročno. Saprofitna flora vašeg lica nakon orahovog ulja biće u potpunosti regulisana.

Gljivične infekcije su stvar prošlosti, a kandidijaza se trajno povlači. Problemi povezani sa masnom kožom nestaju. Ulje oraha sa svim sastojcima takođe reguliše nivo sebuma na površini kože, pa je uobičajeni sastojak prirodnih krema. Ono što je izuzetno važno je da je ulje oraha kompatibilno sa drugim lekovitim biljkama. Kada je organskog porekla i kada se priprema prema dobro proučenom receptu, ulje oraha postaje osnovni sastojak koji podržava i ubrzava efekte sastojaka koji se dodaju u njegov sastav. Zato se prirodna organska kozmetika prvo okrenula njemu. To je razlog za njegovo neizbežno prisustvo u serumima za masnu kožu i serume za mešovitu kožu. Ovo su glavna svojstva ulja oraha koja ga čine tako posebnim za lice: antibakterijsko, antioksidativno i protivupalno.

  • Antioksidanti usporavanjem starenja smanjuju pojavu bora i finih linija na koži. Antioksidanti sprečavaju stvaranje i obnavljanje već oštećenih ćelija i tkiva. Oni deluju usporavajući i sprečavajući delovanje slobodnih radikala koji uzrokuju oksidaciju - proces koji uzrokuje štetu. Slobodni radikali se u telu neprekidno stvaraju kao proizvodi metabolizma, pa je neophodno stalno nadopunjavati zalihe antioksidansa jer blokiraju uticaj slobodnih radikala i zbog toga se smatraju sastojcima protiv starenja.
  • Antibakterijska komponenta štiti kožu od patogena koji neprestano bombarduju najveći i najizloženiji ljudski organ.
  • I na kraju, antiinflamatorna priroda orahovog ulja deluje umirujuće na kožu bilo da se radi o uobičajenim upalnim procesima u obliku bubuljica ili hroničnim problemima poput ekcema i psorijaze.
  • Vitamini B1, B2 i B3 koje sadrži ulje oraha štite kožu od prevremenog starenja. Takođe je bogat vitaminom E koji je visoko efikasan antioksidans. Vitamin E zapravo ubrzava delovanje vitamina B i čini našu kožu čvršćom i mlađom.
  • Orah je bogat selenom, fosforom, magnezijumom, cinkom, gvožđem i kalcijumom. Ovi minerali su veoma važni za regulisanje lučenja hormona u ljudskom telu. Što znači da možete piti kvalitetno ulje oraha da biste uravnotežili svoje hormone. Dobra hormonska ravnoteža je prvi uslov za blistavu kožu.

Ovo ulje posebno dobro deluje na štitnu žlezdu.

  • Nezasićene masne kiseline iz orahovog ulja hidriraju kožu, pa je preporučujemo naročito ako je Vaše lice suvo. Masirajte kožu lica sa posebnim naglaskom na delu zahvaćenom borama. Idite u krevet, ostavljajući ulje da deluje preko noći. Ovo ulje nije masno, brzo se upija i suši i neće Vam začepiti pore.

    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.