PMS, hormoni i zdravlje naše kože

Svaka žena zna kako PMS utiče na nas, ali da li zaista znate zašto se to događa?

Simptome PMS-a (predmenstrualni sindrom) većina žena oseća svakog meseca. Oni su različiti i razlikuju se od žene do žene, a mogu biti na nekoliko nivoa - fizičkom, mentalnom i emocionalnom. Međutim, postoje simptomi koji se češće javljaju u ovoj fazi menstrualnog ciklusa (nedelju do dve pre menstruacije), a to su promene raspoloženja, grčevi u trbuhu, razdražljivost, promene apetita, probavni problemi i najvažnije za nas - pojava akni.

Napuhnuti ste, a pre svega vaša koža je nečasna. Dobrodošli u tajne menstrualnog ciklusa i uticaj hormona na kožu. Određenih dana u mesecu vaš ten zablista zdravljem; drugih dana se borite sa najgorim slučajem hormonalnih akni. Želite li da predvidete u kojim danima će vaša koža biti lepa ili groteskna? Evo kako da nadgledate hormonalne promene na koži i tretirate kožu prema menstrualnom ciklusu.

Hormoni 101

Tri hormona utiču na vašu kožu tokom menstrualnog ciklusa: estrogen, progesteron i testosteron. Ovi hormoni fluktuiraju tokom vašeg ciklusa, a njihov odnos promena uzrokuje promene u izgledu i osećaju vaše kože.

PMS Simptomi La PIEL Lana Jurcevic

Estrogen

Estrogen je prevladavajući hormon u prvoj polovini menstrualnog ciklusa. Ovaj hormon stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, utičući tako na strukturni integritet vaše kože i zadržavanje vlage. Kada je estrogen na vrhuncu, vaša koža izgleda gusta, hidratizovana i bez bora.

Progesteron

U drugoj polovini ciklusa, progesteron raste. Progesteron stimuliše proizvodnju sebuma i, kako raste, uzrokuje da vam koža otekne i stegne pore. Ova kompresija može dovesti do akumulacije ulja i hormonalnih otkrića.

Testosteron

Testosteron ostaje konstantan tokom vašeg ciklusa i preuzima vodeću ulogu kada estrogen i progesteron padnu tokom menstruacije. Poput progesterona, testosteron aktivira lojne žlezde, podstičući ih da proizvode više ulja. Rezultat: Višak sebuma i začepljenih pora, što oboje doprinosi aknama tokom menstruacije.

Najvažnije stvari koje treba znati:

  • Vaša koža se menja kao odgovor na hormone, kao što su estrogen i testosteron
  • Ako imate masni tip kože, možda ćete primetiti povećanje masnoće na licu pre i tokom menstruacije
  • Napadi akni su česti tokom predmenstrualnog i menstrualnog perioda

Vaša koža je jedan od najvećih i najvažnijih organa u telu. Formira zaštitnu fizičku barijeru, reguliše vašu temperaturu i pruža način za uklanjanje tečnosti kao što su znoj i ulje.

Ne postoji „standardno normalno“ stanje vaše kože, jer će se ona menjati sa starenjem i prolaziti kroz različite faze. Vaša koža se takođe može promeniti sa spoljnom klimom ili sa bolestima.

Možda ste primetili promene na koži - posebno na koži lica - počev od puberteta. Vaša koža reaguje na mnoge signale, uključujući i hormone, putem mnogih receptora.

Kako hormoni mogu da izazovu masnu kožu

Mnoge promene na koži koje biste mogli doživeti u pubertetu i kasnije u životu rezultat su malih žlezda koje se nazivaju lojne žlezde. Ove lojne žlezde proizvode i luče masnu supstancu zvanu sebum. Počevši od puberteta, lojne žlezde se povećavaju i počinju da luče sebum, a većina sebuma se luči između 15-35 godina. Medicinski termin za stanje masne kože naziva se seboreja i ima različite uzroke.

Lojne žlezde, kao i mnogi drugi delovi kože, imaju receptore na koje utiču polni hormoni. Na ove žlezde najdramatičnije utiču androgeni, muški polni hormoni poput testosterona, ali prisutni u oba pola. Ovi androgeni povećavaju proizvodnju sebuma tokom puberteta kod oba pola. Kada se više androgena veže za receptore lojnih žlezda, stvara se više sebuma. To može dovesti do primetnije masne kože i može se razviti u akne.

Proizvodnja sebuma može se promeniti tokom menstrualnog ciklusa. Učinak estrogena na proizvodnju sebuma još uvek nije jasan. Dokazano je da estrogen potiskuje nivo proizvodnje sebuma i aktivaciju žlezda, posebno u visokim dozama. Ali kako prirodne fluktuacije estrogena tokom menstrualnog ciklusa utiču na kožu, teže je razumeti. U jednoj studiji na ženama sa masnom kožom, porast proizvodnje sebuma dogodio se tokom nedelje koja prethodi menstruaciji, a takođe i tokom nedelje menstruacije. Nedelja sa najmanje stvaranja sebuma dogodila se tokom druge nedelje menstrualnog ciklusa. Nisu zabeležene značajne promene u proizvodnji sebuma kod žena bez masnog tipa kože. Budući da nivoi hormona nisu izmereni u ovoj studiji, istraživači nisu mogli reći da li su promene u kožnom ulju nesumnjivo posledica promena nivoa hormona.

Mnogi drugi faktori igraju ulogu u nivou sebuma: genetika, sezonske promene, prekomerno izlaganje suncu i prekomerna upotreba ili zloupotreba proizvoda za negu kože mogu uticati na masnost kože.

Dublje proučavanje estrogena: kako utiče na zdravlje kože

Iako je i dalje nejasno koliko estrogen utiče na lojne žlezde, estrogen igra istaknutu ulogu u ukupnom zdravlju kože. Estrogen je povezan sa povećanom proizvodnjom kolagena, debljinom kože, hidratacijom kože, zarastanjem rana i poboljšanom zaštitnom funkcijom. Jedno istraživanje je otkrilo da 2 od 5 žena samoprijavljuju osetljiviju kožu tokom menstruacije, za koju istraživači sumnjaju da bi mogla biti posledica niskog nivoa estrogena tokom ove faze.

Mnogi od načina na koji istraživači proučavaju efekte estrogena na kožu upoređuju žene u menopauzi (koje imaju viši nivo estrogena) sa ženama u menopauzi (koje imaju niži nivo estrogena). U gore citiranoj studiji, trećina žena u postmenopauzi i perimenopauzi takođe je primetila da povećana osetljivost kože nakon menopauze - vreme kada nivo estrogena opada.

Bol U Jajnicima La PIEL Lana Jurcevic

Akne i menstrualni ciklus

Kada visoki nivoi androgena stimulišu prekomernu proizvodnju sebuma, sebum se može kombinovati sa mrtvim ćelijama kože unutar pora, što dovodi do začepljenja. Ova blokada pora može zarobiti višak sebuma koji se stvori i manifestuje kao akne. Ove pore ispunjene sebumom idealno su mesto za život bakterija.

Akne (vulgarne akne) su jedna od najčešće prijavljenih kožnih bolesti povezanih sa vašim ciklusom. Period povezan sa hormonskim otkrićima vrlo je često u perimenstrualnoj fazi (10 dana pre menstruacije, plus dani krvarenja).

Razlozi za hormonske akne još uvek nisu jasni, ali postoje neke teorije. Neki istraživači misle da pre početka perioda nema dovoljno estrogena da promoviše njegove „anti-sebum“ efekte. Bez visokog estrogena, androgeni povećavaju proizvodnju sebuma, što dovodi do povećanog začepljenja pora i životnog okruženja P. acnes. Druge teorije sugerišu da bi hormonalne akne mogle biti uzrokovane nedostatkom ili neravnotežom u odnosu progesterona i estrogena. Potrebno je više istraživanja.

Žene i osobe sa ciklusom koji imaju viši nivo androgena, poput osoba koje imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS), češće imaju akne, kao i prekomerni rast kose i gubitak kose po ženskom uzorku. Trans muškarci takođe mogu primetiti porast lezija akni tokom prve godine uzimanja testosterona, ali to bi trebalo da se smanji nakon dugotrajne upotrebe testosterona.

Neki ljudi primećuju smanjenje broja akni na hormonalnim kontraceptivima, zbog čega se oralni kontraceptivi ponekad koriste za lečenje akni. Sintetički estrogen je prisutan u kombinaciji kombinovanih kontraceptivnih pilula u dozama koje suzbijaju ovulaciju. Kada se ovulacija ne dogodi, androgeni jajnika se ne proizvode.

Nisu sve akne povezane sa menstrualnim ili hormonalnim ciklusom. Akne uglavnom pogađaju ljude svih polova i uzrasta. Genetika, dijeta i napadi stresa takođe mogu uticati na akne, ali ovde je potrebno više istraživanja.

Lečenje akni može poboljšati samopoštovanje i kvalitet života. Izbijanje akni možda nije pitanje higijene, ali koliko pažljivo tretirate kožu oko dana povećane osetljivosti kože.

Akne Uzrokovane Menstruacijom La PIEL Lana Jurcevic

Faze znoja i menstrualnog ciklusa

Sposobnost tela da se znoji takođe se menja tokom vašeg ciklusa. Bazalna telesna temperatura raste u lutealnoj fazi (druga polovina ciklusa). Istraživači su primetili da žene u lutealnoj fazi pokazuju porast znoja koji se javlja kada su izložene toplijim temperaturama, u poređenju sa periodom kada su bile u folikularnoj fazi (prva polovina menstrualnog ciklusa). Ovo povećanje znojenja primećuje se ne samo na licu već i na celom telu.

Suva koža i menstrualni ciklus

Suva koža nego što biste želeli vrlo je česta, posebno tokom hladnih sezona ili suve klime. Na suvu kožu takođe utiče genetika i ona sa godinama može postati sve zastupljenija. Dermatitis, psorijaza i druga stanja kože ili bolesti mogu se pogoršati tokom predmenstrualne faze.

Vaša koža može da se promeni kao odgovor na hormonalne varijacije koje se javljaju tokom vašeg ciklusa. U različitim periodima ciklusa možete primetiti razlike u napadima akni, hidrataciji kože, elastičnosti i sposobnosti zarastanja rana.

Šta očekivati tokom ciklusa

Tokom menstrualnog ciklusa može izgledati da vaša koža ima svoj um. Međutim, njegovi naizgled misteriozni obrasci često su povezani sa nivoom vaših hormona. Evo šta možete očekivati od kože tokom 28-dnevnog ciklusa.

Dani 1-6

Prvog dana menstruacije svi hormoni su na najnižem nivou. Proizvodnja sebuma može se smanjiti, a bez pomoći estrogena vaša koža može imati poteškoća u zadržavanju vlage. Kao rezultat, vaša koža će izgledati dosadno, suvo i sjajno.

Tokom ove prve nedelje vaše telo takođe proizvodi više prostaglandina. Ova jedinjenja sa hormonskim efektima obično kontrolišu upale, ali kada su u ravnoteži, povećavaju osetljivost na bol. Ovo može učiniti vašu kožu mekšom i reaktivnijom.

Savet za negu kože: Vaša koža je osetljiva, zato se klonite bolnih postupaka poput depilacije voskom. Takođe je neverovatno suv i koristi rehidraciju sa serumom ili hidratantnom kremom bogatom hijaluronskom kiselinom.

Dani 7-11

Za to vreme vaše telo ponovo pokreće proizvodnju estrogena. Ovaj postupak stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, podstičući rast jačih i elastičnijih ćelija kože. Kako se ćelije kože menjaju, vaš ten se oseća gustinije, svežije i mlađe.

Savet za negu kože: Usredotočite se na piling ovih dana. Stvaraju se nove ćelije kože i fantastično je vreme za intenziviranje saobraćajnog procesa. Isprobajte nežni fizički ili hemijski piling da biste uklonili mrtve ćelije sa površine kože i otkrili zdravu kožu ispod.

Dani 12-16

Neposredno pre ovulacije, estrogen je na vrhuncu i vaša koža izgleda senzacionalno. Za to vreme nivo vlage je visok, pore su manje, a porast kolagena i elastina čini čuda.

Savet za negu kože: Sada nije vreme za lepo sedenje! Poboljšajte prirodni hod tela u proizvodnji kolagena rešenjima koja smanjuju vidljive znake starenja. Posegnite za proizvodima koji sadrže prirodne alternative retinolu i botaničkim peptidima kako bi vaša koža bila živahna i mlađa.

Dani 17-24

Nakon ovulacije, nivo estrogena naglo opada i progesteron počinje da raste. Nagli porast progesterona aktivira proizvodnju sebuma i dovodi do toga da vam koža nabrekne, a pore se skupe. Iako ovo čini da vaše pore izgledaju sitno (yay), one takođe zadržavaju ulje i uzrokuju nakupljanje koje može dovesti do probijanja (yuck). 

Savet za negu kože: Dodajte glinenu masku u rutinu nege kože kako biste upili višak ulja i uklonili nečistoće iz dubokih pora.

Kako Ukloniti Akne La PIEL Lana Jurcevic

Dani 25-28

Ulazite na celu teritoriju PMS-a i možda imate hormonalne simptome akni. Progesteron i estrogen padaju ispod nivoa testosterona, što uzrokuje nadimanje, natečenost i prekomerno snabdevanje uljem. Vaša koža može izgledati izuzetno sjajno, a kako vam pore opuštaju, mogu početi da izgledaju sve veće. Ulje koje se nalazi u vašim porama može se mešati sa bakterijama koje izazivaju akne i dovesti do izbijanja hormonalnih izbijanja preko brade i vilice.

Savet za negu kože: Dve reči: Salicilna kiselina. Ova beta-hidroksi kiselina (BHA) uklanja blokade, ubija bakterije i sprečava buduće epidemije.

Kako se boriti protiv hormonalnih akni

Hormonske akne su borba za više od pedeset posto žena. Obično se javlja u odrasloj dobi i može biti izazvan hormonalnim usponima i padovima menstrualnog ciklusa. Hormonalni izdanci su duboki, a bolne ciste koje imaju tendenciju da se pojave na donjoj trećini lica gde šiljci androgena imaju najveći uticaj. Postoje dva načina za borbu protiv hormonalnih akni, interno (dijeta) i spolja (nega kože).

Dijeta

Možete pomoći hormonalnoj koži ograničavanjem unosa hrane koja izaziva upale poput šećera, mlečnih proizvoda i rafinisanih ugljenih hidrata. Takođe u svoju ishranu možete da dodate hranu koja se bori protiv viška androgena, kao što su zdrave masti, omega-3 masne kiseline, lisnato povrće i proizvodi sa visokim cinkom.

Kontracepcijske pilule mogu pomoći u prevenciji akni tako što će pod nadzorom održavati hormone koji uzrokuju akne. Tablete koje sadrže estrogen i progestin (sintetički veštački oblik progesterona) mogu pomoći u sprečavanju hormonalnih akni. Za više informacija o tome kako kontracepcija utiče na Vašu kožu možete pročitati ovde.

Nega Koze Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.