Prednosti nevena i kako koristiti ovu višenamensku biljku

Službeno je! Neven je cvet za koji niste ni znali da vam je potreban

Suseni Cvetovi Nevena La PIEL Lana Jurcevic
Verovatno volite cveće posađeno u vašoj bašti, smešteno u hladnu vintage vazu, čak ispleteno u kosu - ali da li ste znali da cveće može biti jednako neverovatno za vašu kožu? Da stvarno. Prekrasno bilje sadrži mnoga korisna svojstva koja mogu umiriti, hidrirati, zategnuti ili zaštititi vašu kožu. Neven može učiniti sve gore navedeno, plus još ponešto.

Prvo, šta je tačno neven? 

Zabavna činjenica: Neven je dobio ime po latinskoj reči kalendae, što znači mladi mesec ili prvi dan u mesecu. To je zato što se veruje da jarko žuta i narandžasta trajnica cveta samo prvog u mesecu. Njegov ekstrakt koji dolazi iz lišća, latica i semena tradicionalno se koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini, ali se koristi i u zapadnoj medicini za interno lečenje čireva, sprečavanje grčeva u mišićima, smanjenje temperature i još mnogo toga. Blagodati nevena tu se ne zaustavljaju. Aktuelno je podjednako lekovito za vašu kožu.

Pa koje su blagodati kože od nevena?

  1. Protivupalno je

Možda zvuči dramatično, ali istina je da je upala korena puna kožnog zla. Za upale možete kriviti svoje izbijanje, rozaceju, ekcem, osetljivost, pa čak i razgradnju kolagena. Sva ova upalna stanja kože mogu imati koristi od blagotvornih efekata nevena.

Protivupalna svojstva su posledica jake doze flavonoida, saponina i triterpenoida nevena. Daju nevenu sposobnost da spreči oslobađanje histamina u vašem telu, što može izazvati crvenilo, bol, alergije i upale. A kada je reč o piercing tretmanu, nežna priroda nevena znači da neće isušiti kožu i bezbedna je za upotrebu sa ostalim sastojcima protiv akni poput benzoil peroksida i salicilne kiseline.

  1. Stvarno je hidratantno

Verovatno ste čuli za hranljive blagodati ishrane bogate esencijalnim masnim kiselinama. Pa, te iste esencijalne masne kiseline, poput linolne kiseline u ulju nevena ili ekstrakta nevena, takođe mogu da nahrane vašu kožu spolja. Daju ćelijama kože sposobnost da apsorbuju hranljive materije i duže zadržavaju vodu (odlično za one sa trajno suvom kožom). Naizgled će ovo izgledati kao gipka, negovana, glatka koža.

  1. Može da zaštiti vašu kožu od spoljnih agresora

Isti flavonoidi koji nevenu daju sposobnost da umiruje kožu, čine ga vrhunskim zaštitnikom. Flavonoidi deluju kao moćan antioksidans, pomažući u zaštiti vaše kože od oštećenja slobodnim radikalima. Ako vam je potreban podsetnik, slobodni radikali su visoko razorni molekuli koji mogu uništiti vašu kožu. Oni su nestabilni i traže elektron koji nedostaje. Kada slobodni radikali ukradu elektron iz drugih molekula, to ih pak čini nestabilnim. Antioksidanti, poput flavonoida u ekstraktu nevena, kombinuju se sa slobodnim radikalima, u osnovi ih neutrališući pre nego što naprave štetu koja dovodi do prevremenog starenja (povećane fine linije i bore), hiperpigmentacije i tuposti.

Ulje Nevena Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic

  1. Održava vašu kožu zdravom

Stotinama godina neven je sastojak za zarastanje rana. U stvari, jedna studija je čak otkrila da neven značajno smanjuje vreme zarastanja ožiljaka na poprečnom preseku. Žene tretirane nevenovom mašću izvestile su da su im rezovi manje otečeni i crveni od onih na standardnom bolničkom lečenju.

Lekovita svojstva potiču iz sposobnosti nevena da poveća protok krvi i kiseonika u koži. Ovaj povećani protok krvi u vašoj koži znači veću hranljivost, što pomaže vašoj koži da radi najzdravije i stoga izgleda najbolje.

    1. Može da učvrsti vašu kožu

    Kratkoročno, hranljive blagodati nevena pomažu vam da ispucate površinu kože i učinite je kožom zategnutijom i gipkijom gotovo trenutno. Dugotrajna, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti dragocenih zaliha kolagena i elastina.

    1. Neven kao krema za sunčanje

    Učinkovitost nevena kao kreme za sunčanje testirana je in vitro (što znači u petrijevki ili epruveti). Ideja koja stoji iza ove studije je da svojstva nevena kao staničnog pomlađivača mogu vrijediti i kao krema za sunčanje. Na ovom području treba obaviti više istraživanja. Stoga je razborito koristiti odobrenu kremu za sunčanje za UV zaštitu.

    1. Leči rane

    Neven je prvenstveno poznat kao lekovita biljka zbog svojih umirujućih sposobnosti. Iako je osetljiva biljka, lekovito dejstvo dobijeno od latica nevena vrlo je moćno, zbog čega je neizostavni deo kabineta s lekovima. Korisna je za svako zarastanje rana koje su vam potrebne, uključujući ugrize insekata, modrice, plikove, posekotine i herpes na usnama. Lokalna primena nevena koristi se za održavanje rana čistim i pomoć u rastu novog tkiva. Često se koristi za zaceljivanje rana, onih koje pokazuju znake osetljivosti, crvenila ili upale, radi ispravljanja kursa.

    Biljka je takođe efikasna u lečenju manjih opekotina, uključujući opekotine od sunca. Pomaže u zaštiti od sunca i stoga se može uključiti u formule za zaštitu od sunca za preventivnu negu. Nevenova krema, mast ili lekoviti meleem mogu se naneti na rane radi smanjenja otoka, a njihove antimikrobne komponente, posebno antifungalni agensi, mogu sprečiti sekundarnu infekciju, što dovodi do bržeg procesa zarastanja.

    Cvet Nevena Prirodna Kozmetika La PIEL Lana Jurcevic
    1. Pomaže u digestivnom i imunološkom sistemu

    Može zaceliti spoljne rane i opekotine, takođe smiruje unutrašnje rane i opekotine poput čireva, žgaravice ili sindroma iritabilnog creva. Ima zaštitni efekat na stomak koji poboljšava varenje popravljajući zid creva, istovremeno ublažavajući nelagodnost.

    Ranjivost nevena može se pozvati na izbacivanje ostataka infekcije uzrokovanih prolaznim gripom ili prehladom. Neven je pokazao da jača sposobnost imunološkog sistema da se bori protiv infekcije. Ovo je verovatno zbog činjenice da je neven antimikroban, što znači da usporava ili ubija infekciju da bi sprečio njeno širenje. Njegova antibakterijska svojstva daju mu moć da se bori protiv tog dugotrajnog kašlja ili zagušenja kojih se ne možete rešiti.

    Neka istraživanja su pronašla vezu između zdravlja creva i mentalnog zdravlja, uključujući iskustvo depresije. Sa sposobnošću nevena da popravi i poboljša funkciju creva, ova veza pojačala bi uticaj nevena da pozitivno utiče i na moždanu aktivnost.

    1. Usporava razvoj bora

    Utvrđeno je i da neven pomaže u usporavanju razvoja bora. Utvrđeno je da antioksidanti i antiinflamatorna jedinjenja u kalendu značajno štite od oksidativnog stresa u ćelijama ljudske kože. Oksidativni stres predstavlja neravnotežu štetnih atoma i antioksidanata. Oksidativni stres igra glavnu ulogu u procesu starenja, kao i razvoju nekoliko bolesti. Neven joj omogućava da održava kožu hidriranom i zdravom što je čini izvrsnom komponentom za dnevne losione ili balzam za usne.

    Kako uzgojiti neven?

    Ako ste zainteresovani za unošenje nevena u svoj život, uvek možete kupiti suvo cveće i dobiti sve blagodati koje biljka nudi, umanjene za živahne boje živog cveća. Ali, ako ste zainteresovani za baštovanstvo, neven je odličan dodatak čak i za vrtlarce koji nisu početnici.

    Neven je biljka koja se lako održava. Nije izbirljiv u pogledu tipa tla i zahteva ograničeno zalivanje, naravno, uzimajući u obzir godišnja doba. Otporan je na sušu i mraz. Biljke nevena ne zahtevaju nikakvu posebnu negu. Može da raste na suncu ili u senci, u spoljnoj sadilici ili u saksiji u zatvorenom. Toliko opcija!

    Kada neven počne da cveta, berite cveće na svaka 2-4 dana kako bi cveće bilo puno i obilno. Kako berete cvetove, oni će cvetati više. U blagoj klimi neven može biti trajnica (biljka koja živi više od dve godine). Iako neven može da podnese blage mrazeve, gde su zime oštrije, neven se obično smatra godišnjom biljkom (biljkom koja ima jednogodišnji životni vijek). Međutim, tamo gde je jednogodišnjak, sposoban je za samosejanje za narednu godinu.

    Načini korišćenja nevena

    1. Čaj

    Jedan od najčešćih načina za postizanje mnogih blagodati koje neven nudi za spravljanje čaja. Za to je potreban neven u prahu ili osušen, koji se zatim potapa u vrelu vodu 10-20 minuta. Ovaj čaj se može da se koristi za piće ili za ispiranje usta za lečenje grla ili rana na ustima. Ako je natopljen da bude posebno jak, čaj od nevena može da se koristi i kao lekoviti topli oblog za infekcije očiju.

    1. Ulje nevena

    Ulje nevena je uobičajena metoda za lokalnu medicinsku primenu. Pravi se infuzijom cvetova nevena u zagrejano ulje nekoliko nedelja uz svakodnevno mešanje. Neka ulja koja treba uzeti u obzir su ulje nosača, maslinovo ulje ili ulje jojobe. Protivupalna i antiseptična jedinjenja u ulju su fantastična za zarastanje rana i prethodno pomenuta različita stanja kože. Pored toga, dobijeno ulje se može koristiti u formulama za glatku primenu proizvoda kao što je krema za sunčanje kako bi se postigle prirodne zaštitne i lekovite koristi biljke.

    1. Krema / mast

    Nakon što popijete ulje, možda ćete biti zainteresovani za kuvanje kreme od nevena ili masti za jednostavnu lokalnu primenu. To se može stvoriti kombinovanjem ulja sa dodatnim sastojcima poput pčelinjeg voska, dodatnim esencijalnim uljima.

    1. Ekstrakt nevena

    Ekstrakt cveta nevena se takođe može koristiti kao umirujući sastojak u formulama za mnoge najčešće korišćene proizvode kao što su dezodoransi i losioni za telo. Ovi proizvodi pomažu vam da u svoju svakodnevnu rutinu unesete lekovita svojstva nevena.

    Postoje li neželjeni efekti?

    Ako ste alergični na ambroziju, tratinčice, neven ili cveće iz porodice Asteraceae, verovatno je najbolje da je preskočite jer bi to moglo dovesti do alergijske reakcije. Takođe važno napomenuti: Lekari preporučuju izuzeće ako ste trudni ili dojite. Unos nevena može uticati na nivo hormona ili čak stimulisati menstruaciju. Ako niste sigurni u bilo šta od navedenog, obratite se svom lekaru pre nego što neven uključite u svoju redovnu rutinu.

    Ova biljka ima dugotrajnu upotrebu zbog svojih lekovitih i umirujućih svojstava, što je čini omiljenom i za formule za negu kože i za ljubitelje „uradi sam“. Ako tražite sastojak koji vam može pomoći da vaša koža ostane hidrirana i zdrava te da uradi brojne druge stvari, neven bi mogao biti za vas.

    Ulje Nevena La PIEL Lana Jurcevic


    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.