Šta shea maslac može da učini za moju kožu i kosu?

Shea maslac, poznat i kao karite maslac, može da se pohvali brojnim prednostima za vašu kožu i kosu!

Shea maslac je proizvod za koji verujemo da ste svi već čuli ili ste ga već probali. Zbog širokog spektra blagodati koje pruža koži i kosi, shea maslac je glavni sastojak sve više kozmetičkih proizvoda. To je proizvod koji je, zbog različitih prednosti i svojstava koja pruža redovnom upotrebom, poslednjih godina sve popularniji u kozmetičkoj industriji.

Ali šta je zapravo shea maslac, koje sastojke sadrži i koje koristi može da pruži? Saznajte u nastavku. :)

Dobrobiti Shea Maslaca Za Negu Koze I Kose

 

 

Šta je shea maslac?

Shea, naučno poznato kao Vitellaria paradoxa, je afričko drvo koje može narasti i do 15 metara, karakteristično za savane pronađene u zapadnoj Africi. Shea maslac je poznat i kao karite maslac, a dobija se od gore pomenutog shea drveta. Plodovi shea drveta se suše i mrve da bi se dobio prah koji se zatim prokuva u vodi tokom čega se oslobađa masna supstanca koja se zgusne i koristi kao puter. Na taj način se dobija biljna mast koja je jestiva (koristi se u lokalnoj kuhinji, industrijskoj, u industriji čokolade) i koja se zbog svojih korisnih svojstava koristi i u kozmetici.

Shea maslac se vekovima koristi u Africi za negu kože i zaštitu od sunca, toplote i slane vode. Jestiva je pa se može koristiti i u pripremi hrane, a poznato je da industrija čokolade ponekad koristi shea maslac kao zamenu za kakao maslac. Njegova upotreba je raznolika i stoga je jedan od najcenjenijih proizvoda u prirodi.

Shea Maslac Karite Maslac Nega Koze I Kose

 

 

 

Shea maslac je mast koja se ekstrahuje iz orašastih plodova shea drveta, prljavo je bele boje ili boje slonovače i kremaste je konzistencije koja se lako širi na koži. Visoke koncentracije masnih kiselina i vitamina čine shea maslac idealnim kozmetičkim sastojkom za omekšavanje kože, a takođe ima i antiinflamatorna i lekovita svojstva.

 

 

Šta sadrži shea maslac?

Shea maslac se smatra superhranom, jer je bogat uglavnom neumoljivim sastojcima, esencijalnim masnim kiselinama, raznim vitaminima i mnogim drugim sastojcima, zbog čega se već dugi niz godina koristi za negu kože i kose. Otkrijmo koje sastojke shea puter sadrži i koja je njihova svrha!

  • MASNE KISELINE: Shea maslac sadrži pet glavnih masnih kiselina - palmitinsku, stearinsku, oleinsku, linolnu i arahidonsku kiselinu, koje zajedno čine 85-90% masnih kiselina. Ove masne kiseline omogućavaju shea maslacu da se topi na telesnoj temperaturi i brzo se upije u kožu, dajući maslacu čvrstu konzistenciju, pomažući vašoj koži da reguliše lučenje masti.
  • FENOL: Poznato je da fenolna jedinjenja imaju antioksidativno delovanje, a shea maslac ih sadrži čak 8, što govori o tome kolika je antioksidativna snaga shea maslaca!
  • VITAMINI A, E I F: Shea maslac prirodno sadrži vitamine A, E i F, koji podstiču cirkulaciju i obnavljanje i rast novih zdravih ćelija. Vitamini A i F takođe pomažu u lečenju stanja kože kao što su ekcem i dermatitis, a mogu čak i usporiti prerano starenje.
Blagotvorna svojstva shea maslaca u velikoj meri su posledica prisustva triglicerida i vitamina, koji blagotvorno deluju na rad mnogih organa i sistema, a vašoj koži pružaju potrebnu negu.

 

 

Koristi shea maslaca u nezi kože

Shea Maslac Pruza Zdrav I Mladalacki Izgled Lica

 

 

 

Što se tiče prirodne kozmetike, shea maslac je jedan od najčešćih sastojaka takvih proizvoda. To se nikako ne bi moglo nazvati slučajnošću, jer je shea maslac bogat širokim spektrom hranljivih sastojaka. U nastavku pročitajte koje su sve koristi i prednosti upotrebe shea maslaca!

 

 

 

  1. VITAMINI I MASNE KISELINE ZA HIDRATACIJU - Kao što smo već rekli, shea maslac sadrži obilje vitamina A, E i F, a bogat je i masnim kiselinama, koje pomažu u zaštiti ulja koja izlučuje koža, što ga u kombinaciji čini idealnim sredstvom za hidrataciju kože. Shea maslac je izvrsna hidratantna krema za lice i telo jer bogat sadržaj ulja pruža omekšavajuća i hidratantna svojstva. Dehidrirana i suva koža nakon nekog vremena postaje gruba i ljuskava, a na koži se mogu pojaviti pukotine usled suvoće u nekim delovima tela. Shea maslac sa sadržajem ulja efikasan je za negu kože i sprečavanje pucanja kože. Takođe vam može pomoći da omekšate kožu na rukama i nogama i učinite je podatnom. Lako prodire u kožu bez začepljenja pora i zbog svoje sposobnosti zadržavanja vlage u koži vrlo je efikasan za suvu kožu.
  2. CIMETNA KISELINA ZA SMANJENJE UPALA - Pored vitamina i masnih kiselina, shea maslac sadrži i cimetnu kiselinu koja pomaže vašem telu u borbi protiv upala. Drugim rečima, shea maslac ima antiinflamatorna svojstva. Dokazano je da smanjuje upalu kože i pomaže u sprečavanju kožnih mutacija, a takođe je dobro koristiti i na koži sklonoj izbijanju akni. Shea maslac se takođe može koristiti za lečenje bolesti poput opekotina od sunca, osipa, posekotina i ogrebotina koje mogu prouzrokovati oticanje, a pokazalo se uspešnim u ublažavanju rozaceje.
  3. OLEINSKA KISELINA ZA ZAGLAĐIVANJE KOŽE - Shea maslac sadrži mnoge masne kiseline, poput oleinske, stearinske i palmitinske, zahvaljujući kojima shea maslac pospešuje proizvodnju kolagena u koži. S obzirom na to da znamo važnost kolagena kao sastojka u održavanju elastičnosti kože, vrlo lako možemo zaključiti da upotreba shea maslaca pozitivno utiče na glatkoću kože i smanjenje bora. Takođe veoma blagotvorno deluje na regeneraciju ožiljaka.
  4. PARTNER ZA SPREČAVANJE POJAVE STRIJA - Tokom trudnoće, kao rezultat povećanog volumena zbog rasta i razvoja bebe, strije su vrlo česte, posebno u predelu stomaka i struka. Takođe je uobičajeno da se strije pojave u dojkama zbog porasta dojki kada se pripremaju za proizvodnju majčinog mleka. Redovnom primenom na onim delovima tela na kojima se često javljaju strije, uz pomoć shea maslaca tokom trudnoće i dojenja možete uspešno sprečiti stvaranje strija.
  5. PRIRODNA ZAŠTITA OD UV ZRAČENJA - Shea maslac odlikuje se činjenicom da je jedna od retkih prirodnih supstanci koja štiti kožu od UV zračenja, a takođe pomaže u lečenju kože oštećene suncem. Da biste održali kožu zdravom, negovanom i svilenkasto mekom uprkos štetnim UV zracima, koristite proizvode koji sadrže shea maslac.
  6. NEGA OSETLJIVE KOŽE - Ako imate osetljivu kožu, vrlo je verovatno da ste već shvatili da nisu svi proizvodi i kozmetika, iako prirodni, dobri za vašu kožu. Ali bez ikakvog straha možemo vam reći da je shea maslac veoma koristan i pogodan za vrlo osetljivu kožu! Shea maslac pruža kvalitetnu hidrataciju kože lica i tela, a svojim vitaminom F, koji je vitalna komponenta ćelijskih membrana, u kombinaciji sa drugim vitaminima pruža koži nežno obnavljanje i zaštitu. Shea maslac se takođe može koristiti kao krema protiv bora za područje oko očiju. Koža ga dobro podnosi i ne izaziva alergijske reakcije, zbog čega je odličan izbor za negu osetljive dečje kože. Afričke žene ga vekovima koriste u svakodnevnoj nezi beba i dece, ali i kod kožnih problema poput pelenskog osipa.
  7. SHEA MASLACOM PROTIV ZNAKOVA STARENJA - Zbog visokog sadržaja osnovnih hranljivih sastojaka i sposobnosti da stimuliše metabolizam ćelija kože sprečavanjem pojave bora, shea maslac pomaže u sprečavanju i lečenju starenja kože.

Kao što vidimo, shea maslac je nezamenljiv u svakodnevnoj nezi kože zbog svog sastava. Zbog velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7 i 12%), vitamina i visokog sadržaja proteina i minerala, shea maslac je posebno efikasan u regeneraciji ćelija kože i za negu starije i naborane kože (antiaging efekat). Deluje protivupalno, pa pomaže i kod različitih kožnih bolesti poput psorijaze, seboreje, ekcema, neurodermatitisa i akni. Takođe pomaže u zaceljivanju lakših rana, ogrebotina i opekotina. Shea puter prodire duboko u kožu, obnavlja je, pa se može koristiti i u lečenju strija i ožiljaka.

 

 

Koristi shea maslaca u nezi kose 

Iako se shea maslac tradicionalno koristi na koži, da li ste znali da je koristan i za kosu i vlasište? Naime, shea maslac pomaže u zaštiti kose od oštećenja od sunca, pružajući zaštitni efekat. Ali njegove blagodati ovde se ne završavaju, pa shea maslac regeneriše kosu, vraća joj strukturu, daje sjaj, volumen i divnu mekoću. Istražimo dublje blagodati karite putera za kosu!

 

  1.  
    Koristi Shea Maslaca Blistava I Zdrava Kosa
    NEGA OŠTEĆENE KOSE - Zahvaljujući hidratantnim svojstvima, shea maslac je najbolji lek za revitalizaciju kose. Suva, oštećena i kosa bez sjaja imat će veliku korist od shea maslaca. Zbog visokog nivoa minerala i vitamina, protivupalnih svojstava, shea maslac je odličan za negu kose. Shea maslac se brzo upija i ne ostavlja masne tragove na vlasištu. Često se koristi kao sastojak šampona, regeneratora i maski za kosu. Tretmani kao što su ispravljanje kose, izlaganje visokim temperaturama i uvijači mogu prouzrokovati gubitak prirodne vlage u kosi, ali shea maslac vam može pomoći da vratite izgubljenu vlagu. Shea maslac takođe štiti kosu od lošeg vremena, štetnih slobodnih radikala u vazduhu i vodi, a pored toga shea maslac ima i SPF, odnosno faktor zaštite od sunca, što je dovoljno da kosu zaštiti od oštećenja na suncu. Sunčevi UV zraci vrlo lako mogu oštetiti vašu kosu i učiniti je izuzetno suvom i lomljivom. Ako ste bili u slanoj vodi ili bazenu, takođe je važno da kosu „dopunite“ hranjivim sastojcima. Da biste je zaštitili, možete naneti shea maslac na kosu pre izlaska na sunce ili u vodu, ili ga kasnije možete staviti kao masku. Vitamini A, E i F, kojih obiluje shea maslac, pokazali su se najboljim vitaminima za obnavljanje kose za oštećenu kosu. Tako shea maslac nadoknađuje vašoj kosi štetu nastalu usled nepovoljnih vremenskih uslova i sunca, posebno je koristan za tretiranu ili obojenu kosu, a takođe štiti kosu od soli i hlora.
  2. LEK ZA SUVO I IRITIRANO VLASIŠTE - Shea maslac je efikasan proizvod za suvo, svrbeće vlasište sklono peruti. Shea maslac ima antiinflamatorna svojstva i bogat sadržaj koji se upija u kožu glave ne ostavljajući masne tragove ili ne začepljujući pore. Stoga je izuzetno efikasan u uklanjanju problema poput suvog vlasišta, peruti i psorijaze.
  3. SPREČAVANJE GUBITKA KOSE - Masne kiseline u shea maslacu omekšavaju vlasište i kosu, a nudi i mnoge neophodne hranljive sastojke koji poboljšavaju zdravlje kože glave i kose. Shea maslac ima efekat jačanja folikula dlake i smanjenja gubitka kose. Još jedna važna karakteristika shea maslaca, koja može sprečiti gubitak kose, su njegova antiinflamatorna svojstva. Kožne bolesti na kosi mogu se lečiti ovim jedinjenjima, tako da se gubitak kose smanjuje. Kada koristite shea maslac, kosa će ojačati i steći prirodan sjaj!

 

Shea puter nudi vam dodatne pogodnosti!

  • SMANJENJE BOLA - Ako patite od artritičnog i reumatičnog bola ili želite da masirate svoje bolne zglobove i upale, koristite shea maslac. Shea maslac pruža olakšanje zglobovima, a ako ga koristite u kombinaciji sa uljima poput lavande, kamilice ili smilja, možete još pojačati efekat. Takođe, bolovi u mišićima izazvani vežbanjem, sportom ili drugim napornim aktivnostima mogu se ublažiti masiranjem shea maslacem. Triterpeni sadržani u shea maslacu mogu uticati na ubrzano zarastanje i ublažavanje upale. Dokazano je da nanošenje shea maslaca pre i posle vežbanja brže ublažava bol.
  • LEČENJE UBODA OD INSEKATA - Shea maslac se tradicionalno koristi za lečenje uboda insekata. Snažni svrab često pogoršava ujede otrovnih insekata jer pomaže širenju otrova na okolna tkiva, ali protivupalno svojstvo shea maslaca smanjuje i brzo uklanja svrab i bol. Može da se koristi za lečenje uboda komaraca i uboda pčela, a efikasan je čak i u lečenju opekotina meduza. Kada idete na planinarenje ili kampovanje, ponesite sa sobom shea maslaca i ne dozvolite da vam ubodi pokvare iskustvo!
  • NEGA USANA - Shea maslaca se lako apsorbuje i pruža dodatnu vlagu i hranljive sastojke koji su veoma potrebni za usne u hladnim sezonama i suvom vremenu. Na ovaj način deluje kao odličan balzam za usne, a takođe je efikasan u lečenju suvih i ispucalih usana. Kada se nanese, stvara barijeru na usnama i zadržava vlagu u koži. S druge strane, osim što ih rehidrira, shea maslac pomaže usnama da donesu prelep sjaj.

     

     

    FUN FACTS O SHEA MASLACU

    Za kraj ćemo Vam spomenuti nekoliko zanimljivih činjenica o shea maslacu.

    Dobrobiti Shea Maslaca U Nezi Koze I Kose
    • Shea se nikada ne obrađuje, a glavni razlog je taj što je potrebno oko 15 godina da drvo rodi prve plodove, dok svoju punu zrelost postiže tek za 25-50 godina!

    • Afrička je tradicija da samo žene smeju da dodiruju shea drvo, beru plodove i obrađuju ih. Shea maslac se zbog toga naziva i „ženskim zlatom“, jer omogućava stotinama hiljada afričkih žena da zarade prihod preradom voća shea u maslac i tako nabave odeću, lekove i obezbede obrazovanje za svoju decu. Iz tog razloga je strogo zabranjeno obaranje drveća.

    • Zbog svojih lekovitih svojstava, shea maslac se u Africi koristi više od 2000 godina - kao lek protiv reumatskih bolova, upale mišića i kao štit od suvog pustinjskog vetra.

    • U afričkim plemenima shea maslac se koristi i za negu bebine kože, a neka plemena čak veruju da kožu namazanu shea maslacem ne može probiti ni jedan metak.

     

     

    LA PIEL PROIZVODI SA SHEA MASLACOM

    La Piel Piling Za Kozu I Telo Secer Kava Zeleni Caj Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

     

    Ako želite da vaša koža bude neverovatno meka, nahranjena, glatka i mirisna, odaberite jedan od La PIEL pilinga koji će svojim bogatim sastojcima (od kojih je jedan shea maslac) pružiti vašoj koži obnavljanje površinskog sloja i tako vam pomažu čak i kod uraslih dlaka, manjih strija i manjih ožiljaka.

    La PIEL Coffee BABE piling

    La PIEL Matcha BABE piling

    La PIEL Sugar BABE piling

     

     

    La Piel Broncano Ulje Za Telo Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

     

     

     Za lepu i negovanu bronzanu put koristite višenamenski bronzani puter - ulje za kožu sa shimmerom, koje osim što vašoj koži daje lep sjaj, zahvaljujući svojim sastojcima (kao što su shea i kakao maslac, arganovo ulje, hijaluronski i drugi) pruža vam takođe potrebu za hidratacijom i negom.

    La PIEL Beach BABE

     

     

     

     

    La Piel Krema Za Suve Ruke I Stopala Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

     

    Da biste svojoj koži i rukama pružili potrebnu negu i hidrataciju, odaberite bogate i hranljive kreme La PIEL obogaćene visokokvalitetnim sastojcima kao što su vitamin B, hijaluronska kiselina, shea maslac, aloe vera, ulje šargarepe, jojoba i avokado, koje će ti dati savršenu negu.

    La PIEL krema za ruke

    La PIEL krema za suve ruke i stopala

     

     

    La Piel Krema Za Suncanje Za Telo Sa Zastitnim Faktorom SPF 30 Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

     

     

    Za bezbrižno uživanje u svojim aktivnostima odaberite La PIEL bogatu zaštitnu kremu sa faktorom 30, koja istovremeno neguje i štiti vašu kožu od štetnih UV zraka. Kombinacija različitih ulja stvara prirodni zaštitni faktor, uz pomoć egzotičnog ulja manga, ali i badema, šargarepe, koji je takođe odličan antioksidant, kokos, mandarina i maslina. Pored ulja, shea i kakao maslac pružiće vam dodatnu negu i ekstremnu hidrataciju kože.

    La PIEL Sun BABE

     

    La Piel Balzam Za Usne Labelo Prirodna Kozmetika Lana Jurcevic

     

     

     

    Što se tiče neizbežne nege usana, prirodna formula La PIEL balzama za usne obogaćena je vitaminima i hranljivim sastojcima poput vitamina E, arganovog ulja, jojobe i bademovog ulja i shea maslaca i pruža zaštitu, negu i hidrataciju usnama.

    La PIEL “KISS ME” balzam za usne

     





    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.