Šta su antioksidansi i kakve blagodati imaju za kožu?

Ako želite da Vaša koža bude zdrava i blistava, upoznajte zaštitnike lepote poznate kao antioksidanti.

Iako ste svesni da se antioksidanti nalaze u nekim od Vaših omiljenih proizvoda za negu kože, možda zapravo ne znate šta su antioksidanti i kako utiču na kožu. Ipak, vredi se upoznati sa ovom zvezdom svih sastojaka jer antioksidanti mogu učiniti čudesne blagodati za Vašu kožu.

Šta su antioksidanti?

Antioksidanti imaju veoma važan zadatak - da zaštite kožu ograničavanjem stvaranja slobodnih radikala, koji su glavni akter u oštećenjima kože. Svakodnevnom upotrebom antioksidanti mogu smanjiti lentigin (mrlje od sunca), pomoći u smanjenju vidljivih znakova starenja i ublažiti upale kože. Neki antioksidanti imaju bitne efekte na kožu, poput hidratacije i povećanog zadržavanja vlage, što je na kraju ključ za revitalizaciju kože bez sjaja i vraćanje sjaja.

Zamislite antioksidante kao plan za osiguranje kože. Oni pružaju zaštitu Vašoj koži od budućih oštećenja, ali takođe pomažu u smanjenju štete koja je već nastala na Vašim ćelijama. Verujemo da ne biste vozili automobil bez osiguranja, pa zašto ostaviti kuću bez antioksidanata u nezi kože?

Dakle, antioksidanti su zaštitnici od oštećenja koja pomažu usporavanju starenja kože - i zasigurno zaslužuju mesto u Vašoj rutini nege kože lica.

Cudotvorna Moc Antioksidanta Lepa I Mlada Koza

Antioksidanti i slobodni radikali

Ako ste ikada videli narezanu jabuku da porumeni, svedoci ste procesa oksidacije izazvanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji imaju jedan ili više nesparenih elektrona. Da bi postigli stabilnost, slobodni radikali reaguju sa drugim molekulima pokrećući lančanu reakciju koja uzrokuje oštećenje zdravih ćelija.

Pored metaboličkih reakcija u našem telu, slobodni radikali nastaju kao rezultat izlaganja štetnim spoljnim i unutrašnjim faktorima. Koža, najveći organ tela po površini (površina joj je oko 2 m2) i prva linija odbrane organizma od štetnih faktora životne sredine, snažno je izložena stvaranju slobodnih radikala. Naime, deluje na spoljne agresore (poput UV zračenja, zagađenja, zagađenja, dima, raznih hemikalija itd.) inicirajući imunološku reakciju u kojoj takođe mogu nastati reaktivne vrste kiseonika, odnosno slobodni radikali.

Jednom kada u našem telu ima previše slobodnih radikala, to uzrokuje oksidativni stres ili neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tela da se suprotstavi ili detoksifikuje njihove štetne efekte.

Slobodni radikali u koži mogu izazvati iritaciju i oštećenje ćelija, posebno vlakana koja čine srednji sloj kože (kolagen i elastin), što dovodi do gubitka čvrste strukture kože, koža gubi elastičnost i prolazi proces preranog starenja.

Iako koža ili telo u celini imaju brojne odbrambene mehanizme koji se bore protiv štetnih efekata slobodnih radikala (npr. različiti enzimi u telu koji doniraju svoje elektrone slobodnim radikalima, čineći ih stabilnim pre vezivanja za strukturni element ćelija), mehanizmi ponekad nisu dovoljni da zaštite telo od njihovih štetnih efekata. Tada nam u pomoć dolaze antioksidanti. Srećom, mnoga istraživanja su pokazala da uključivanje antioksidanata u vašu rutinu nege kože može pomoći koži u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i oporavku od oksidativnog stresa.

Koje su prednosti antioksidanata?

Jednostavno rečeno, antioksidanti su molekuli koji mogu sprečiti oksidaciju drugih molekula, donirajući jedan ili više elektrona slobodnom radikalu, čime vode slobodni radikal do stabilizacije i sprečavaju nastanak niza hemijskih reakcija (oksidativni stres) koji uzrokuju ćeliju oštećenja. Uloga antioksidanata je trostruka:

 1. sprečavanje stvaranja novih slobodnih radikala u telu
 2. neutralizacija nastalih postojećih slobodnih radikala
 3. popravljanje oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima

Antioksidanti se mogu sintetizovati u našem telu (glutation, mokraćna kiselina) ili se unose u telo hranom (vitamin C) i kozmetikom (vitamin E). Usporavanje starenja, snižavanje nivoa holesterola, zaštita srca i krvnih sudova, smanjenje rizika od raka, suzbijanje razvoja tumora... samo su neke od prednosti koje antioksidanti daju Vašem telu.

Kako antioksidanti pomažu koži?

Pored brojnih zdravstvenih blagodati koje su usko povezane sa zdravljem, antioksidanti imaju i mnoga čudesna dejstva u kozmetici, odnosno imaju mnogo blagodati za kožu i lice.

Ucinak Antioksidanta Na Smanjenje Znakova Starenja Bore Fine I Tanke Linije
 • BRISANJE ZNAKOVA STAROSTI: Antioksidanti pomažu u ispravljanju znakova starosti. Oksidativni stres razgrađuje kolagen, narušava prirodni proces obnove kože i pokreće upalu - a ovi efekti na kožu vide se kao tanke linije, bore, opuštenost kože, akne i mrlje na koži. Čisteći slobodne radikale, antioksidanti pomažu u sprečavanju i ispravljanju ovih vidljivih znakova starenja, nakon čega je Vaš rezultat mladalački izgled lica i sjajna koža.
 • SPREČAVANJE ŠTETE OD SUNCA: Antioksidanti pomažu u sprečavanju oštećenja od UV zraka i sunca. Po definiciji, svi antioksidanti imaju antiinflamatorna svojstva. Oni „otupljuju“ upalni odgovor Vaše kože na štetne sunčeve zrake, imajući tako ogroman uticaj na sprečavanje opekotina. Pored toga, zadatak antioksidansa je da pojačaju zaštitu kože od oštećenja i fotostarenja.
 • OBNOVA KOŽE: Antioksidanti pomažu koži da se sama popravi. Svako zapaljenje sprečava proces obnavljanja kože. Smanjivanje upale je prvi korak koji antioksidanti preduzimaju da bi uspešno obnovili ćelije kože. Uz obnavljanje ćelija dolazi i snaga antioksidansa - popravljanje vidljivih oštećenja kože. Neki antioksidanti, poput vitamina C, takođe utiču na podsticanje proizvodnje kolagena, što je vitalno za mladalački izgled kože.
 • OSVETLJIVANJE KOŽE: Antioksidanti pomažu u osvetljavanju tona kože. Slobodni radikali i često izlaganje suncu mogu takođe pokrenuti promene u proizvodnji melanina u našoj koži, uzrokujući tamne mrlje i neujednačen ton kože. Smanjivanje UV oštećenja štetnim sunčevim zracima i sprečavanje abnormalne pigmentacije kože neke su od glavnih prednosti kojima se antioksidanti ponose. Neki antioksidanti (opet, poput vitamina C) takođe deluju na inhibiciju tirozinaze, enzima koji stimuliše proizvodnju melanina.

Uloga antioksidanata u kozmetici je dvojaka: sprečavanje pojave oksidativnog stresa na koži koji uzrokuje oštećenje ćelija i prevremeno starenje kože i očuvanje stabilnosti kozmetike. Antioksidanti sprečavaju oksidaciju lipida (biljnih ili mineralnih ulja), mirisa i drugih sirovina koje bi reagovale sa kiseonikom i prouzrokovale kvarenje proizvoda.

Koji su najbolji antioksidanti za kožu?

Postoji mnogo različitih vrsta antioksidanata, od kojih su neki jači od drugih. Oni koji se koriste u lokalnim proizvodima za negu kože mogu zaštititi ćelije od UV svetlosti, zagađenja i drugih faktora okoline koji proizvode štetne slobodne radikale. Evo najpopularnijih antioksidanata koji se mogu naći kao sastojak vaših proizvoda za negu kože:

 • VITAMIN C - Omiljen među dermatolozima, vitamin C je jedan od najproučenijih antioksidanata. Kao sredstvo za uklanjanje slobodnih radikala, vitamin C ima brojne prednosti za kožu, poput proizvodnje kolagena (što rezultira čvrstom kožom) i uklanjanja tamnih mrlja. Koristite vitamin C ujutru kako biste maksimalno iskoristili njegovu sposobnost da spreči oštećenje od sunca i hiperpigmentaciju - a nakon vitamina C UVEK vam je potrebno zaštitno sredstvo za zaštitu od sunca.
  Vitamin C Antioksidant Delovanje Na Kozna Ostecenja Akne Rozaceja Hiperpigmentacija

   

  • NIACINAMID - Niacinamid, poznat i kao vitamin B3, moćan je antioksidans koji ima zadatak da poboljša teksturu i tonus kože, smanji fine linije i bore, smanji hiperpigmentaciju i antiinflamatorno dejstvo. Zbog svoje sposobnosti da smiruje upale, niacinamid takođe pomaže u sprečavanju akni, mitesera i akni. Dodatne prednosti upotrebe niacinamida su smanjenje crvenila i zaštita kožne barijere. Zbog toga se niacinamid često koristi za lečenje kožnih problema poput rozaceje i akni, a s obzirom da ne izaziva nikakve neželjene reakcije, niacinamid je idealan izbor ako je vaša koža osetljiva.
  • RESVERATROL - Zbog svojih impresivnih sposobnosti protiv starenja, resveratrol je poznat kao „molekul dugovečnosti“. Resveratrol je antioksidans koji se uglavnom nalazi u koži voća poput grožđa i bobica, služi kao zaštitna ljuska za biljke - i ima slično reparativno dejstvo kada se koristi u proizvodima za negu kože. Resveratrol ima antiinflamatorna, antibakterijska i antifungalna svojstva koja pomažu u smirivanju kože, smanjenju starenja kože i održavanju kože bez infekcija. Resveratrol je najbolje koristiti uveče, jer izlaganje UV zračenju može smanjiti njegovu efikasnost.
  • VITAMIN E - Vitamin E je važan antioksidans potreban za pravilno funkcionisanje mnogih organa u telu, uključujući i kožu. Široko je prepoznatljiv po svojoj sposobnosti da ubrzava proces zarastanja kože. Nije ni čudo što se vitamin E često nalazi kao sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda: hidratantna krema, krema i losion za suvu kožu, krema za smanjenje strija. Vitamin E takođe pomaže u stabilizaciji drugih antioksidanata i poboljšava njihovu efikasnost, pa se vitamin E i vitamin C ili resveratrol često koriste u kombinaciji.
  • RETINOL - Ako postoji jedan sastojak koji je ponovo potvrđen kao dokaz da godinama vraća zrelu kožu, to je retinol. Drugo ime za derivat vitamina A, posebno je efikasan antioksidans zbog male molekularne strukture koja mu omogućava da prodre dovoljno duboko u kožu da može efikasno stimulisati proizvodnju kolagena i ubrzati obnavljanje ćelija. Retinol i recepti u obliku vitamina A koji se prodaju bez recepta (retinoidi poput tretinoina) imaju odličan efekat na zaglađivanje finih linija i bora, kao i na poboljšanje tonusa kože i promene boje.
    Antioksidanti Koenzim Q10 Retinol Ucinak Na Smanjenje Bora
    • KOENZIM Q10 - Da li ste se ikada zapitali kako ste jednom i posle neprospavane noći sledećeg dana imali sveže lice bez znakova umora? Zahvaljujući bogatstvu koenzima Q10 ili coQ10 u vašem telu, takve kasne noći nisu uzele danak na Vašoj koži - ali nažalost to ne traje zauvek. Kako starimo, prisustvo koenzima Q10, poznatog i kao ubikinon, polako se smanjuje u našem telu, čineći nas osetljivijim na bore i fotostarenje. Studije pokazuju da povećana lokalna primena ovog antioksidansa pomaže u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i održava ćelije kože zdravim. Koža lako apsorbuje ovaj hranljivi sastojak i pomaže u stimulisanju proizvodnje kolagena, što poboljšava elastičnost i teksturu.
    • POLIFENOL - Postoje hiljade vrsta polifenola (resveratrol je jedan) koji se nalaze u voću, povrću, zelenom ili crnom čaju (koji se nazivaju i flavonoidi) i drugim biljnim lekovima. Polifenoli imaju antiinflamatorna, imunomodulatorna i antioksidativna svojstva kako bi sprečili UV foto oštećenje kože. Upotreba i lokalna upotreba sastojaka bogatih polifenolom pomažu u poboljšanju prirodne odbrane naše kože protiv oksidativnog stresa, sprečavaju znake starenja i popravljaju oštećenja DNK.

      


     Komentariši

     Komentari moraju biti odobreni pre objave

     ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

     BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

     Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

     PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

     Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

     VELIKA ZAJEDNICA

     Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.