Vitamin E, tvoj prijatelj lepote

Šta tačno stoji iza vitamina E?

Nesumnjivo je da je vitamin E glavni sastojak kozmetičkih proizvoda zbog svog moćnog antioksidativnog delovanja, ali je i pravi saveznik našeg imunološkog sistema. Otkrijte zašto biste ovaj sastojak trebali staviti na svoj svakodnevni „meni“ - nege i ishrane. Kompleks vitamina E čuvar je ćelijske membrane i sluga je nečega mnogo važnijeg, a to su polinezasićene masne kiseline kao što su omega-3 i omega-6. Ćelijske membrane i komunikacija između ćelija bez njih je nezamisliva. Polinezasićene masne kiseline imaju svojstvenu hemijsku slabost da ih reaktivni molekuli kiseonika koje sami stvaramo metabolizmom lako napadaju. Da u trenutku nema molekula poput vitamina E, postali bi sagorela kanta masti sa puno vode.
U farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji vitamin E poznat je kao najmoćniji antioksidans, izuzetno efikasan u borbi protiv slobodnih radikala, upravo onih koji ubrzavaju proces starenja. Stoga ne čudi što je prvi na spisku naših saveznika u nezi i regeneraciji kože i kose. U isto vreme, ako se pravilno unese u telo hranom, ovaj vitamin će nam pomoći u borbi protiv stresa, posledica prekomernog izlaganja suncu, nedostatka sna... i svih drugih situacija koje mogu smanjiti odbranu našeg imunološkog sistema, čak u borbi protiv raka, dijabetea, kardiovaskularne bolesti. Zbog toga Vam donosimo nekoliko razloga zbog kojih biste ovaj moćni vitamin danas trebali uvesti u svoju svakodnevnicu!

Vitamin-E-Dobar-Za-Kozu-I-Kosu-La-PIEL-Lana-Jurcevic

Kako to funkcioniše?

Vitamin E je moćan antioksidans koji štiti ćelijske membrane i druge lipo rastvorljive delove tela, poput LDL holesterola („lošeg“ holesterola). Zaštita LDL holesterola od oksidacije može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Dve studije objavljene u časopisu New England Journal of Medicine pokazuju da muškarci i žene koji uzimaju najmanje 100 I.U. vitamin E svakodnevno najmanje dve godine, zabeležio je smanjenje rizika od srčanih bolesti za 37 - 41%.

Različiti oblici vitamina E: Imena svih vrsta vitamina E počinju sa „d“ ili „dl“, što su oznake različitih hemijskih struktura. „d“ - oblik je prirodan, a „dl“ je sintetički. Prirodni oblik vitamina E je aktivniji od sintetičkog. Da bi se nadoknadila mala aktivnost, dodaje se sintetički vitamin E u većoj dozi. 100 I.U. vitamina E zahteva 67 mg prirodnog oblika i najmanje 100 mg sintetičkog vitamina E. Toksičnost sintetičkog vitamina E nije dokazana, ali preporučuje se uzimanje prirodnog oblika.

Pored oznaka „d“ i „dl“, često se pojavljuje grčko slovo alfa, koje takođe opisuje strukturu. Sintetički „dl“ vitamin E postoji isključivo u alfa obliku (dl-alfa tokoferol). Prirodni vitamin E postoji kao alfa (d-alfa tokoferol) ili kao kombinacija alfa, beta, gama i delta koja se naziva mešoviti prirodni tokoferoli.

Oblici vitamina E takođe se nazivaju „tokoferol“ ili „tokoferil“ („tokoferil acetat“). Ova dva oblika se ne razlikuju značajno, mada je moguće da se tokoferol apsorbuje nešto bolje i da tokoferil-forma ima duže vreme skladištenja. Oba oblika su aktivna kada se uzimaju oralno, ali koža ne može da koristi tokoferil-formu, a tokoferol treba da se koristi kada se vitamin E nanosi na kožu.

Veće doze vitamina E (iznad 100 IU) ne mogu se nadoknaditi hranom.

Za zdravlje!

Ovaj snažni antioksidans štiti nas od slobodnih radikala koji su glavni uzročnici svih bolesti. Zbog toga hrana bogata vitaminom E poboljšava naš imunološki sistem, bori se protiv raka, dijabetesa, štiti od kardiovaskularnih bolesti, infekcija, problema sa koncentracijom

  1. Tretman protiv većih opeklina

Ulje vitamina E ima izuzetnu moć regeneracije kože i čak može ubrzati zarastanje manjih rana, za prilično kratko vreme. Međutim, treba voditi računa da se primenjuje tek kada se oštećeno područje ohladi.

  1. Umanjuje ožiljke!

Još jedno neverovatno svojstvo vitamina E je njegova sposobnost beljenja ožiljaka. Smatra se najboljim izborom za uklanjanje ožiljaka izazvanih opekotinama i aknama. Kružnim pokretima umasirajte nekoliko kapi ulja vitamina E na ožiljak, bilo da ga imate nekoliko godina ili je nov. Ulje će prodreti duboko u kožu i pomoći ćelijama da se obnove. Za bolje rezultate masirajte ulje svaki dan.

  1. Jačanje imuniteta

Što se tiče jačanja imuniteta, navikli smo da prvo razmišljamo o vitaminu C, ali vitamin E je takođe presudan za imunitet. Štaviše, ova dva vitamina neprestano rade zajedno na održavanju odbrambenog sistema tela.

  1. Prevencija raka kože

Za one koji iz bilo kog razloga provode puno vremena na otvorenom, savetujemo Vam da pomešate nekoliko kapi ulja vitamina E u kremu za sunčanje i obavezno ga nanesete pre izlaska na sunce.

  1. Protiv strija

Svaka trudnica i majka znaju da su strije jedan od najmrskijih izdajnika blaženog stanja. Istraživanja su pokazala da redovna masaža ovog ulja može strije s vremenom izbledjeti - čak i one koje su se pojavile pre nekoliko godina.

  1. Tretman protiv ekcema i psorijaze

Ako imate pomenute probleme sa kožom, preporučuje se dva puta dnevno masirati vitamin E na pogođenim mestima. Pozitivni rezultati biće vidljivi vrlo brzo.

  1. Supernega kožice oko noktiju i nokata

Jedna od najefikasnijih nega za suve i lomljive nokte i ispucale kožice oko noktiju je tretman vitaminom E. Možete kapnuti nekoliko kapi u posudu sa vodom i natopiti nokte u dobijeni rastvor ili umasirati po jednu kap ulja na svaki nokat i kožicu.

  1. Protiv ispucale kožice usana i herpesa

Vitamin E deluje kao ovlaživač i izuzetno je uspešan u lečenju ispucale kožice na usnama, a redovnom upotrebom možete sprečiti stvaranje herpesa.

  1. Izvrsno utiče na rad srca

Obnavljajući i terapeutski efekti vitamina E čine ga najčešćim dodatkom ishrani. Održava srce zdravim, sprečava stvaranje holesterola, poboljšava rad krvnih sudova...

  1. Kupka za dušu i telo

Dodate li malo ovog svestranog ulja u kupku, imat će izvrsno terapeutsko djelovanje. Uz to hidratizira kožu i kosu!

  1. Menstrualni grčevi (dismenoreja)

Čini se da uzimanje vitamina E 2 dana pre krvarenja i 3 dana nakon početka krvarenja smanjuje bol i smanjuje menstrualni gubitak krvi. Uzimanje vitamina E sa ribljim uljem moglo bi da pruži još veće olakšanje bola od samog uzimanja vitamina E.

  1. Predmenstrualni sindrom (PMS)

Čini se da uzimanje vitamina E ustima smanjuje anksioznost, žudnju i depresiju kod nekih žena s PMS-om.

  1. Simptomi menopauze

Rani dokazi sugerišu da vitamin E može da smanji valunge u žena nakon menopauze.

Vitamin-E-Odlican-Za-Negu-Koze-Ruku-La-PIEL-Lana-Jurcevic

Za lice i telo!

Naučno je dokazano da redovna upotreba vitamina E poboljšava teksturu kože i uklanja različita oštećenja. Stoga ne čudi što je ovaj vitamin glavni sastojak kozmetike za negu kože i kose.

  1. Glavni ovlaživač kože

Ulje vitamina E poznato je kao izvrstan ovlaživač kože i preporučuje se umesto raznih drugih preparata koji takođe sadrže hemijska jedinjenja, ali nakon određenog vremena mogu oštetiti prirodni hidratantni sloj kože. Pored toga, vitamin E sadrži antioksidante, što je dodatni plus za kožu. Međutim, ne preporučuje se nanošenje čistog vitamina E ulja na kožu jer se najbolje kombinuje, i to u jednakim razmerama, sa nekim drugim uljem, i to pre spavanja, jer će duboko obnoviti kožu.

  1. Saveznik protiv starenja kože

Kako koža prirodno stari, proizvodnja kolagena opada, što dovodi do smanjenja elastičnosti i čvrstoće kože. Uz lošu ishranu, zagađenje vazduha i izloženost raznim hemikalijama, koža progresivno stari, pa joj je potrebna snažna doza antioksidanata u obliku vitamina E. Redovnom upotrebom koža se može znatno podmladiti - bore se smanjuju, izgleda mekše i čvršće.

  1. Smiruje opekline od sunca

Uprkos upozorenjima o štetnosti prekomernog izlaganja suncu, mnogi od nas ne brinu previše o tome, pa su opekline sastavni deo našeg odmora.

Nanesite ulje vitamina E na oštećeni deo kože i ono će popraviti oštećenje epidermisa i ’izlečiti’ vaše bolesti. Za najbolje rezultate nanosite ulje dva puta dnevno.

  1. Tretman protiv tamnih mrlja / pigmentacije

Pigmentacijske mrlje na telu, najčešće na rukama i licu, mogu biti rezultat različitih uticaja - slobodnih radikala, ubrzanog starenja, problema sa jetrom... Vitamin E sa svojim moćnim antioksidantima vrlo je uspešan u uklanjanju i sprečavanju ovih problema. Nanošenjem na mrlju poboljšaćete regeneraciju ćelija i osvetlite tamne mrlje.

  1. Univerzalni čistač

Nanesite nekoliko kapi ovog ulja na blazinicu i dobit ćete univerzalni čistač lica – za sve tipove kože.

  1. Tretman za područje oko očiju

Ne samo da će ublažiti sitne bore vidljive oko očiju, nego će i temeljito ukloniti make-up!

Vitamin-E-Zdrav-Za-Kozu-Lica-La-PIEL-Lana-Jurcevic

Za kosu!

Osim što ubrzava cirkulaciju vlasišta, ulje poboljšava teksturu i kvalitet kose, pa se široko koristi u tretmanima protiv gubitka kose i drugih problema.

  1. Stimulira rast kose

Već smo istakli da je ulje vitamina E izuzetno bogato antioksidantima, što poboljšava imuni sistem i cirkulaciju krvi u ćelijama po celom telu, uključujući i kožu glave. Dobra cirkulacija pravi je stimulator zdravog i bujnog rasta kose.

  1. Prevenira prerano starenje kose

Kako usporava starenje ćelija u telu, vitamin E neizbežno usporava starenje kose. Zahvaljujući antioksidantima, vrlo uspešno sprečava lomljenje kose i sede kose.

  1. Za sjajnu kosu

Redovnim tretmanom kose sa uljem vitamina E ona postaje sjajna i lepša nakon kratkog vremena. Zbog toga je preporučljivo masiranje vlasišta najmanje jednom nedeljno sa ovim bogatim uljem koje će dubinski hidrirati kožu glave, ali i kosu od korena do samih vrhova. Na ovaj način ćete vratiti izgubljeni sjaj kosi i istovremeno podstaknuti proizvodnju sebuma koji je zaslužan za raskošnu kosu na glavi.

  1. Obnavlja ispucale vrhove

Šta je sa suncem, vetrom, stalnim sušenjem, uvijanjem ili peglanjem... kosa pati od raznih oštećenja, pa joj ništa ne odgovara više od tretmana vitaminom E koji će trenutno popraviti svu štetu!

Vitamin-E-Odlican-Za-Kosu-La-PIEL-Lana-Jurcevic

Koliko vitamina E Vam treba?

Ako u Vašoj ishrani nema malo masnoća, verovatno unosite dovoljno vitamina E. Ali pušenje, zagađenje vazduha, pa čak i izlaganje sunčevim štetnim ultraljubičastim zracima mogu iscrpeti zalihe vitamina u vašem telu.

Prema Nacionalnom institutu za zdravstvo, tinejdžeri i odrasli trebalo bi da primaju oko 15 mg vitamina E dnevno. Trudnice bi trebale dobiti isto. Žene koje doje treba da povećaju unos na 19 mg.

Za decu NIH preporučuje 4-5 mg za novorođenčad, 6 mg za decu od 1 do 3 godine, 7 mg za decu od 4 do 8 godina i 11 mg za one od 9 do 13 godina.

Za dobijanje vitamina E nisu vam potrebne kapsule ili ulje. Mnoge prerađene namirnice, posebno žitarice i sokovi, obogaćene su vitaminom E. Takođe se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući:

  • Biljna ulja poput ulja pšeničnih klica, suncokreta i šafrana su među najboljim izvorima vitamina E. Ulja kukuruza i soje takođe daju deo vitamina E.
  • Orašasti plodovi (poput kikirikija, lešnika, a posebno badema) i seme (poput suncokretovog semena) takođe su među najboljim izvorima vitamina E.
  • Zeleno povrće, poput spanaća i brokule, pruža malo vitamina E.
  • Prehrambene kompanije dodaju vitamin E nekim žitaricama za doručak, voćnim sokovima, margarinima i namazima i drugoj hrani. Da biste saznali koje sadrže vitamin E, proverite etikete proizvoda
  • avokado i druge masti

    Šta se dešava ako ne unesete dovoljno vitamina E?

    Nedostatak vitamina E je vrlo retka pojava kod zdravih ljudi. Gotovo uvek je povezan sa određenim bolestima kod kojih se masnoća ne probavlja i ne apsorbuje pravilno. Primeri uključuju Kronovu bolest, cističnu fibrozu i određene retke genetske bolesti poput abetalipoproteinemije i ataksije sa nedostatkom vitamina E (AVED). Vitaminu E je potrebno malo masti da bi ga probavni sistem apsorbovao.

    Nedostatak vitamina E može prouzrokovati oštećenje nerva i mišića što rezultira gubitkom osećaja u rukama i nogama, gubitkom kontrole telesnih pokreta, slabošću mišića i problemima sa vidom. Još jedan znak nedostatka je oslabljeni imunološki sistem.

    Paradoks vitamina E

    Žurba da svoju ishranu dopunimo antioksidantima, uključujući vitamin E, možda nije najbolji način da delujemo. Neki stručnjaci tvrde da uzimanje velikih doza bilo kog antioksidansa nema stvarnu preventivnu ili terapijsku vrednost ako nemate nedostatak vitamina E.

    Opreza nikad dosta

    Prekomerni unos vitamina E kroz svakodnevnu hranu je gotovo nemoguć. Međutim, ljudi koji uzimaju vitamin E u obliku dodataka ishrani moraju da budu oprezni. Deluje antikoagulantno, pa njegove velike doze pojačavaju delovanje antikoagulantnih lekova i stvaraju rizik od unutrašnjeg krvarenja. Pored toga, dijetetski suplementi sa vitaminom E mogu uticati na efekat hemoterapije, a njegova dugotrajna upotreba u većim količinama povećava rizik od raka prostate i srčane insuficijencije. Dakle, ako uzimate lekove, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što uzmete vitamin E kao dodatak ishrani.

    La PIEL proizvodi u kojima je jedan od sastojaka vitamin E:

    Sugar BABE - za neverovatno meku, negovanu, glatku i mirisnu kožu. Obnavlja svoj površinski sloj i tako pomaže kod urastanja dlaka, manjih strija i manjih ožiljaka.

    "KISS ME" Lip Balm - Prirodna formula obogaćena vitaminima i hranljivim sastojcima.

    Kiss-Me-Balzam-Za-Usne-La-PIEL-Lana-Jurcevic


    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.