Vitamin F pomaže svima - od suve do masne kože!

Vitamin F i sve njegove blagodati!

Što se tiče nege kože, postoji pregršt vitamina koje svi znamo, volimo i verujemo da mogu da promene naš ten. Stručnjaci zagovaraju vitamin C zbog njegovih sjajnih efekata i sposobnost zaštite od zagađenja, vitamin E za njegova intenzivno hidratantna svojstva i sposobnost zaštite od štete u životnoj sredini, a vitamin A (iz kojeg potiče čudesni sastojak retinol) za piling kože i minimiziranje problema kao što su akne, hiperpigmentacija i tanke bore. Ali postoji još jedan vitamin koji se bori za mesto u Vašem arsenalu za negu kože, i iako je trenutno još uvek neopevani heroj na polju lepote, to definitivno ne bi trebalo da bude. Razmišljajući o nezi kože, mnogi stručnjaci sa sigurnošću tvrde da bi vitamin F trebao biti novi BFF Vaše kože.

Znamo o čemu razmišljate: da li uopšte postoji vitamin F? Pa, upoznajmo se. :)

 

Što je vitamin F?

Vitamin F Serum Korak U Nezi Koze Za Lepu KozuIako Vam se čini da je vitamin F vitamin, on to nije, bar ne po standardnoj definiciji. Vitamin F tačnije odgovara opisu masti, odnosno esencijalnih masnih kiselina ili lipida. Masti su takođe poznate i kao lipidi i neverovatno su važne kada je u pitanju održavanje jakog i zdravog zaštitnog sloja kože koji se naziva i stratum corneum. Vitamin F je termin koji se odnosi na kombinaciju dve esencijalne masne kiseline: linolne kiseline (LA) i alfa-linolenske kiseline (ALA). ALA je alfa-linolenska kiselina (ALA) koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, a LA je linolna kiselina koja je bogata omega-6 masnim kiselinama. Njihov zadatak je da regulišu zdravu funkciju tela, što uključuje i zdravlje kože. Kombinacija ALA i LA masnih kiselina, ili vitamina F, takođe nudi mnoštvo zdravstvenih blagodati kao što su smanjenje upale, poboljšanje zdravlja srca, podrška mentalnom zdravlju i kontrolisani šećer u krvi.

Kako deluje vitamin F?

ALA i LA su klasifikovane kao esencijalne masne kiseline, što znači da naše telo ne može samostalno da proizvede te masne kiseline. Međutim, oba su neophodna sastojka za održavanje redovnih funkcija u našem telu, uključujući zdravlje mozga, srca, hormona, imunološkog sistema i kože. Budući da naše telo ne može da ih proizvede samo, potrebe za esencijalnim masnim kiselinama moramo dobiti iz spoljnih izvora. Da, dobro ste pročitali - Vašem telu su potrebni LA i ALA, koji se obično nazivaju vitamin F, da bi pravilno funkcionisalo. Ali zašto se zovu ključni za normalno funkcionisanje ako ih naše telo ne može samo proizvesti? Tehnički, ljudi mogu da dobiju sav vitamin F koji im je potreban iz prehrane, ali postoji i drugi način: kozmetički proizvodi obogaćeni vitaminom F.
I LA i ALA masne kiseline utiču na imuni odgovor i upale u našem telu, pa pošto LA i ALA igraju veliku ulogu u našim ćelijskim membranama i imunološkom zdravlju, oni i vitamin F takođe igraju veliku ulogu u našoj koži. Ova uloga vitamina F može se sažeti u dve reči: zaštitna barijera. Da bi ostala hidrirana, koži je potreban mehanizam za zadržavanje vode u slojevima kože, sprečavajući njeno isparavanje iz ćelija. Masne kiseline su važne komponente mnogih slojeva kože kako bi održale svoju barijernu funkciju: održavajući zadržavanje vode, zadržavajući neophodne hranljive sastojke unutar i toksine iz okoline spolja. Drugim rečima, vitamin F pomaže u blokiranju vlage i zadržavanju toksina i bakterija, u lečenju postojećih oštećenja kože i sprečavanju suvoće, grube teksture, povećane osetljivosti, za alergije, upale, starenje i stanja kože (rozacea, akne, ekcem i atopijski dermatitis). To su u osnovi sva moguća stanja kože i problemi, pa sa sigurnošću možemo reći da je vitamin F prilično univerzalan i važan u nezi kože.
Vitamin F takođe pomaže u održavanju zdrave kose i noktiju i održava kožu celog tela mekom i glatkom, pa ako patite od oljuštenih stopala ili laktova, povećajte dnevni unos vitamina F.
Pored kozmetike za negu kože kojoj se vitamin F direktno dodaje kao sastojak, vitamin F možete pronaći i u nekim od vaših omiljenih biljnih ulja. Vitamin F sadrži, na primer, suncokretovo ulje, šafran, noćurk, seme šipka, lan, seme brusnice, avokado, maslina i konoplja, pa možemo reći da su ova ulja odlični izvori vitamina F.

 

Koje su prednosti korištenja vitamina F u nezi kože?

  • Zadržavanje vlage - Pošto se smatra omega-6 esencijalnom masnom kiselinom, vitamin F kada se koristi na koži postaje ceramid, hidratantni sastojak koji je takođe zaslužan za zaštitu kožne barijere i zadržavanje vlage. U kozmetici, linolenska kiselina služi kao sastojak koji pomaže u održavanju optimalnog nivoa vlažnosti kože, a time i zdravog nivoa elastičnosti.
  • Zaštita kožne barijere - Bez vitamina F naša kožna barijera je ugrožena. Kako starimo, naša barijera počinje da postaje porozna i ako kožnu barijeru pogledate pod mikroskopom, videćete male rupe na njoj. Takva koža može postati gruba i ispucala, a to se dešava jer nemate dovoljno masti. To nas dovodi do važnosti primene vitamina F u nezi kože kako bi se obnovila ta barijerna funkcija. Ovo je takođe veoma važno napomenuti ako volite razne korake u nezi kože i ulažete u skupe kozmetičke proizvode. Ali ako nemate dobru kožnu barijeru, zapravo trošite i vreme na negu kože i novac na skupe proizvode, jer ako Vaša koža ne funkcioniše pravilno, manje su verovatni svi skupi sastojci koje nanesete na kožu na posao.
  • Smanjivanje upale - Vitamin F može biti izuzetno koristan za one koji imaju upalne probleme sa kožom, poput dermatitisa i psorijaze. Vitamin F pomaže u smanjenju upale, kao i u regulisanju zdrave funkcije ćelija i prekomernog gubitka vode.
  • Borba protiv akni - Istraživanja pokazuju da su oni koji imaju akne lokalnom primenom vitamina F uspeli da smanje svoju veličinu za 25% za samo mesec dana. Pored toga, vitamin F reguliše ćelijski metabolizam, odnosno pospešuje proces zarastanja i deluje kao antiinflamatorno sredstvo, što je izuzetno važno u lečenju kože sklone upalnim procesima poput akni, a dobro ga podnosi čak i vrlo osetljiva koža. Ako imate kožu sklonu aknama, primena vitamina F može smanjiti crvenilo i suvoću, što može biti neželjeni efekat proizvoda od akni.
    Vitamin F Za Zdravu I Lepu Kozu
    • UV zaštita - Jedna od važnih prednosti vitamina F je njegova sposobnost da se pretvori u jedinjenja koja pokazuju upalna i imunološka svojstva koja mogu promeniti ćelijski odgovor naše kože na ultraljubičasto svetlo. To u osnovi znači da može smanjiti upalu i poboljšati oporavak od izloženosti okoline koja šteti zdravim ćelijama kože i obezbediti dodatni sloj sistemske foto-zaštite ako slučajno zaboravite da nanesete kremu zaštićenu zaštitnim faktorom nekih dana.
    • Borba protiv psorijaze - Vitamin F je najbolji za pacijente sa vrlo osetljivom kožom i stanjima kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, seboreični dermatitis, rozacea i koža sklona aknama.
    • Blokiranje nadražujućih materija - Vitamin F poznat je i kao linolna kiselina, esencijalna masna kiselina koja se koristi za izradu ceramida koji pomažu u izgradnji najudaljenijeg sloja kože. Oni pružaju "cement" da ćelije drže na okupu i tako blokiraju iritante, UV svetlost, zagađivače i pokazuju antiinflamatorna svojstva. Tako je dokazana bolja zaštitna funkcija kože od spoljnih stresora zbog kontinuirane upotrebe preparata na bazi linolenske kiseline, odnosno vitamina F.
    • Pružanje blistavog sjaja - Generalno, svako ko traži zdraviji i mlađi ten može imati koristi od česte upotrebe masnih kiselina kao što je vitamin F, npr. Da bi izbegao suvoću, grubu teksturu, iritaciju, alergije, upale i druge znake starenja.
    • Smirivanje ugrožene kože - Vitamin F je odličan za one koji imaju hronična stanja kože koja se odlikuju oštećenom zaštitnom funkcijom kože, jer smiruje upalu i smiruje problematičnu kožu.

    Da li vitamin F ima neželjene efekte i kako ga koristiti?

    Vitamin F nema poznate neželjene efekte, ali pod uslovom da ga koristite prema uputstvima. Vitamin F se može koristiti ujutru ili uveče, ali ako proizvod sadrži i retinol ili komponentu vitamina A, najbolje je da ga koristite pre spavanja. To je zato što proizvodi sa retinolom i vitaminom A mogu da izazovu crvenilo ili suvoću, pa budite oprezni.

    Vitamin F se može naći u različitim oblicima i sastojak je mnogih različitih proizvoda za negu kože. Od seruma preko ulja do kreme, vitamin F je dragocen sastojak koji koriste mnogi proizvođači. Tačan način upotrebe varira u zavisnosti od proizvoda, ali ako koristite čisti oblik ulja, možete ga koristiti i ujutru i uveče kao deo Vaše svakodnevne rutine. Kao opšte pravilo, najbolje je početi koristiti polako. Obično se može koristiti jednom do dva puta dnevno, ali najbolje je započeti jednom dnevno da biste videli kako Vaša koža reaguje na vitamin F pre nego što počnete da ga često koristite. Možete i da napravite sopstvenu masku mešanjem vitamina F u blagu kremu za lice ili serum. Ali obavezno dodajte ulje direktno u deo koji ćete dodati koži, a ne u celu teglu ili bočicu jer možete poremetiti koncentraciju sastojaka u svom proizvodu i potencijalno smanjiti vreme poluraspada. Ako koristite vitamin F u obliku maske, masku ostavite dovoljno dugo da sastojci prodru u kožu.

    Hrana bogata vitaminom F.

    Esencijalne masne kiseline, ili vitamin F, ljudsko telo ne može sintetizovati samo, zato ih treba unositi ishranom. Postoje dve porodice omega masnih kiselina: omega-3, koje su derivati linolenske kiseline, i omega-6, koje su pak derivati linolne kiseline. Oni igraju ključnu ulogu u imunološkim i protivupalnim procesima i proizvodnji hormona neophodnih za održavanje mladalačkog izgleda kože.

    Hrana Bogata Vitaminom F

    Vitamin F možete dobiti iz sve masne hrane životinjskog porekla, a možda ćete biti naviknuti na izbegavanje. Omega-3 i omega-6 masne kiseline možete dobiti i iz mesa, posebno ribe poput lososa, pastrmke, skuše i tunjevine, koje sadrže mnoge od ovih zdravih masti. Pored toga, vitamin F sadrži i ulje semenki grožđa, laneno ulje i ulje klica i oraha. Uvek birajte sirove, a ne pržene orahe, jer vam mogu pomoći da dobijete vitamin F, koji je u velikim količinama prisutan u uljima oraha. Seme poput soje, oraha, sezama i suncokreta takođe sadrži puno esencijalnih masti. Korisni avokado je važan biljni izvor vitamina F, a može se naći i u mahunarkama.

    Omega-6 masne kiseline, koje se nalaze u nerafinisanim bučinim, bademovim, maslinovim, kukuruznim, suncokretovim i pšeničnim uljima, i u dragocenom cedrovom ulju koje se može naći u apotekama, više su zastupljene u prirodi. Kikiriki, pistacija, kedar i bundeva su bombe sa vitaminom F.

    Kao što vidimo, vitamin F se može dobiti u mnoštvu izbora hrane, takođe u bademima, chia semenkama i žumanjcima, dok je možda najvažniji izvor vitamina F laneno seme.

    Nedostatak vitamina F.

    Kao što smo do sada mogli da vidimo, vitamin F sadrži supstance neophodne za život, iz kojih se sintetišu druge zasićene masne kiseline. Ovaj vitamin F ima funkcije oporavka i stvaranja tkiva i ćelija u telu.

    Kada koži nedostaje vitamina F, ona postaje suva, perutava i sklona ekcemu. Ožiljci polako prolaze, odnosno usporava se prirodna sposobnost kože da se obnavlja. Nedostatak vitamina F uzrokuje gubitak vode i prekomernu žeđ. Ljudi koji često imaju dugotrajnu modricu na koži imaju nedostatak vitamina F. Ostali znaci nedostatka uključuju ogrebotine koje polako zarastaju, sjajnu kosu i suve oči. Ljudi sa niskim nivoom ovog vitamina mogu da pate od ekcema.

    Hronični nedostatak vitamina F u organizmu doprinosi nastanku vaskularnih bolesti poput arterioskleroze, flebitisa, upale vena, tromboze, srčanog udara, poremećaja jetre i hroničnih bolesti digestivnog sistema poput dijareje i zatvora, ali takođe smanjuje otpornost na virusi i bakterije.

    Nedostatak vitamina F može prouzrokovati i pogoršati sve problematične situacije, kao što je već pomenuto, na koje utiču esencijalne masti. Nedostatak vitamina F može izazvati akne, psorijazu ili ekcem. Mnoge kožne bolesti povezane su sa nedostatkom vitamina F, kao i sa nepovoljnim odnosom omega-3 i omega-6 kiselina u telu. Simptomi nedostatka vitamina F mogu uključivati gubitak kose, probleme sa bubrezima, srcem i jetrom. Primećuje se oslabljeni imunološki sistem, čak i poremećaji u ponašanju. Nedostatak korisnih nezasićenih masti uzrokuje tendenciju ka sporom oporavku organizma i podložnosti infekcijama. Smatra se da nedostatak vitamina F dehidrira suzne žlezde, utiče na krvni pritisak i nivo holesterola, koji mogu biti visoki, i povećava verovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka u krvi. Suva koža, perut ili lomljivi nokti takođe su pokazatelji nedostatka vitamina F.

     La Piel Glow Babe Prirodna Kozmetika By Lana Jurcevic Sadrzi Vitamin F

     

     

     

     

    La PIEL Glow BABE - Mirisna i sjajna bronzana voda za lice i telo sadrži vitamin F, glicerin i pantenol koji neguju, obnavljaju i štite kožu. Vitamin F takođe deluje protivupalno i pružiće vam negu i obnavljanje oštećene i beživotne kože. Šimer daje najlepši izgled kože koji ste ikada zamislili, a miris će vas oboriti s nogu!


    Komentariši

    Komentari moraju biti odobreni pre objave

    ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

    BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

    Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

    PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

    Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

    VELIKA ZAJEDNICA

    Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.