Zašto se bore javljaju i kako ih se rešiti?

Bore, tanke linije i prvi znaci starenja su problemi sa kojima se koža susreće u sve ranijim godinama.

Iako je to potpuno prirodan i neizbežan proces starenja za sve, primećivanje prve bore na licu nije prijatno iskustvo ni za jednu ženu. Svi znaju da koža s godinama gubi elastičnost, što je važan korak za stvaranje tankih linija i bora, ali odakle zapravo potiču?

Šta uzrokuje bore?

Bore su neizbežni deo starenja, ali postoje i mnogi unutrašnji i spoljni faktori koji mogu ubrzati razvoj i stvaranje bora. Bore se najčešće javljaju kao rezultat nekoliko faktora:

Bore I Tanke I Fine Linije Starenje Koze
  • STARENJE - Starenjem, glatka koža polako nestaje jer opada broj supstanci koje našu kožu čine glatkom. Te supstance su zapravo kolagen, elastin i hijaluronska kiselina. U mladoj koži pravilan raspored dermalnog tkiva, kolagena i elastina doprinosi izgradnji strukture kože čije su glavne karakteristike ujednačen ten i čvrstoća kože. Vremenom, unutrašnji proces starenja, koji je upisan u naše gene, i oksidativni stres, izazvan spoljnim faktorima (kao što je izlaganje suncu), počinju da utiču na izgled kože. Svake godine kolagen u telu padne za čak 1%, što u kombinaciji sa slabljenjem strukture dermalnog tkiva uzrokuje gubitak čvrstoće kože i pojavu bora. Starenje takođe smanjuje sposobnost zadržavanja vlage i stvaranja ulja, što sve doprinosi procesu stvaranja bora.
  • KONTRAKCIJE MIŠIĆA LICA - Bore između obrva, kao i bore oko očiju, rezultat su kontrakcija mišića. Nasmejani, namrgođeni, škiljeći i drugi uobičajeni izrazi lica čine da ove bore postaju izraženije. Vremenom takve bore, uz dodatnu „pomoć“ gravitacije, stvaraju jastučiće i opuštene kapke na licu.
  • SUNČANA SVETLOST - Dugotrajno i prekomerno izlaganje suncu oštećuje kožu i na njoj izaziva oštećenje kolagena, što dovodi do dodatnog slabljenja elastične, oslabljene strukture kože koja će biti podložnija borama. Da biste sprečili negativne efekte sunca na kožu i odložili stvaranje bora, pokušajte da izbegavate direktnu sunčevu svetlost od 10 do 16 sati i svakodnevno nanosite SPF kremu za sunčanje, čak i zimi kada je oblačno. Ako je koža nezaštićena kada je izložena suncu, UV zraci mogu doprineti nastanku bora.
  • SUHOST KOŽE - Kao rezultat smanjenog funkcionisanja kože, starija koža postaje sve više suva i sklona problemima poput svraba i grube kože. Između ostalih faktora, ovo je uzrokovano smanjenom proizvodnjom hijaluronske kiseline koja se proizvodi u koži. Hijaluronska kiselina je vezivo koje okružuje ćeliju i daje koži mladalački izgled i glatkoću. Smanjenje ove prirodne supstance u koži znači poremećaj u strukturi kože koji postaje podložniji stvaranju bora.
  • PUŠENJE - Oksidativni stres takođe podstiče pušenje koje dozvoljava slobodnim radikalima da oštete strukturu kože i doprinosi opštim znacima starenja, uključujući bore. Pored toga, nikotin i hemikalije u cigaretama oštećuju kolagen i elastin u koži. Ovo utiče na čvrstoću i elastičnost, a takođe može prouzrokovati bore. Prevremene bore su još jedan vrlo dobar razlog da prestanete da pušite ili da nikada ne započnete.

Koje su vrste bora?

Pored redovne rutine nege kože, najjače oružje u borbi protiv stvaranja neželjenih bora na licu i ublažavanja postojećih je - znanje. Postoji pet vrsta bora, od kojih su svaka uzrokovana različitim spoljnim i unutrašnjim faktorima.

  1. BORE KAO SUVE LINIJE - Kao što samo ime govori, uzrok suvih linija je nedostatak vode. Naše telo se sastoji od oko 75% vode, pa ne čudi da i najmanja promena u hidrataciji tela izaziva probleme. Bez dovoljno vode, koža ne može da se obnavlja ili efikasno stvara nove ćelije, a samim tim i njena čvrstoća je narušena. Linije i bore na licu uzrokovane suvoćom najčešće su bore na čelu, a ako ste „žrtva“ takvih bora to možete proveriti jednostavnim testom: podignite obrve, gledajte kako se linije formiraju i da li ostaju kad spustite obrve, vrlo je verovatno da se ovaj tip bora. Najjednostavniji način za izbegavanje takvih linija je - hidratacija. Pored toga što u telo unosite dovoljno vode, birajte proizvode čiji je glavni sastojak hijaluronska kiselina, sastojak koji dermatolozi preporučuju za punjenje i hidrataciju kože.
    Bore Smijalice La Piel Prirodna Kozmetika By Lana Jurcevic
  2. IZRAŽAJNE BORE - Smeh, treptanje, mrštenje... Sve ponavljajuće radnje, odnosno kontrakcije mišića lica, mogu dovesti do bora na mestima na kojima se koža nabora - posebno kako starimo. Iako se izraz „izražajne bore“ čini izuzetno ozbiljnim, one su zapravo „najpozitivnije“ bore - bore smijalice koje se pojavljuju oko očiju i usana.
  3. BORE STARENJA - Sa godinama naša koža gubi čvrstoću, kolagen i elastin koji su odgovorni za elastičnost kože proizvode se u manjim količinama, zbog čega koža postaje opuštena. Bore starenja ne mogu se sprečiti, ali se njihov izgled može usporiti. Takve bore obično se nalaze na čelu, oko očiju i usana, a dobra vest je da su stareće bore manje vidljive od ostalih vrsta bora.
  4. BORE SPAVANJA - Šta se tiče bora, svi prvo (a često i samo) misle na one koji se pojave na licu. Bore u snu se obično javljaju na dekolteu - tanke linije se formiraju između i iznad krivine grudnog koša, ali i na licu ako spavate na trbuhu, glava čvrsto pritisnutih uz jastuk. Rešenje je - spavajte na leđima.
  5. "DNEVNE" BORE - Gotovo 50% žena misli da uveče izgledaju starije nego ujutru kada se probude. I ovo nije zabluda - to je fenomen koji se naziva „dnevno starenje kože“. Svi spoljni faktori kao što su zimi vetar i hladnoća, leti sunce, zagađenje tokom cele godine i nezdrave navike poput pušenja narušavaju ravnotežu epidermisa. Posledice ovoga su manje vidljive u mladosti iz razloga što se koža obnavlja u roku od šest sati dok mi spavamo. S druge strane, starijoj koži je potrebno čak šest puta duže za isti postupak obnove! Jednostavna kalkulacija dovodi do zaključka da jednostavno nema dovoljno sati dnevno za temeljno obnavljanje „kože odraslih“.

Gde se bore najčešće pojavljuju?

Bore na licu obično se prvo pojavljuju u sledećim oblastima:

Bore Na Celu Nedostatak Hidratacije
  • bore na čelu - Na čelu možete primetiti vodoravne linije i bore između obrva. Oni počinju kao „oponašaju bore“, delimično su uzrokovani izrazima lica, a vremenom se produbljuju.
  • bore oko očiju - Bore oko očiju pojavljuju se na spoljnim uglovima očiju kao sitne bore, koje vremenom postaju sve izraženije. Poznate su kao „bore smijalice“, a ove bore su obično prve koje se primećuju. Javljaju se zato što je gušća koža u tom predelu sklonija borama nego bilo koje drugo područje lica.
  • bore oko usana (nazolabijalni nabori) - Dublje bore se pojavljuju od nosa do usta i povezuju ta dva područja. Ove bore su poznate kao nasolabijalne nabore, a pojava ovih bora može biti povezana sa gubitkom volumena, jer su takođe znak opuštenosti kože.
Vremenom se zbog starenja na licu pojavljuju fine linije. Na njih ne utiče izraz lica i oni su uvek vidljivi. Prvo se manifestuju kao blago naborani delovi kože koji sa godinama postepeno prerastaju u izraženije bore, a smanjenje elastičnosti i gustine doprinosi njihovom nastanku. Pojavljuju se na svim delovima lica, ali su najuočljiviji oko i ispod područja oko očiju.

Koja je prevencija nastanka bora?

Linije koje će pre ili kasnije ukrasiti vaše lice zavisiće od nekoliko faktora, uključujući gene i način života. Geni ili efekti gravitacije ne mogu se promeniti, ali možemo se potruditi da sprečimo oštećenje kože koje bi moglo biti uzrok rana ili istaknutijih bora.
Evo nekoliko saveta za zaštitu kože i smanjenje pojave bora:
  1. Zaštita kože od sunca

  2. Zdrav način života

  3. Duboka hidratacija

  4. Odabir adekvatnih proizvoda za negu

Zaštitite kožu od sunca!

Već znate da je sunce jedan od vodećih uzroka oštećenja kože, ali svoj život ne možemo provesti živeći pod staklenim zvonom. UV zraci i drugi slobodni radikali poput zagađenja vazduha uzrokuju oksidativni stres u našim telima, što zauzvrat može dovesti do bora. Najveće oružje u borbi protiv sunca je svakako dobra zaštitna krema sa zaštitnim faktorom. Da biste sprečili i popravili svakodnevno oštećenje kože, pomaže i nanošenje antioksidativnog seruma kao što je vitamin C. Ograničite vreme provedeno na suncu, posebno u podne, i uvek nosite zaštitnu odeću, poput šešira širokog oboda, košulje dugih rukava i sunčane naočare. Takođe, koristite kremu za sunčanje SPF tokom cele godine!

Kad god je to moguće, vodite zdrav način života!

Lepa i blistava koža započinje načinom na koji se hranimo, ali postoje posebno zdrava hrana koja vam može pomoći da usporite čak i starenje kože! Neke od takvih namirnica su crvena paprika, papaja, borovnice, brokoli, spanać, orasi, avokado, slatki krompir i semenke nara. Konzumacija šećera i alkohola takođe može ubrzati starenje kože, pa se prepustite umerenosti. Preskočite i pušenje, što je velika zdravstvena opasnost i može izgledati starije nego što jeste. S druge strane, vežbanje, odmor i smanjenje stresa mogu smanjiti i potencijalno čak preokrenuti vidljive i nevidljive znakove starenja tokom godina.

Izaberite proizvode za negu prema stanju vaše kože!

  • Još nema znakova bora na koži? Neka vaš arsenal proizvoda bude jednostavan, a višenamenski proizvod koji preporučujemo je ulje divlje ruže koje služi kao hidratant, osvetljivač, antioksidant, pojačivač kolagena i još mnogo toga.
  • Da li osećate da sa godinama vaša koža postaje suva? Počnite da koristite hijaluron koji pojačava elastičnost i vlažnost kože. Ovo će biti vaš novi najbolji prijatelj zbog kojeg će vaša koža biti mlada i zdrava.
  • Počeli ste da osećate kako se koža opušta i primećujete bore na licu? Retinoidi i serum vitamina C su odlični borci protiv bora i smanjuju fine linije i podočnjake.

Duboka hidratacija

Svakodnevna hidratacija je neophodna bez obzira na tip i stanje kože. Kada je koža suva, gubi elastičnost i lakše se lomi. Izaberite proizvod koji odgovara vašem tipu kože i ne izaziva iritaciju, a hidratantna krema se preporučuje za upotrebu nakon čišćenja lica kako bi "zaključala" vlagu na koži. Hidratantna krema zadržava vodu na koži, što pomaže za prikrivanje tankih linija i bora. 

Kako da se smanji vidljivost bora?

Krema I Serum Protiv Bora Resenje Za Bore I Tanke I Fine Linije

Opšti odgovor na ovo pitanje su krema i serum protiv bora, ali ključ za uklanjanje bora su antioksidanti, vitamini, sredstva za osvetljenje kože, kao i oni sastojci koji dobro hidriraju kožu. Preciznija lista sastojaka, od kojih bi dobra krema i serum protiv bora trebalo da sadrže bar jedan, izgleda ovako:

  • VITAMIN C - Glavne blagodati upotrebe vitamina C su proizvodnja kolagena, regeneracija kože i smanjenje upale. Kolagen je izuzetno važan za podmlađeni izgled kože i ublažavanje bora, a vitamin C može biti važan čak i ako pored bora imate i akne. Vitamin C takođe ima antioksidativna svojstva i neutrališe slobodne radikale koji štetno deluju na ćelije kože i njen izgled. Još jedna prednost ovog vitamina je što utiče na osvetljavanje tamnih mrlja. Ako vam je ovaj znak starenja prioritet za uklanjanje, odlučite se za vitamin C serum.
  • RETINOL - Retinol (derivat vitamina A) koji je u poslednje vreme izuzetno popularan važan je sastojak krema i seruma ako želite da pomognete ćelijama kože da se obnove. Kada se koža obnovi, izgleda svežije i mlađe. Retinol je odličan antioksidans, vidno ublažava bore i može odložiti nastanak bora. Ali pošto retinol može da izazove iritaciju, budite oprezni ako je vaša koža osetljiva. Takođe imajte na umu da retinol može da izazove osetljivost na sunce, pa se serum sa retinolom obično preporučuje kao korak večernje nege lica.
  • HIJALURONSKA KISELINA - Ovaj sastojak ima nadimak „prirodni ovlaživač“ jer hidrira kožu i smanjuje njenu suvoću, što je čest znak starenja. Istovremeno, koža neće postati masna od hijaluronske kiseline, već glatka i bez bora, linija i nepravilnosti. Hijaluronska kiselina kao prirodna kiselina je posebna zbog svojih molekula koji mogu da sadrže 1000 puta više vode od sopstvene težine. Serum ili krema sa hijaluronskom kiselinom biće pravi korak za vraćanje prirodne vlage i elastičnosti koži.
  • GLIKOLNA KISELINA - Aktivna supstanca koja pripada alfa hidroksi (AHA) kiselinama deluje duboko i podstiče regeneraciju ćelija kože. Rezultati upotrebe AHA kiselina su uklanjanje mrtvih ćelija kože sa površine, ujednačen ten, smanjene bore i zategnuta koža.
  • CERAMIDI - Ceramidi, molekuli masti koji se nalaze u membrani kože, daju koži svež izgled. Njihov nedostatak dovodi do suve kože i osećaja zatezanja, a takva koža je sklonija borama. Zbog toga su ceramidi, kao jedinjenja koja održavaju vlagu, čest i nezaobilazan sastojak kada je u pitanju kozmetika protiv bora.
  • KOENZIM Q10 - Koenzim Q10 se pominje kao faktor podmlađivanja i glavni igrač u borbi protiv bora. Kao sastojak kozmetike, pomaže vašem telu da proizvodi kolagen i elastin, što može smanjiti pojavu finih linija i bora.

Bore su mapa vašeg života!

Ne uzdržavajte se od izražavanja radosti, sreće ili drugih osećanja. Naše fine linije mogu predstavljati trenutke vredne življenja poput neobuzdanog smeha i osmeha koji su se protezali preko naših lica. Prihvatite bore kakve jesu - tragovi vaših godina proživljenih punim plućima i bez žaljenja. Šta je lepše od toga?


Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.