Dobrobiti kokosovog ulja

Svima već dobro poznato kokosovo ulje sve se češće koristi u kozmetici, zašto je to tako? Koje su dobrobiti kokosovog ulja?

Kokosovo ulje se dobija presovanjem kopre - sušenog mesa kokosa i od kokosove palme. Redovno ga koristimo za negu kože, uklanjanje šminke, kuvanje, negu kose, pa čak i zuba. Postoji bukvalno 100 načina na koje ga možemo koristiti. To je jedna od retkih namirnica koja se može klasifikovati kao „super hrana“. Njegova jedinstvena kombinacija masnih kiselina može imati duboke pozitivne efekte na zdravlje. Tu spadaju gubitak masti, bolja funkcija mozga i razne druge neverovatne koristi.

Dostupne su različite vrste kokosovog ulja, a ljudi ih klasifikuju prema njihovom proizvodnom procesu. Dve glavne vrste su devičansko kokosovo ulje i rafinisano kokosovo ulje. Devičansko kokosovo ulje napravljeno je od svežih kokosovih oraha i možda je bogatije antioksidantima i polifenolima. Rafinisano kokosovo ulje pravi se od sušenog kokosovog mesa. Rafinisano kokosovo ulje može se podvrgnuti nekoliko koraka prerade, uključujući mašinsko presovanje radi dobijanja ulja. Neki proizvođači mogu koristiti hemijske rastvarače, dezodoranse i izbeljivače. Vrsta kokosovog ulja takođe zavisi od tehnike ekstrakcije. Kada proizvođači dobiju ulje bez upotrebe toplote, oni ga zovu hladno ceđeno kokosovo ulje. Ova vrsta je možda bogatija hranljivim sastojcima. Ako proces ekstrakcije koristi paru ili toplotu za istiskivanje ulja iz svežeg kokosovog mesa, to rezultira pritiskom na kokosovo ulje. Generalno, najmanje obrađene vrste kokosovog ulja, poput hladno presovanog devičanskog kokosovog ulja, zdravije su opcije. Da bi kokosovo ulje održalo čvrsto na toploj temperaturi, proizvođači ga mogu hidrogenirati, što znači da se tretira vodonikom. Dobijeni proizvod je bogat veštačkim trans-mastima. Američko udruženje za srce (AHA) kaže da njihova konzumacija povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, čini se da se ovo upozorenje ne odnosi na stavljanje kokosovog ulja na kožu.

Čovek može da koristi bilo koju vrstu kokosovog ulja na koži.

Kokosovo Ulje U Nezi Koze Tela Lica Kose Benefiti Dobrobiti La Piel

Kokos kao biljka donosi plod tokom cele godine. Studije pokazuju da je svaka kokosova biljka jedinstvena u procentu laurinske masne kiseline koju sadrži. Ali bez obzira na to, konzumacija kokosovog ulja nikako ne može biti pogrešan izbor, posebno kada je reč o zdravlju kose i kože, borbi protiv prekomerne težine itd. Kokosovo ulje je jedan od najbogatijih izvora zasićenih masnih kiselina. Najveći broj masnih kiselina u ishrani su dugolančane masne kiseline, ali srednje masne kiseline kokosovog ulja ponašaju se drugačije u metabolizmu.

Iz digestivnog trakta idu pravo u jetru, gde se koriste kao brzi izvor energije ili pretvaraju u ketonska tela, što može imati terapeutski efekat na bolesti mozga poput epilepsije i Alchajmerove bolesti. Pokazalo se da kokosovo ulje efikasno brzo podiže energiju, a koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

Kokosovo ulje je sastavni deo mnogih južnoazijskih dijeta. U početku je kokosovo ulje klasifikovano zajedno sa zasićenom hranom sa masnim kiselinama i kritikovano zbog negativnih efekata na zdravlje. Međutim, istraživačke studije pokazale su da je kokosovo ulje bogat izvor masnih kiselina srednjeg lanca. Dakle, ovo je otvorilo nove izglede za njegovu upotrebu na mnogim poljima. Uprkos svim zdravstvenim blagodatima, potrošnja kokosovog ulja i dalje je potcenjena zbog nedostatka dodatnih naučnih dokaza. Iako studije sprovedene u azijskim zemljama tvrde da imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje srca i lipidni profil seruma, ograničenja u broju studija sprovedenih među zapadnim zemljama sprečavaju potvrdu stvarne vrednosti kokosovog ulja. Stoga se predlažu dugoročne opsežne studije sa odgovarajućom metodologijom da bi se razjasnile sve kontroverze i zablude o potrošnji kokosovog ulja.

Neprerađeno kokosovo ulje bogato je vitaminom E, proteinima i laurinskom, kaprinskom i kaprilnom kiselinom, koji su poznati po svojim antifungalnim svojstvima. Zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina, kokosovo ulje takođe pomaže u obnavljanju prirodne barijere kože.

Lekovita svojstva kokosovog ulja

Zbog visokog sadržaja laurinske kiseline, kokosovo ulje ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno dejstvo. Promoviše apsorpciju vitamina, minerala i aminokiselina, jača imunitet i poboljšava opšte zdravlje tela. Zahvaljujući svom specifičnom hemijskom sastavu, jedno je od najnehranijih sredstava za našu kožu, kosu i nokte, a njegov umirujući miris ublažava svakodnevni stres. Trenutno se na tržištu nalazi veliki broj proizvoda sa kokosovim uljem, ali Beach BABE (www.lapiel.rs) je vrhunski proizvod koji sadrži kokosovo ulje zajedno sa hijaluronskom kiselinom, arganovim i orahovim uljem.

Gojaznost je trenutno jedan od najvećih zdravstvenih problema na svetu. Neki misle da je gojaznost samo pitanje kalorija. Činjenica je da različita hrana i hormoni utiču na naše telo na različite načine. U tom smislu, kalorija NIJE kalorija.

Naime, srednji trigliceridi koje ima kokosovo ulje mogu povećati potrošnju energije u poređenju sa istom količinom kalorija iz dužih lanaca masti. Pokazalo se da srednji trigliceridi u kokosovom ulju povećavaju potrošnju energije za čak 5%, što potencijalno dovodi do značajnog gubitka težine tokom vremena.

Kokosovo ulje najlakše je konzumirati u jutarnjoj kafi. U vruću kafu stavite kašičicu ulja i mešajte da se istopi. Kafa će imati blagi ukus kokosa i pomoći će vašem zdravlju i izgubiti nepotrebne kilograme.

Gotovo 50% masnih kiselina u kokosovom ulju čini 12-ugljenična laurinska kiselina. Laurinska kiselina i monolaurin (monogliceridi proizvedeni enzimskom digestijom kokosovog ulja) mogu da ubiju štetne bakterije, viruse i gljivice, odnosno patogene supstance. Kokosovo ulje puno je zasićenih masti koje zapravo ne oštećuju profil masti u krvi kako se ranije mislilo. Zasićene masti povećavaju dobar holesterol u telu, smanjuju količinu lošeg. Takođe poboljšava faktor koagulacije krvi i antioksidativni status.

Kokosovo ulje i koža

Kokosovo Ulje I Njegovi Benefiti U Nezi Koze Tela Lica I Kose

Vodite li bitku sa suvom i ispucanom kožom? Vreme je da isprobate kokosovo ulje. Idealan je za negu bilo koje kože. Deluje kao antioksidans i sprečava ubrzano starenje kože i bore. Dubinski vlaži i neguje kožu i povećava njenu elastičnost. Takođe se može koristiti za kožne bolesti. Nanošenjem na kožu stvara zaštitnu barijeru i sprečava prodor bakterija u pore kože. Uklanja mrtve ćelije kože lica i podmlađuje kožu. Izuzetno je nežan i može se koristiti kao prirodni odstranjivač šminke. Idealan je za negu kože tokom i nakon depilacije, kao i za negu grube kože stopala. Odličan je za ispucalu kožu ruku tokom hladnih zimskih dana.

Ako želite da pojednostavite rutinu nege kože, pokušajte da posegnete za kokosovim uljem umesto losiona za telo. Ulje je najvažniji multitasker - dakle, savršeno za one koji ne žele da potroše puno vremena na pripremu. Za lepotu, kokosovo ulje bogato je masnim kiselinama srednjeg lanca, što pomaže zadržavanju vlage u koži, pomažući joj da izgleda i oseća se svilenkasto glatko. Kvalitetno kokosovo ulje je divno i potpuno prirodno hidratantno sredstvo protiv starenja kada se primenjuje lokalno. Kada se upije u vašu kožu i vezivna tkiva, kokosovo ulje pomaže u smanjenju pojave finih linija i pomaže da vaša vezivna tkiva budu čvrsta i podatna. Takođe pomaže u pilingu spoljnog sloja mrtvih ćelija kože, čineći vašu kožu glađom. "Kokosovo ulje je takođe odlično i efikasno kao sredstvo za uklanjanje šminke nakon dugog dana. Ulje ne samo da privlači nečistoće i nakupine, već je i prirodno antibakterijsko i antimikotično sredstvo. Ali kao i kod svega što nanosimo na kožu, kvalitet je ključan. Kvalitetno kokosovo ulje može se visoko preraditi (i eventualno kontaminirati), što može dovesti do izbijanja i drugih iritacija kože. Svakako, preporučuje se da se pri odabiru držite određenih formula, u njemu koristite samo prečišćeno, hladno ceđeno kokosovo ulje kao sredstvo za uklanjanje šminke, jednostavno ga utrljajte u dlanove da se zagreju, a zatim počnite masirati lice, polako rastvarajući prljavštinu nakon radnog dana. Na kraju, isperite toplom vodom i osušite.

Blagodati kokosovog ulja za kožu

  • Pomaže u hidrataciji kože
  • Omogućava brže zarastanje i obnavljanje kože
  • Brzo se upija
  • Umiruje nadraženu kožu (osip, alergije i upalna stanja)
  • Antifungalna akcija
  • Antibakterijsko delovanje (uništava površinske bakterije)
  • Štiti kožu od slobodnih radikala

Kokosovo ulje i kosa

Toliko puta ste čuli da je kokosovo ulje za kosu dobro. Napisaćemo šta ga čini tako moćnim sastojkom i kako ga možete koristiti. Kokosovo ulje je svestran proizvod za zdravlje i lepotu. Žene ga vole koristiti za mnoge stvari, od kuvanja i čišćenja do vlaženja kože i uklanjanja šminke. S druge strane, kokosovo ulje se sve više koristi za poboljšanje zdravlja i stanja kose. Kokosovo ulje za kosu možete koristiti kao melem, kao masku za kosu ili tretman kože glave kako biste dobili sjajnu i zdravu kosu. Može se koristiti pre i posle pranja kose za sprečavanje oštećenja i održavanje sjajne i zdrave kose.

Svakodnevna nega, poput pranja, četkanja i oblikovanja, može oštetiti kosu i učiniti je beživotnom i suvom.

Dalje - bojenje kose, beljenje, pramenovi mogu oštetiti kutikulu. Kosi je potrebna dodatna nega kako bi izgledala što lepše i bila zdrava i sjajna.

Kokosovo ulje za kosu je na samom vrhu u svim studijama kada se meri efikasnost ulja za kosu. Kokosovo ulje za kosu smanjilo je gubitak proteina u kosi koja je ispucala, oštećena, izbeljena, hemijski tretirana i puna peruti.

Kokosovo ulje održava konstantnu vlažnost kose, njenu boju i sjaj. Redovnom upotrebom kokosovog ulja negujete i jačate folikul dlake, ubrzavate rast kose i uklanjate perut. Takođe je idealan za povećanje volumena tanke i slabe kose. Možete napraviti masku za kosu u kombinaciji kokosovog ulja sa čičkom i maslinovim uljem. Nanesite masku jednom nedeljno, najmanje dva sata pre pranja kose. Prvi rezultati su vidljivi za mesec dana.

Kokosovo ulje za brži rast kose

Koristite kokosovo ulje kao prirodni način bržeg rasta kose. Vitamini i esencijalne masne kiseline koje se prirodno nalaze u kokosovom ulju neguju vlasište i pomažu u uklanjanju nakupljenog sebuma iz folikula dlake. Koristite ulje kao svakodnevni tretman, a mi ćemo napisati predlog kako:

na kraju dana ili malo pre spavanja, operite kosu prirodnim šamponom, najbolje za brži rast ako to obično radite. Nanesite malu količinu kokosovog ulja u manje od dve posude i rastvorite ga.

Kada se kokosovo ulje potpuno rastvori, sačekajte da se malo ohladi i prstima nežno umasirajte ulje u kožu glave. Ostavite ulje na kosi cele noći za bolje rezultate.

Kokosovo ulje za kosu čini izvrsnu prirodnu zaštitu od sunca. Ujutro - naročito u danu kada znate da će vaša kosa biti izložena suncu više nego obično ili ako ste na moru - nanesite kokosovo ulje kako biste zaštitili kosu. Jednostavno rastopite kokosovo ulje i prstima nežno umasirajte ulje u kosu. Tada ste sigurni da ste zaštitili kosu i da možete izaći na sunce.

Maska Za Kosu Od Kokosovog Ulja

Sigurno se pitate ima li kokosovo ulje negativnih efekata?

Kokosovo ulje za kosu se generalno smatra bezbednim za nanošenje na kožu i kosu. Međutim, ako se koristi previše, može prouzrokovati nakupljanje ulja na kosi i koži glave. To vašu kosu može učiniti masnom, lepljivom i beživotnom, posebno ako imate vrlo tanku kosu.

Da biste to izbegli, počnite sa malom količinom i počnite trljati kokosovo ulje kroz kosu, od centra glave do kraja. Ono što je važno napomenuti je tačno kokosovo ulje koje će vam trebati. Najbolji pristup je započeti sa najmanjim iznosom za koji mislite da će vam trebati i postepeno povećavati od tog iznosa. Ako imate kratku ili vrlo finu kosu, koristite samo jednu kašičicu.

*više o benefitima i uticaju kokosovog ulja na zdravlje i kožu možete da proučite u znanstvenom radu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022082/
 

 


Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.