Dobrobiti arganovog ulja

Zašto su argan i arganovo ulje poželjni u nezi kože tela, ali i nezi kose?

Svi su čuli za arganovo ulje i mnogi uživaju u njegovim blagodatima, ali malo od nas zapravo zna nešto o arganu. Šta je tačno argan i gde raste? (lat. Argania spinosa, syn. A. sideroxylon Roem. & Schult.) endemsko je drvo krečnjačke polupustinjske doline Sous na jugozapadu Maroka i Tindouf regije u Alžiru.

Jedina je vrsta iz roda ArganiaDrvo argana naraste 8 do 10 m u visinu i može da živi od 150 do 200 godina. Stablo je trnovito sa kvrgavim deblom, listovi su mali, dugi od 2 do 4 cm, ovalni sa zaobljenim vrhom. Biljka cveta u aprilu, malim cvetovima sa pet žuto-zelenih latica. Plod je dugačak 2 do 4 cm i širok 1,5 do 3 cm sa gustom, gorkom korom koja okružuje perikarp neprijatnog ukusa i slatkog mirisa. U središtu ploda nalazi se vrlo tvrd orah koji sadrži jedno do tri mala semena bogata uljem.

Plodovi sazrevaju u junu i julu i sazrevaju više od godinu dana. Arganove šume u severnoj Africi pokrivaju približno 8.280 km2 i zaštićene su od strane UNESCO-a kao poseban rezervat biosfere. Površina na kojoj raste argan smanjila se za 50% u poslednjih 100 godina, pre svega zbog proizvodnje uglja, ispaše stoke i intenzivnog uzgajanja ostalih useva.

Arganovo ulje danas je unosan izvozni proizvod i sve veći obim gajenja ove biljke daje nadu u njen opstanak. Plodovi argana sazrevaju u julu kada su tamni i suvi. Pre berbe, stada koza se drže podalje od plantaža koje se vrlo često čuvaju. Pravo na sakupljanje plodova uslovljeno je zakonom i plemenskim tradicijama Berbera. Koze se puštaju na drveće u vreme berbe. Ulje iz plodova koji su prošli kroz digestivni trakt koza ima neprijatan ukus i ne koristi se u prehrambene svrhe, već na taj način odvaja mekani deo ploda koji se koristi kao stočna hrana.

Svi ste verovatno videli fotografije koza na drvetu? To je drvo argana.

Arganovo Ulje Za Kozu Lica I Tela I Negu Kose

 

 

Fizički najzahtevnija radnja u procesu tradicionalne proizvodnje arganovog ulja je razbijanje jezgra (oraha), najčešće uz pomoć dva kamena. Sjeme se izdvaja i blago je prženo (u savremenoj proizvodnji za kozmetičku industriju najkvalitetnija ulja su od neprženih sjemenki argana). Pržena semena se melju u pastu uz dodavanje malo vode u presi za kamen. Tako dobijena pasta istiskuje se ručno i tako se vrši ekstrakcija biljnog ulja.

To je vrlo zahtjevan i dugotrajan postupak koji ovo ulje čini vrijednim i rijetkim konačnim proizvodom. Industrija lepote prepoznala je čari argana i danas se smatra jednim od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja, a žene širom sveta ne oklevaju da izdvoje novac za bočicu ovog tečnog zlata.

Sastav arganovog ulja

Arganovo ulje je jedno od najmoćnijih ulja protiv starenja na svetu, zahvaljujući bogatom hranljivom sastavu.

Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), sterole, vitamin E, minerale i karotenoide.

  • Tokoferoli, poznatiji kao vitamin E, najvredniji su sastojak arganovog ulja. Ovom vitaminu pripisuju se snažna antioksidativna svojstva. Neizostavna je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suvog vlasišta.
  • Još jedan važan sastojak arganovog ulja je karoten koji štiti kožu od UV zračenja.
  • Esencijalne masne kiseline iz arganovog ulja sprečavaju upalne procese na koži istovremeno je hidrirajući i ojačavajući.
  • Arganovo ulje sadrži visok sadržaj skvalena, prirodnog jedinjenja koje štiti od raka kože i pomaže u smirivanju nadražene kože.
  • Ferulinska kiselina iz arganovog ulja veoma je snažan stabilizator vitamina C i E, pa udvostručuje njihovo delovanje.
  • Sadrži i polifenole - prirodna jedinjenja iz biljaka koja imaju protivupalno i regenerativno dejstvo na kožu.
Arganovo ulje je pogodno za sve tipove kože, a mogu ga koristiti trudnice i mala deca. Neguje i hidrira suvu kožu, pomaže kod dermatitisa i psorijaze i sprečava infekcije. Blagodati arganovog ulja možete osetiti i kroz nekoliko proizvoda La PIEL:
  1. jedan od La PIEL-ovih bestselera - multinamensko maslac - ulje Beach BABE sa šljokicama, proizvod koji sadrži arganovo ulje sa hijaluronskom kiselinom, kokosovim uljem i uljem oraha.
  2. Hydra BABE mleko za telo i piling za telo Sugar BABE takođe sadrže arganovo ulje u svom sastavu.
  3. Maska za lice iz naše kolekcije LAB sadrži 7 aktivnih sastojaka (ceramidi, niacinamid, peptidi bakra, hijaluronska kiselina, kolagen, pantenol, vitamini (E i F)), 10 biljnih ekstrakata i 6 ulja, uključujući arganovo ulje koje omogućava hidrataciju kože , umiruje je i smanjuje crvenilo i iritaciju.

 

Blagotvorno dejstvo

Arganovo ulje je vrlo bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Zbog svog bogatog sastava, arganovo ulje se koristi:

  • u lečenju reumatskih i artritičnih bolesti
  • za sprečavanje raka
  • u kozmetici
Upotreba arganovog ulja izuzetno je popularna u kozmetici zbog visokog sadržaja masnih kiselina koje imaju sposobnost regeneracije kože i održavanja vode i ravnoteže lipida, što sprečava isušivanje kože i gubitak elastičnosti, te sprečava stvaranje bora.
Vitamin E, koji se takođe nalazi u arganovom ulju, igra važnu ulogu u borbi protiv bora. Kao snažni antioksidans, vitamin E ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale i tako usporava proces starenja.

Anti-age i obnavljanje kože

Ako se ulje koristi za svakodnevnu negu, najbolje je prvo na lice naneti odgovarajući hidrolat, a zatim na njega nanositi ulje dok se koža potpuno ne osuši. Dakle, u stvari nanosite jednu verziju kreme na lice bez emulgatora jer koža dobija i masnu i vodenastu fazu (što su osnovni sastojci svake kreme).
Pored borbe protiv starenja, pokazalo se da arganovo ulje dobro deluje i na regeneraciju oštećene kože, a takođe pomaže u lečenju ožiljaka izazvanih vodenim kozicama i aknama. Iako mnoga ulja nisu pogodna za masnu kožu sklonu aknama, arganovo ulje se preporučuje za lečenje kože sa prekomernim lučenjem sebuma zbog visokog sadržaja antioksidanata (vitamin E, nezasićene masne kiseline i fitosteroli). Naime, naučnici istražuju mogućnosti topikalne primene arganovog ulja zbog njegove sposobnosti da kontroliše lučenje sebuma, uravnoteži višak masti na koži i poboljša izgled masne i kombinovane kože.
Arganovo ulje je takođe efikasno kod iritacija i upala kože, u prevenciji strija, za negu masne kože, kose i nežne dečje kože.

Zaštitnik srca i krvnih sudova

Postoje i neka nedavna istraživanja koja pokazuju da je devičansko arganovo ulje korisno kod mnogih kardiovaskularnih bolesti. Takođe je zaslužan za moguće snižavanje holesterola, LDL lipoproteina i triglicerida, kao i antioksidativnih svojstava.
Kako je arganovo ulje bogato masnim kiselinama, fenolnim komponentama, skvalenom, sterolima i tokoferolima, takođe se proučava njegov potencijalni antikancerogeni efekat.
Mnogi istraživači sugerišu da redovna upotreba arganovog ulja jača antioksidativni status u telu i snižava holesterol, a samim tim ima mogućnost da se koristi za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Nega kose

Nega Suve I Ispucale Kose Arganovo UljeNa kosu umesto regeneratora možete naneti čisto arganovo ulje, ali obratite pažnju na količinu ulja. Posle pranja nanesite 2-3 kapi arganovog ulja na kosu umesto regeneratora trljajući ih između prstiju i nanoseći na vrhove kose. Više kapi nisu potrebne, jer će vam u tom slučaju kosa postati premasna.
Arganovo ulje za kosu najbolje je nanositi nakon pranja, kada je kosa još uvek mokra. Osim što će vam pomoći da se kosa brže suši i češlja, najefikasnija će biti jer će je hraniti od korena do vrha i učiniti sjajnom. Međutim, arganovo ulje možete naneti i na potpuno suvu kosu, kad god je potrebna dodatna nega. Zbog svoje posebne formule, kosa će oživeti, bez dodatnog podmazivanja. Dovoljno je samo nekoliko kapi koje ćete zagrejati između dlanova i ravnomerno naneti na kosu i umasirati u kožu glave.
Savet je više da nanesete arganovo ulje u nešto većoj količini kao melem i isperite kosu hladnom vodom. Ne zaboravite lagano umasirati ulje u kožu glave. Učiniće da vaša kosa zablista kao nakon upotrebe najskuplje maske. Dobar trik za lepu kosu. Ako nanesete malu količinu, ne morate je ni ispirati, već umotajte kosu peškirom, što će joj pomoći da bolje upije ovo čudesno ulje.
  • hrani kosu i daje joj sjaj
  • neguje ispucale vrhove
  • štiti kosu od vetra, fena, sunca i morske soli
  • pomaže u češljanju kose
  • smanjuje lučenje sebuma (ulja)
  • sprečava perut
  • podstiče rast kose

Nega lica i tela

 Arganovo Ulje Za Negu Koze Lica

  • može poslužiti kao serum za negu lica
  • čisti mrtve ćelije kože
  • hidrira kožu
  • daje koži sjaj
  • ublažava bore i neguje područje oko očiju
  • takođe može poslužiti kao piling za lice ako ga pomešate sa smeđim šećerom
  • rešava suvoću kože na laktovima i petama
  • smanjuje količinu sebuma i upalne procese
  • smanjuje akne
  • smanjuje strije
  • pomaže kod zapaljenskih bolesti kože
  • pomaže kod opekotina, nadražene, oštećene i ispucale kože
  • stimuliše elastičnost i dubinski neguje kožu
  • neguje usne (pogledajte naš lip balm koji među ostalim sastojcima sadrži i arganovo ulje)
  • neguje nokte i sprečava ih da pucaju

Lekovita svojstva

Dve kašičice arganovog ulja dnevno:
  • olakšava varenje
  • smanjuje nivo holesterola i lipida
  • blagotvorno deluje na rad jetre, reumatske i kardiovaskularne bolesti
  • jača odbrambeni sistem tela
  • korisno za upale zglobova i reumatske probleme
  • moćan antioksidans
  • podstiče cirkulaciju
  • poboljšava kapacitet mozga
  • deluje kao prirodni afrodizijak
Proizvodi koji nisu čisto arganovo ulje i koji sadrže sintetičke i štetne sastojke takođe se mogu naći na tržištu pod nazivom arganovo ulje. Na etiketi proizvoda mora biti jasno navedeno: „100% arganovo ulje“ ili „100% argania spinosa kernel oil“.
Čisto arganovo ulje trebalo bi da ima pomalo orašast miris koji podseća na maslinovo ulje, ali sa više orašastom notom. Svilenkast je i upija se u kosu i kožu za samo nekoliko minuta. Na tržištu postoje i ulja koja drugačije mirišu - nekvalitetno i pokvareno ulje, tvrde korisnici, miriše na užeglu mast i izuzetno je neprijatno.
Ali ako arganovo ulje nema onu ekskluzivnu orašastu notu, to ne mora da znači da nije originalno.
Naime, miris arganovog ulja zavisi od niza faktora - tipa tla, vlažnosti, padavina i drugih klimatskih uslova pre sakupljanja, zatim od vrste tretmana (u nekim delovima Maroka zbog velike potražnje i mehanički obrađene - hladno presovanje), a zatim obrada za druge potrebe.
Zapadna tržišta traže arganovo ulje bez mirisa, na primer, za kuvanje ili za proizvodnju kozmetike.
Zato potražite ulja koja se nazivaju organska ili bio, kako biste bili sigurni da koristite kvalitetan proizvod. Čuvajte ga u staklenoj posudi, na tamnom mestu.

Komentariši

Komentari moraju biti odobreni pre objave

ZAŠTO ODABRATI La PIEL?

BESPLATNA DOSTAVA I POVRAT

Iskoristite besplatnu dostavu za sve porudžbine veće od 4600 RSD, kao i besplatan povrat uz garanciju od 90 dana. Ako Vam proizvod ne odgovara, možete ga vratiti, a mi Vam vraćamo novac.

PROFESIONALNOST I BEZBEDNOST

Vaša koža nam je najvažnija. Zbog toga koristimo samo najkvalitetnije skincare sastojke koji će duboko nahraniti kožu Vašeg tela i lica.

VELIKA ZAJEDNICA

Pridružite se našoj fantastičnoj zajednici koja broji na hiljade lepih i negovanih devojaka koje svakodnevno koriste La PIEL proizvode.